Men kjedelig bli det ikke. Ikke nå lenger. Gran har gått løs på sin fjerde sesong med Sufferfest-videoene, og det har løftet rulletreninga til nye høyder.
– Rulletrening er egentlig utrolig kjedelig, så jeg er nødt til å ha et regime. Skulle jeg bare sittet og tråkket 4 x 4 minutter uten musikk så ville det vært veldig tung. Jeg hadde gjort det også men dette blir litt ekstra. Du får litt følelsen av å sykle ritt, forklarer han.
Det er ikke noe hokuspokus med Sufferfest -øktene. De er lagt opp som rulleøkter flest: De starter med oppvarming, følger på med en intervall-del og avslutter med litt nedkjøring.
– Jeg blir ikke lei når jeg kjører disse videoene. Jeg har så mange at jeg kan kjøre over en halv måned uten å måtte kjøre samme økta to ganger, sier Gran.
Alle videoene har ulike programmer, det kan være 2 x 20 minutter, 3 x 8 minutter, eller tempoøkter som 30 minutter på terskel.
– Etter hvert får du et forhold til videoene. Du kjenner musikken, du vet hvilke ritt det vises klipp fra, og det er stas når for eksempel Fränk Schleck vinker til meg på skjermen. Så barnslig er jeg, sier Gran.
De fleste Sufferfest-øktene varer en time. En av øktene er imidlertid et skikkelig monster: ”Isgliatt - It seemed like a good idea at the time” varer to timer og inneholder alt en syklist kan ønske seg. Blant annet fire fjell og et spurtoppgjør til målstreken.
Arne Gran
Alder: 44
Bor: Trondheim
Klubb: Stiftstadens SK
Trener: cirka 6 timer i uka, kun sykkel
Meritter:
- CykelVasan på 3:02
- Trondheim-Oslo hvor 30 mil ble kjørt med to brukne ribbein etter velt
Gran kjører en times rulletrening hver dag, og finner motivasjon i framgangen. De siste tre sesongene har han trent med watt i stedet for puls som hovedmål på treningseffekt og innsats. Det er en stor fordel på rulla, der en ikke beveger seg av flekken og dermed ikke kan måle puls i forhold til fart og distanse.
– Når jeg sykler på watt har jeg et tall å forholde meg til, og pulsen får bli hva den blir, sier Gran.
Med watt kan du sammenlikne øktene mer nøyaktig, og måle framgangen.
– Det som motiverer meg på rulla er matching med meg sjøl. Når du yter mer watt og pulsen går ned samtidig, da har du framgang, og det driver meg framover gjennom vinteren, poengterer Gran.
– Det hender jeg blir sliten, og da sitter jeg bare og visper en økt i stedet, men stort sett kjører jeg så hardt jeg kan hele vinteren, sier Gran.