Det virker som en slags ustoppelig runddans hvor vi egentlig alle er enig om at overforbruk og forbruksgjeld er roten til både alt ondt og jordens undergang, og likevel handler vi som gærninger på denne dagen, hvert år.
Vi får se da, hva den økonomiske situasjonen rundt oss gjør med forbruket denne høsten.
Selv har jeg røket på mye drit tidligere Blakk-fredager.
Det være seg både sykkelrelatert og ikke sykkelrelatert. Dingser, klær, og fremfor alt: ting jeg aldri hadde funnet på å kjøpe hvis det ikke var for at det ramlet inn et tilbud i mailboksen akkurat den dagen.
Heck, i Chrome har jeg minst 3 faner oppe mens jeg skriver dette, om tilbud på både det ene og det andre.
Jeg kommer ikke til å sette meg på en høy hest og late som dagen ikke eksisterer, så jeg har et råd som sikkert mange andre har kommet med før:
Kjøp ting som varer, og som du har bruk for.
Jeg skriver det like mye for å minne meg selv på det.
Nå kommer det garantert til å dukke opp tilbud på saker og ting som er litt utenfor sesong.
Er det egentlig nå du skal handle, nå som det kanksje er seks måneder til du kan drømme om å bruke ei korterma sykkeltrøye igjen?
Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har impulshandla ting på Black Friday, bare for å finne ut at når våren kommer, så hadde jeg ikke bruk for det likevel.
Så når noen spør meg rundt denne tiden hvert eneste år, pleier jeg å foreslå et par ting.
I løpet av mine snart 14 år som utstyrstester for Terrengsykkel.no har jeg testet både bra og dårlige produkter. Og det er noen produkter som stadig skiller seg ut, men koster litt ekstra mye. Derfor er det kanskje nettopp denne typen produkter du bør se etter når slike tilbudsbonanza kommer.
Dette er fra the bottom of my cycling heart, og her skal du får høre hva, og argumentene hvorfor:
(nei, jeg har ikke sjekket om produktene faktisk er på tilbud akkurat nå i denne perioden, men kanskje finner du noen gode anbefalinger uansett?)
En god lykt
Skal du først kjøpe lykt, bør du kjøpe en skikkelig god lykt. Hvis du har råd, da.
Men det er flere gode grunner til det. Som regel, som vi avdekker i testene våre, er det forskjeller på lykter.
De dyrere er ofte(men ikke alltid) bedre.
For det andre, så kan du bruke en god lykt til andre ting enn bare sykling. Hvertfall all den tid den ikke er for sykkelspesifikk.
Selv benyttet jeg en tidligere Black Friday til å investere i en Lupine Piko. Den er verken den kraftigste eller råeste, men det er en sjukt anvendelig lykt.
Hvorfor?
Den er liten, kompakt, har «nok» lys, og kan brukes til det meste.
Når jeg ikke bruker den til sykling, er den med både på langrennsturer og toppturer, og til og med fjellturer. Til sykling har jeg investert i et ekstra batteri med litt mer kapasitet, så jeg kan kjøre den lenger på full spiker.
Min nr 1 pick:
Lupine Piko - Vi har en test av siste versjon av denne lykta rett rundt hjørnet, men selv min lykt som jeg kjøpte for flere år siden, ville jeg glatt anbefalt i dag.
Hvis pris er viktig, og du vil ha mye lys?
Magicshine eller Moonlight sine lykter leverer som regel på begge disse punktene. Take your pick, men les gjerne vår guide med vanlige spørsmål og svar.
Hvis du digger smarte, kompakte løsninger?
Outbound Lighting Trail Evo/Hangover - en vanvittig stilig lyktekombo.
Les også
En god sykkellykt forlenger sesongen og gir sykling en ny dimensjon - vi har testet de mest spennende alternativene og har testet totalt 50 sykkellykter.
Et par gode vintersko
Til høst- og vintersykling kan du hacke til det aller meste av bekledning for å holde varmen.
Bruk langrennsklær, stack opp ullplagg i flere lag, og bruk kreativiteten.
Men sko kan være hakket verre, hvertfall all den tid du bruker klikkpedaler. Og for meg som er frossenpinn så det holder på både fingre og spesielt tær, så har jeg nesten gjort det til en prestisjesak å finne den beste skoen til de kalde månedene i Norge.
Mine favoritter så langt?
Til kalde høstdager:
45NRTH Ragnarok Boa - rykende fersk test-anbefaling denne høsten
For å bare totalforsikre meg mot kalde føtter på vinteren:
Lake MXZ304 - en klassiker gjennom mange, mange år. Hvis ikke denne holder deg varm, må det elektriske hjelpemidler til, tror jeg.
Noen gode runnerups:
Shimano MW702 - Neida, kanskje ikke varmest. Eller kanskje ikke den som sanker mest stilpoeng blant stisyklister - men til sånne mellom-kalde dager, kan den absolutt gjøre nytten.
Les også
Skal du sykle i vinter er gode sykkelsko viktig. Vi har testet en rekke forskjellige sko og guider deg til hva som er riktig og viktig for deg.
Fiks opp sykkelen du har
Dyrtid, renter, økte priser, inflasjon, prisvekst. Jeg begynner å bli helt matt av å høre det selv. Og om sykling var en dyrt aktivitet, har det ikke blitt billigere med årene.
Så om boliglånet fester sitt klamme grep om utgiftskontoen, hva med å utsette sykkelkjøpet du hadde planlagt og heller kanskje bare gi stisykkelen din en velfortjent oppgradering?
Eller til og med, kanskje bare bytte ut slitedeler? Eller kjøpe verktøy, så du kan holde sykkelen ved like i større grad selv?
Det kan nemlig få sykkelen din til å føles som ny.
Les også
Skal du på tur bør du sørge for å ha med et sykkelverktøy slik at du kan fikse ting ad hoc, i stedet for å måtte trille sykkelen den lange veien hjem.
Eventuelt kan du jo gjøre som noen oppfordrer til:
Bare drite i hele dagen og greiene, og ta deg en sykkeltur.
Det skal hvertfall jeg gjøre.
Så får vi se når jeg kommer inn fra tur igjen da, om jeg setter meg ned med Macen eller ikke.
Kristoffer H. Kippernes er journalist i Terrengsykkel.no. Utdannet fotograf, som har tatt bilder av- og skrevet om terrengsykling i snart 14 år, og har bred erfaring med testing av sykler og utstyr.