Rune Høydahl kjører innetreninga på balanserulla han har hatt i 25 år. Og økta er også den samme som den gang, helt uten fjas og fri for elektronikk utover pulsklokka.
LÆRER SYKKELTRENING: Rune Høydahl er ikke fremmed for å bruke den gamle balanserulla. Foto: Privat.
Lesetid: 4 minutter
– Jeg har ei frirulle som er nesten 25 år gammel, forteller Høydahl stolt.
Og det er ikke fordi den har vært stuet bort i et skap hele den tida. Høydahl elsker gamlerulla, sjøl om den er en dinosaur uten PC-tilkobling eller simulatorprogrammer. Og yndlingsøkta til Høydahl er det like lite fjas over. Alt du trenger er en drøy time til trening, en enkel pulsklokke og at du kjenner din egen terskelpuls.
– Dette er en økt jeg kjørte mye også i profftida, særlig i perioder med formtopping, sier han.
Høydahls favorittøkt er like enkel som den er effektiv, men du må altså vite hva terskelpulsen din er. For Høydahl er den 176 slag i minuttet.
– Jeg starter med å kjøre 5 minutter på 120 i puls. Etter 5 minutter øker jeg til 130, og etter 5 minutter til øker jeg ti 140. Slik holder jeg på til jeg er nesten på terskelpulsen, sier Høydahl.
– Når jeg er 10 pulsslag unna terskel, går jeg ned 10 slag i puls i 5 minutter. Så går jeg opp igjen 15 slag de neste 5 minuttene. Dette er det første draget. Nå som jeg er kommet litt oppi åra, så kjenner jeg at det første draget er litt seigt, så derfor kjører jeg det litt under terskel, forklarer han.
Når det første draget er over slipper Høydahl seg ned 10 slag i 5 minutter, men så øker han med 15 slag på det neste draget, slik at han ligger og vaker akkurat på terskel pluss/minus. Der ligger han på alle dragene deretter. Totalt kjører Høydahl slike 5-minutters drag i 30-40 minutter. Etter det sykler han helt rolig i 5 til 10 minutter, parkerer rulla og hopper i dusjen. Knalleffektivt og ferdigtrent på drøye timen.
– Jeg ble veteran-verdensmester i sommer, og de siste 12 dagene før mesterskapet satt jeg nesten bare på frirulla og kjørte mye slike 1-times intervalløkter. Jeg brukte denne treningsøkta også mye da jeg var proff som oppkjøringen til VM før også. Det er ganske enkelt, sier Høydahl.
Gammalt ræl? Rune Høydahls frirulle gjør fortsatt jobben, tross alderen.
På vinteren kjører han gjerne en slik intervalløkt i uka, og en hardøkt på spinningsykkel med fokus på styrketråkk.
– På frirulla kan du ikke kjøre på veldig tunge gir, så da blir det ren intervall, mens på spinningsykkelen kan du få opp pulsen fordi det er tung motstand, sier han, og forklarer at på den måten utfyller de to variantene av innesykling hverandre.
Fordelene med en frirulle er mange. For det første sitter du på din egen sykkel og får den samme stilingen som du er vant til. Videre gir en frirulle knallgod balansetrening. Og dessuten blir det mindre monotont enn på en rulle der bakhjulet sitter fast og støtt.
– Det blir ikke like statisk som på en vanlig rulle, og det er bra balansetrening. Du er nødt til å bruke god sykkelteknikk, og det blir veldig mye mer naturlig sykling. Du får mer respons fra en frirulle enn fra spinningsykler og faste ruller, forklarer Høydahl.
– Jeg er overbevist om at flere burde prøve seg på en slik rulle, sier Høydahl, og legger til at det ikke er noen heksekunst å beherske balanserulla heller.
– Sønnen min fant ut av det i løpet av noen minutter i fjor vinter. Da var han bare 8 år gammel. De fleste får det til i løpet av ei økt, sier han.
Rulleøkter gir ikke bare god og spesifikk trening. Det er også ekstremt tidseffektivt for travle folk.
Ikke umulig: Mange tror balanserulle er veldig vanskelig, Rune Høydahls sønn på 8 år motbeviser den påstanden.
– Det er jo bare å innse at de fleste av oss både skal på jobb, følge opp unger og fortsatt være gift i framtida, så da er det mange hverdager der man kanskje ikke har mer enn en times tid til rådighet, sier Høydahl, som selv faller inn i kategorien.
Spinning er forresten slett ikke noe nymotens greier.
– Mange tror at spinningtimer med store grupper i sal er relativt nytt, men det er det ikke, sier Høydahl.
– Da jeg begynte å sykle med Drammen CK for over 30 år sida satt vi inne i store gymsaler med frirullene våre og syklet fellesøkter med musikken på full guffe, minnes Høydahl.
– Men det var litt mindre hopp og sprett enn du har på spinningtimer, for hvis du driver med det på frirulle så ramler du av, legger han til.
FAKTA Rune Høydahl
Født: 10. desember 1969 Fra: Sande i Vestfold Klubb: Sande Sportsklubb Lag: Team Cityride Proffkarriere: 1992-2003 Meritter: - Veteranverdensmester rundbane 2014 - Sølv i VM rundbane 1996 - Utallige NM-titler i rundbane, samt NM-gull i utfor (1992) - Deltok i OL Atlanta 1996 og Sydney 2000
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.