Tanken var god. Girvin Flexstem ble solgt som et dempende alternativ til stiv gaffel og stiv stem, eller et lettere alternativ til dempergaffelen. Selv om demper-stemen kom standard på datidens dyreste terrengsykler fungerte den heller dårlig i terrenget.
FLEXSTEM: Girvins demperstem var blant sykkelbransjens første forsøk på støtdemping. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Lesetid: 3 minutter
Øverst i butikken stod de. Linet opp under den lave takhøyden i en etasje i butikken det kunne virke som få visste om.
Jeg gikk alltid rake veien. Gjennom avdelingen med Gore-Tex-jakker, forbi alle Hagløfs-sekkene og teltene, opp trappa bak joggeskoene, rett forbi svømmeavdelingen, og lukt opp i Gresvig, Storgatas godt gjemte sykkelavdeling.
I POSE OG SEKK: Du skulle ikke bare få demping. Girvins Flexstem var så lett at du kan spare vekt også.
Her i det, som en gang var landets største sportsbutikk, solgte de det siste av terrengsykler fra USA. De siste fra USA var de første i Norge.
Det var et merke som skilte seg ut. Gresvig-butikken solgte de helt spesielle Cannondale-syklene. Ikke bare hadde de gigantiske aluminiumsrør, da alle andre sykler var laget av stål, Cannondale var også ekstremt tidlig ute med demping på terrengsyklene sine.
DRØMMESYKKELEN: Min første drømmesykkel var en Cannondale EST 2000 i 1993. Foto: Vintagecannondale.com
Våren 1991 stod de der – EST-syklene. Cannondales første sykler med bakdemper og kun det. Den grønne og lilla toppmodellen var drømmesykkelen jeg aldri fikk, heldigvis, tenker jeg nå.
Foran på sykkelen var det montert et av nittitallets mest fasinerende sykkelprodukter, en Girvin Flexstem. Et mesterverk av en dårlig løsning på et reelt problem. Men også et produkt som ble en kommersiell braksuksess i all sin håpløshet.
Girvin Flexstem var et styrefremspring som skulle dempe slagene fra underlaget og øke kontrollen i terrenget. Akkurat som dagens dempergafler. Fleks-stemen kom på markedet få år før de første dempergaflene, men fortsatte å selge i flere år etter også, som en fattigmanns dempergaffel, eller en demper for dem som synes en dempergaffel ble for tung og husket for mye.
OVERSOLGT: Sykkelprodusentene lovte det samme på begynnelsen av 90-tallet som de lover i dag.
Fleks-stemen virket ved hjelp av et ledd og en gummipute, lik den på skateboard-trucker. Gummiputa kunne byttes i forskjellige hardheter, og sprakk i både sterkt sollys og kulde, tåke og varme. Den ga noen få millimeter bevegelse innerst ved styrerøret, men med de lange styreframspringene som ble brukt på den tiden, gjerne 13-15 centimeter, ble det til et par centimeter med opp og ned-bevegelse på styret.
Styret beveget seg nedover og bakover, uten at returen var kontrollert på noen måte, eller at det var noen ledd som sørget for at styret holdt seg i samme vinkel hele veien. Dette førte til at styret spratt opp og ned som om det var montert i en strikk. I tillegg havnet bremsehendlene omtrent midt under styret på bunnen av vandringen. Flexstemen slet i tillegg med utilsiktet fleks sideveis, slik at stående spurting og svinging i høy fart, ble en upresis og skummel opplevelse.
I all sin middelmådighet var styreframspringet, som Bob Girvin utviklet i 1987 forut for sin tid, ved at det virkelig satte behovet for støtdemping på terrengsykler på dagsordenen. Styreframspringet var stilig laget og kom i moteriktige neonfarger. Til og med i en titanversjon med styre permanent påsveiset.
Girvin Flexstem var starten på Bob Girvins karriere i sykkelbransjen. Bob gikk videre til å designe noen av historiens aller første fulldempede terrengsykler under Off-Road-navnet, som senere ble til Proflex. Bob Girvin fikk plass i terrengsyklingens Hall of Fame i Crested Butte i 2008.
PS: Produsenten Allsop stod for produksjonen av et annet styreframspring med støtdemping, Allsop Softride. Vesentlig mer avansert med hydraulisk demping og parallellogramledd som sørget for at styret ble i samme vinkel gjennom vandringen. Danske Henrik Djernis vant tre VM-gull i rundbane på rad med Softride-stem på sin Ritchey-sykkel, før han, ironisk nok, gikk over til Proflex der seiersrekken sluttet brått.
DET RÅESTE: Henrik Djernis' sykkel var sveiset av Tom Ritchey selv og hadde Allsop-demperstem.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.