– Det var litt sånn traktorfølelse! Veldig rart å svinge med i begynnelsen, men det var jo for så vidt morsomt! utbryter Sunniva Dring (33).
Trener Ola Kjøren har tatt med en ny utgave av Team Terrengsykkel til Grinda for en første fellestur på lånte fatbikes. Den tidligere sirkusdirektøren (!) Sunniva Dring er av fire spente syklister. Hun er supergira på trening, og har til nå vært innom idretter som langrenn, telemark, snowboard, klatring, windsurf og sist triatlon. Sensommeren 2014 bestemte hun seg for å prøve terrengsykling, og syklet inn til en imponerende femteplass i Ultrabirken. Denne sesongen vil hun bruke all fritiden på terrengsyklingen og har blant annet meldt seg på BC BikeRace i Canada.
BLÅ EKSTRA: Team Terrengsykkel trosset nydelig langrennsføre og dro på sykkelspesfikk treningstur i Nordmarka. Foto: Kristoffer H. Kippernes
– Det var kanonføre nå altså, perfekt med fatbike når det er sånn her, sier trener Ola Kjøren.
Han har ledet an på opptråkkede blåstier innover mot Maridalen, og kommer nå tilbake til Grinda. Turens formål har vært å bli litt bedre kjent, og at Ola skal få en oversikt over hvordan de håndterer sykkelen i teknisk terreng.
Sverre Engelstad søkte om å få være med i Team Terrengsykkel for andre gang, og denne gangen ble han plukket ut fra den rekordstore søkerbunken. 43-åringen har vært aktiv i BMX-racing i ungdommen, og etter noen rolige år havnet han i en selverklært «tidlig 40-årskrise». Sykkelen ble tatt fram igjen og obligatorisk deltakelse i Birken fulgte. 4 timer og 15 minutter i 2011 ble til 3 timer og 39 minutter i 2014. Nå vil Sverre ha hjelp til å ta ut mer av potensialet han mener bor i seg selv.
– Målet er å komme meg ned på 3.20-tallet, sier han.
I KJELLEREN: I kjelleren på Høgskolen i Lillehammer fikk treningspanelet vist hva de var gode for. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Fire uker tidligere var gjengen i kjelleren på Høgskolen i Lillehammer. Alexander Clemm kom seg tilsynelatende et par etasjer lengre ned i den kjelleren enn alle de andre. Labsjef Joar Hansen har aldri sett høyere laktatkonsentrasjon (altså melkesyre) i blodet enn det 24-åringen produserte da han tråkket et heller beskjedent antall watt.
– Du har noe som vi rett og slett kaller en slags X-faktor. Du har evnen til å tåle sinnsykt mye melkesyre før du gir deg, men du tråkker veldig lite watt, så det blir spennende hva Ola kan få til med treningsopplegget ditt. Det bør være et stort potensial her, er beskjeden fra Joar Hansen, som har flere av landets fremste toppidrettsutøvere på besøk med jevne mellomrom. – Hehe, da har jeg hvertfall litt press på meg da, ler Alexander.
Han hang over testsykkelen etter å ha gjennomført sin VO2-maxtest. Etter laktatrekorden måtte han først kaste opp og så ta det helt rolig den neste timen.
OVER GRENSA: Alexander Clemm tok seg virkelig helt ut under testen på Lillehammer. Foto: Kristoffer H. Kippernes
– Det blir spennende å lage treningsplan for Alexander, sier Ola.
– Han skrev i søknaden sin at han kunne garantere at han kom til å pushe seg hardt, og det har han jo ettertrykkelig bevist i dag. Med tanke på hvor mye han har trent i uka fram til nå, burde egentlig både terskelwatt og O2 ligge mye høyere. Man kan nesten si at han sykler fortere enn hva fysikken skulle tilsi, fordi han tåler så mye syre og er sterk i hodet.
Mens de fire syklistene i fjorårets panel lå på relativt likt fysisk nivå, er det i år større forskjeller.
– I år vil det nok bli litt mer ulike treningsprogram, men først må vi komme i gang med strukturen på treningsarbeidet, sier Ola.
Etter fatbiketuren vet han litt mer om hvordan de fire sykler. Treneren konkluderer med at alle har god sykkelfølelse.
– Martine imponerte meg egentlig, med tanke på hvor lite hun har syklet til nå, sier han. Martine Stenbro(29) er nesten like fersk på sykkelsetet som Sunniva, og hadde sin første rittsesong i 2014. Fryktløs meldte hun seg på ritt som Terrengsykkelrittet, Ultrabirken og UB-cup. Det er stisyklingen hun har prioritert til nå, og hun vil fortsette å prioritere tekniske ritt i 2015.
Motivasjonen er viktig
Selv om trening må tilpasses hver enkelt person, er det likevel noen universelle regler som gjelder gjennom sesongoppladningen, mener Team Terrengsykkels trener, Ola Kjøren.
– Hvordan er årets treningspanel forskjellig fra i fjor?
– Det fysiske nivået er litt mer variert enn i fjor. De er, som i fjor, alle spennende utøvere med ulike styrker og svakheter, og alle har noen punkter som vi skal jobbe med frem mot deres ulike mål på sommeren. For eksempel så sliter Sunniva litt når det går fra å være flatt og over i en motbakke på ritt. Da det ofte går veldig fort i starten av bakker før farten setter seg, betyr det at Sunniva trenger å jobbe mer med sin maks-kapasitet, slik at hun takler denne overgangen bedre. Med Sverre er det motsatt, han sliter når det går fort på flate og slake partier - da er det den jevne kjørestyrken han får som oppgave å jobbe kontinuerlig med gjennom vinteren.
MAX: Sunniva Drings har fått som utfordring å jobbe med maks-kapasiteten sin. Her diskuterer hun med Ola Kjøren under testing. Foto: Kristoffer H. Kippernes
– Hvordan legger du opp treningen for dem nå i forsesongen?
– Jeg har laget et basisprogram hvor de får prøvd seg fram og kjent etter hva som funker for dem. Både hva gjelder mengde, intensitet, hvilke treningsformer, og ulike typer økter. Det er flere ting som går igjen i alles treningsprogram, som jeg mener bør være en grunnstein i de fleste treningsprogram for de som ønsker å bli bedre på sykkelen. Etter noen uker vurderer vi hvordan det har gått, og gjør justeringer utover våren slik at programmet blir inspirerende og noe de klarer å gjennomføre dag etter dag, uke etter uke.
– Hvorfor går du ikke bare rett på spesifikke treningsprogram tidlig i sesongen, siden utøverne har forskjellige styrker og svakheter?
– Utøverne har flere faktorer som varierer og ulike ting som kan forbedres, men felles for alle i utholdenhetsidretter er motor og kapasitet. Dermed har de flere like økter litt avhengig av nivå, men variasjonen ligger blant annet i total lengde på dragtid i løpet av en periode. Dermed får alle en god base på treningen med god bygging av motor, uavhengig av utgangspunkt.
– Hva er det viktig å tenke på når man skal forberede seg mot sesong?
– Først og fremst er det viktig å finne en treningsform som man trives med. Gjør man noe man liker er sjansen størst for at man repeterer det gang etter gang, og det er kontinuitet i treningsarbeidet som er nøkkelen til fremgang. Tidlig på vinteren kan det være lurt å holde litt igjen, og passe på at man har motivasjon til å legge ned gode og stabile hardøkter uke etter uke. Klarer man å ha litt progresjon på både mengde, hardøkter og intensitet gjennom vinteren er sjansen stor for at man sykler et knepp fortere til våren. Samtidig er det viktig at man lærer seg å kjenne sin egen kropp og hvordan den responderer på ulik trening.
En tommelfingerregel kan være å kjøre hardøkter jevnlig med litt overskudd på de fleste av de, slik at man får så godt utbytte som mulig. Får man en god struktur på hardøktene, med f.eks. 2 til 3 stk per uke, så kan man fylle på med mengde ut i fra hvor mye man ønsker å trene og hvor mye tid man kan legge ned.
Følg Team Terrengsykkel gjennom sesongen i bladet og på terrengsykkel.no!
Denne saken sto på trykk i Terrengsykkel 53. Abonnement bestiller du på FF-shop.