Rittkonseptet på Strava er laget i tråd med stisyklistenes natur: Mer sti, mindre stress og kav, og mindre styr med å møte opp til en bestemt tid.
– Det spiller ingen rolle når du vil starte å sykle rittet, så lenge du kjører ruta i det tidsrommet rittet er åpent, og du kan kjøre de ulike segmentene så mange ganger du vil innenfor det tidsrommet. Det er bare den beste tida som vil telle i rittet, forklarer Knut Helstad i Brumunddal SK.
Helstad er en av ildsjelene for Strava-rittprosjektet, og fikk ideen etter at klubben måtte avlyse Bukkerittet på Skeikampen i sommer.
Stravaversjonen byr på tre løypealternativer: Bukkerittet 2.0 40km, Bukkerittet 2.0 29km og Bukkerittet 2.0 18km.
Alternative løsninger
Det var flere grunner til at det tradisjonsrike Bukkerittet ble avlyst i år. Blant annet at det var så mye snø i løypa at det ville være nødvendig å legge om traséen.
Men like viktig var det at klubben ønsker å finne et mer avslappet og mindre ressurskrevende format å kjøre ritt på.
Når deltakerne selv laster ned sporet til sine GPSer, blir det mindre behov for å merke løypa i terrenget. Nå vil arrangøren kun merke GPS-strekkene som teller i rittet. De vil merkes 100 meter før de starter, ved start og ved slutt. Hva rytterne gjør mellom strekkene, er opp til dem selv.
– Da kan man være en gjeng som kjører dette sammen, og alle kjører det de kan på de tellende strekkene, og så kan man vente på hverandre etterpå, ta seg en matbit eller hva man ønsker før man kjører videre på transportstrekkene til neste tellende GPS-segment, forklarer Helstad.
Saken fortsetter under
Stravasegment fra Bukkerittet 2.0. Foto: Knut Helstad
– Aberet er jo at en må ha en Strava-konto for å kunne delta, og man må ha en GPS som man kan laste opp spor til, men nesten alle stisyklister har det, sier Helstad.
Uendelige muligheter
Helstad kjørte et testritt med Brumunddal SK på Nes sist uke, og så langt virker konseptet lovende.
– Du trenger nesten ikke løypevakter eller folk til å merke løypa på forhånd, og da blir det lett å sette opp og lett å arrangere, sier han.
Nå gleder Helstad seg til å evaluere Stravaversjonen av Bukkeritt etter helga, og videreutvikle konseptet.
– Vi ser jo at man for eksempel kan ha ritt som står åpne hele sesongen, og så har man premieutdeling på slutten av sesongen.
Mer om Bukkerittet Strava-versjon
Mye å glede seg til underveis. Foto: Knut Helstad