RESTITUSJON: For mye tid på hjul og for lite tid ved bassengkanten er en klassisk Sydenfelle når norske syklister skal tyne mest mulig ut av dagene i kort-kort. Foto: Privat
Lesetid: 5 minutter
Poenget med Sydensamlinger er å få lagt et godt grunnlag for sesongen, ikke å trene seg i senk. For mange harde og halvharde økter for tidlig på sesongen i forhold til treningsgrunnlaget, er de klassiske Syden-fellene. Når mange i tillegg starter samlinga litt på felgen, er det duket for trøbbel før hjemreise, sier Linda Treseng.
Treseng har vunnet både Offroad Finnmark og Trans-Østerdalen 3-dagers, en rekke maraton terrengsykkelritt, samt bøttevis av landeveisritt, og deler gjerne sine råd for å unngå Sydenfellene, enten du har lagt opp til en eller to uker i varmen.
– Min erfaring er at man bør ha litt grunnlag i forkant, slik at kroppen ikke får sjokk når man skal sykle i mange timer hver dag, sier Treseng, og legger til at det gjelder både kondis og styrke.
– Det kan også være lurt å ha trent en del kjernemuskulatur og støttemuskulatur i forkant, så man kan unngå vonde knær og ryggplager. Samtidig bør man heller ikke være utbrent når en lander, men begynne samlingen med godt overskudd, sier Treseng.
Dessuten er reisen i seg selv en påkjenning. Ofte blir det stress i forkant med pakking og ekstra på jobb eller skole, og flyturer er ikke restitusjon selv om en sitter stille noen timer.
– Man bør kanskje unngå å kjøre en hardøkt rett før man reiser ned eller opp. Det er ikke sikkert at immunforsvaret til en litt sliten kropp takler en lang flytur med air condition og tørr luft helt uten trøbbel, sier hun.
Når en først kommer fram, anbefaler Treseng å kjøre etter forutsetninger og grunnlag.
– Noen ganger kan det være også være bedre å kjøre to korte økter om dagen enn en lang, i hvert fall når grunnlaget ikke er som man hadde håpet, sier hun, og legger til at en godt kan pøse på med mengde.
PROGRAM 1 UKE
Start uthvilt
Progressivt lengre turer
Fokus på mengde og rolige turer
Kjør noen korte drag, finn noen bakker, eller legg noe som er litt hardt for at det ikke skal bli for monotont
Noen turer med fokus på smidig rullekjøring
Legg gjerne inn en lett dag i midten, f.eks en "vispeøkt" dagen før en skikkelig langtur
Unngå "timevis-på-sykkelen-hver-dag-fella"
PROGRAM 2 UKER
Start uthvilt
Progressivt lengre turer
Fokus på mengde og rolige turer
Kjørt noen riktig harde økter midtveis
Noen turer med fokus på smidig rullekjøring
Legg inn en skikkelig hviledag
Det er ikke mengden men intensiteten som avgjør hvor tøff samlingen blir.
– Det kommer selvfølgelig helt an på nivået du sykler på, men jeg tror ikke det er farlig å trene mye, så lenge tempoet er rolig nok, sier Treseng, og understreker at det er viktig å skille mellom harde og rolige økter akkurat som i resten av sesongen.
– Man kan heller legge inn enkelte økter der man sykler intervaller eller annen hard trening for å blåse ut litt. Selv ville jeg nok lagt opp til rundt 80 prosent rolig trening.
Saken fortsetter under
FRISTENDE: Det er lett å kjøre for mye og for hardt. Det kan straffe seg. Foto: Privat
Det gjelder å ta signalene. En til to uker med mye trening bør de fleste tåle, men en uskyldig forkjølelse en ignorerer fordi en "må" sykle masse når en først har reist sydover kan fort bli en mye mer alvorlig tilstand som kan ta mange uker å bli kvitt. Da er hele sydenturen bortkastet, sier Treseng.
Derfor er det viktig å ta hensyn til egne forutsetninger og tilpasse programmet deretter, i stedet for å kjøre på med klubbens program dersom noe murrer.
– Hvis kroppen verker etter fem dager med sykling, så legger jeg ikke ut på en langtur i halvhardt tempo, sier Treseng, som ikke syns det er flaut å si ifra.
– Jeg kjenner flere andre syklister som har fått egne tilpassede treningsprogram. Det er veldig fokus på riktig trening, og da også veldig på restitusjon, sier Treseng.
Har man en uke til rådighet er det lett å være i overkant ivrig for "å få mest mulig ut av uka".
– En "må" liksom samle flest mulig mil, høydemeter og timer, noterer Treseng.
– Det er ikke sikkert at 40 timer trening, bøttevis med mil og en haug av høydemeter er det som gir best resultat, sier Treseng, og gjentar sitt eget dyrekjøpte råd om å lytte til kroppen etter å ha gått i "timevis-på-sykkelen-hver-dag-fella."
Saken fortsetter under
HØYDEFELLA: Det koster å klatre. Særlig i kombinasjon med mange timer på sykkelen. Foto: Privat
Start pent og øk på med stadig lengre turer i rolig tempo, men kjør kanskje noen korte drag, finn noen bakker, eller legg noe som er litt hardt for at det ikke skal bli for monotont samt at kroppen får føle litt på endring i intensitet. Mot slutten av uka er Treseng opptatt av å roe ned for ikke å være helt utslitt når en setter seg på flyet igjen.
I fjor var hun ei uke på Mallorca med Rye XP, og lot seg imponere av programmet til klubben.
– Programmet for uka besto av en god blanding av korte harde økter på morgenen, og en rolig tur på kvelden. I tillegg hadde vi flere lengre men rolige turer med fokus på smidig rullekjøring, sier Treseng, og legger til at de som har ambisjoner om Birken og grusklassikerne ikke har vondt av å øve litt på rullekjøring.
Har man to uker til rådighet, er det enklere å kjøre både hardt og kort, få logget lange roligere turer, og i tillegg få nok restitusjon. Opplegget blir mye av det samme, med fokus på mengde ispedd noen korte intervall/ drag.
I tillegg ville Treseng ha kjørt noen riktig harde økter midtveis, turer med flere og lengre bakkedrag eller flate drag, og kanskje lagt inn en ordentlig hviledag.
LINDA TRESENG Foto: Privat
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.