«Er du på Strava?» Treningsapplikasjonen har blitt superpopulær, og ikke uten grunn. Strava kan være et godt redskap både for å holde oversikt over treningen, men også for å finne nye steder å sykle. Her er det du trenger å vite.
APPEN DU MÅ HA: ...eller må du? Strava er populært, og hvis du ikke har skaffet deg appen ennå går vi gjennom hva den er og gjør. Foto: Anders Holtet
Lesetid: 4 minutter
Det finnes mange treningsapper og verktøy, men Strava er et av de mest populære.
Hvis du bare så vidt har hørt om Strava – her er 10 ting du må vite om appen som skal gjøre treningen både morsommere og mer lystbetont.
1 Hva er Strava?
Strava er en treningsapplikasjon for PC og mobil. Den lar deg loggføre treningsøkter.
2 Hvordan får jeg tak i det den?
Strava kan du enten laste ned som en app til smarttelefonen din, eller du kan bruke den nettbaserte versjonen på PC/Mac. Du kan enten logge inn med Facebook/Google-brukeren din, eller registrere deg som bruker.
3 Hvordan bruker jeg den?
Du kan enten bruke mobilappen til å logge treningsøkter, eller din foretrukne sykkeltur.
4 Hva gjør jeg der?
Applikasjonen gir mulighet til å laste opp treningsøkter, for så (om du vil) å dele de med andre. Her kan du sammenligne deg med andre brukere, uten å være på samme sted til samme tid
Den sosiale treningsportalen er en felles arena hvor profesjonelle og amatører kan møtes for å måte krefter. Eller i alle fall hvor amatører kan måle seg opp mot profesjonelle.
Dette kan være med på å gi en forsterket følelse av hvor fort det egentlig kan gå, noe som kan være med på å skape inspirasjon og motivasjon.
5 Hva er et segment?
Et segment er en del av en sti eller en rute, som er markert i applikasjonen med en start og en stopp.
Dette er i stor grad brukergenerert, og dermed kan du for eksempel lage et segment ut av din lokale intervallbakke (hvis det ikke allerede eksisterer), og dermed kunne se historikk på hvor raskt du har syklet det aktuelle segmentet.
6 Hva er en KOM/QOM?
«Hvem har KOM’en der da?» er kanskje noe du har overhørt tidligere. Det kommer av begrepene «King Of the Mountain» eller «Queen Of the Mountain». Vi har omtalt dette i en egen sak, og Terrengskolen har tatt for seg fenomenet.
Men for å ta det kort, så blir du innehaveren av en KOM/QOM når du har syklet et segment raskest. Denne blir da stående på en såkalt «leaderboard» helt til noen andre finner det for godt å ta den fra deg.
7 Hva er fordelene med Strava?
Sosialt:
Selv om brukerinteraksjonen er enkel, kan Strava sies å være et sosialt verktøy også. Du kan kommentere andres turer og gi hverandre «kudos» (en slags hyllest, red.anm).
Planlegging:
Det meste av turplanlegging i dag skjer digitalt, og Strava har også sin egen integrerte ruteplanlegger. En fordel med å bruke ruteplanleggeren på Strava er at du kan se i kartet hvilke andre rute/veier/stier som er syklet mye, også kalt «heatmap». Det kan være med å gjøre planleggingen enklere.
Trening:
Strava er også et effektivt treningsverktøy. Du kan få oversikt over treningsmengde og progresjon. Applikasjonen kan basert på aktivitetsnivå og pulsmålinger fortelle deg noe om utviklingen din.
8 Hva er ulempene med Strava?
Selv om Strava er et fantastisk verktøy, kan det også ha noen ulemper.
Strava-jaging:
Dette har nesten blitt et eget begrep. For alle praktiske formål foregår stisykling i Norge på stier hvor du deler stien med andre, det være seg til fots, til hest, med hund etc. De nevnte KOM/QOM’ene kan gå til hodet på noen, og å jage sti med puls og melkesyre ut av ørene kan skremme andre. Husk at du ikke er alene i marka eller at stien ikke bare er din, og plikter å utvise hensyn.
Strava-linjer:
Tett knyttet til Strava-jaging, er Strava-linjene. Hvis man først drar ut for å sette beste tid på et segment, kan man i villfarelsen falle for fristelsen til å «kutte» en sving, altså skjære en rett linje i terrenget i stedet for å følge stien som svinger. Det er stygt, det kan være farlig (hvis du ikke ser terrenget godt), og ikke minst i strid med allemannsretten som syklister ellers nyter godt av.
Lokalkunnskap:
Selv om Strava kan gi mye informasjon om hvor folk sykler og hvilke stier som er populære, forteller ikke det alltid hele bildet. Hvis ikke relevant informasjon er lagt inn av brukere, sier ikke et heatmap i ruteplanleggeren noe om det foregår jakt i området, eller om det er spesielle hensyn å ta med tanke på natur- eller dyrevern. Sjekk derfor alltid andre kilder hvis du bruker Strava for å planlegge en tur i ukjent terreng.
9 Hva koster det?
Du kan enten opprette en gratis bruker, eller betalt bruker på Strava.
Gratis-versjonen gir deg helt grunnleggende funksjoner, hvis du skal ha noe særlig utbytte av de nevnte funksjonene over her, er det betalt versjon som gjelder. I skrivende stund koster det cirka 50 kroner i måneden.
10 Ikke bli avhengig!
Som nevnt er det en fordel å kunne måle egen fysikk og ferdigheter uten å stille på en startstrek (spesielt i Covid-19-tider). En bakside av den medaljen, er at det kan være lett at appen tar overhånd.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.