FRYD OG GAMMEN? Før du ruller en eneste meter med den nye stisykkelen din, er det et par ting du bør ha på stell. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Lesetid: 3 minutter
Så står du der med drømmesykkelen, og da er det vel bare å peise rett ut på første og beste sti?
Det kan du. Men når du har svidd av en god slump penger drar du jo også ut på tur med en viss forventning om at det skal føles bra.
Følger du minst to av disse punktene under, vil sjansen øke for at første tur blir litt mer trivelig.
1 Legg på rammebeskyttelse
Å legge på rammebeskyttelse er smart av minst to grunner. For det første beskytter det sammen din mot steinsprut og sammenstøt. I beste fall kan rammebeskyttelse hindre at du skraper opp ei dyr og fin karbonramme, som det koster mye å få reparert.
For det andre øker det annenhåndsverdien på sykkelen din. Du skal ikke undervurdere den psykologiske effekten av å kunne presentere en tilnærmet ripefri bruktsykkel når den skal selges.
Nøkkelen er å legge på rammebeskyttelsen før du tar i bruk sykkelen. Du kan banne på at hvis du «bare skal ut å trille en liten tur» før du gjør dette, så får du garantert ei lita ripe i lakken, og da er skaden allerede gjort.
Det finnes flere tilbydere av dette, og typene er mange. Man kan kjøpe Invisiframe, som er et produkt hvor man legger en film på nesten hele rammen, eller bare kjøpe enkle flak med rammebeskyttelse som du limer på strategiske steder.
Pris: fra et par hundrelapper og opp til ca 1000-2000 kroner, alt etter hvor nøye du går til verks.
2 Få på krank-sokker
Dette er i samme gata som punktet over. Krank-sokker er små endestykker i plast som du trer på krankarmene før du skrur i pedalene.
Når krankarmene dine slår nedi (og det vil de gjøre, garantert) stein og røtter, vil disse beskytte krankarmene mot skader. Dette er så godt som hundre prosent kosmetisk, men av samme årsak som nevnt over, kan det være verdifullt ved et videresalg.
Pris: En hundrelapp eller to, alt etter hvilken modell.
3 Ta deg tid til å justere dempere
Når du har investert en god slump penger i en ny og flott sykkel, vil det som regel ligge en rimelig høy forventning til grunn når du tar den med ut på første tur. Hvis ikke du selv eller forhandleren har satt opp demperne for deg, bør du sette av tid til å gjøre det.
For å sette opp demperne, må man treffe noe som heter riktig sag-punkt. Dette vil som regel ligge på mellom 20-25% av den totale vandringen, alt etter hvilken sykkel du har. Flere produsenter har tabeller med anbefalt lufttrykk som du kan ta som utgangspunkt, før du eventuelt prøver deg fram.
Pris: Ingenting, annet enn en demperpumpe, men det følger ofte med sykler. Har du ikke én, er det bare å gå til anskaffelse!
4 Justere dekktrykk
Har du kjøpt ny sykkel er det også stor sjans for at du har satt opp dekkene slangeløst. Det innebærer som regel at du pumper i mye luft for å få dekkene til å sitte. Eventuelt har butikken gjort dette for deg, og kanskje glemt å slippe ut den ekstra, unødvendige luften?
For mye luft vil bare gjøre at dekkene spretter ukontrollert ut på stien. Det er ikke en god følelse å ha, og det kan like gjerne fikses før du tråkker av gårde. Å justere lufttrykket tar minimalt med tid, og øker sjansen for en bedre første tur betraktelig.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.