Fox tok grep og lanserte bransjens letteste standardgaffel til rittsykling. Vi har blitt godt kjent med lettvekteren Fox Step Cast 32 Factory 29 Boost.
SMAL: Fox' nye rittgaffel setter en ny standard for lav vekt, uten at det går utover smidig vandring og styringspresisjon.
Lesetid: 7 minutter
AGENT ORANSJE: Fox gikk hardt ut med fargen på nye 32 Step Cast. Det har vakt oppsikt i verdenscupen. Alle foto: Øyvind Aas
Når du har syklet et stiparti mange ganger kjenner du ikke bare hver linje med blikket du kjenner dem i kroppen.
Du vet hvordan underlaget skal føles i hendene, i beina og på lungene.
På min første tur med Fox sin nye lettvektsgaffel Float 32 Step Cast visste jeg ikke hva jeg skulle forvente. Fox hadde aldri før vært kjent for de letteste gaflene.
De har bygget seg en status som pålitelige gafler med smørmyk vandring og presis styring, men gjerne til en pris av et par hundre gram mer enn de letteste gaflene fra konkurrenten Rock Shox.
Med 32 Step Cast hadde Fox snudd på flisa og spikket gram som Emil i Lønneberget.
SPIKKET: Her ser vi tydelig hvor Fox har fjernet materiale i nedre del av gaffelbeinet.
Gaffelen er gjort smalere og nedre del av gaffelbeina er fjernet for å kutte vekt og for å gi plass til en bremseskive på opp til 185mm størrelse. På grunn av den smalere gaffelen måtte beskjæring til.
Som vi skrev i vår første omtale av Fox 32 Step Cast her på Terrengsykkel.no: – Fox 32 Step Cast veier 1305 gram i 29er-versjon til Boost-nav med kronerøret kappet til 18 cm. Veid uten Kabolt-akslingen som følger med. Til sammenligning veier en 2014 Fox Float 32 CTD 1495 gram, også den uten aksling og med 18 cm kronerør.
1305 gram er en gaffelvekt vi ikke har sett siden terrengsykler hadde 26-tommers hjul og felgbremser. Det er en vekt vi til nå, frivillig har gitt opp til fordel for forutsigbarhet under bremsing, svingavvikling og smidig vandring.
Er en gaffel for myk vil innerbein og ytterbein låse seg mot hverandre når de settes i spenn. Dette gjør at høy stivhet er viktig for å oppnå deilig mykhet.
Fox fant likevel ut at det var flere steder på en gaffel de kunne fjerne materiale uten at det gikk utover over stivhet og presisjon, eller det var i hvert fall det de fortalte meg på forhånd.
RETURKNOTT: Oppe i det hule høyrebeinet sitter justeringsknott for returen. Den er litt krevende å få tak i, men fungerer godt.
I praksis
Jeg satte fart på den velkjente stien. En sti jeg har syklet både fort og sakte på mange forskjellige sykler. Jeg har jaget bestetider og listet meg sliten hjem på denne stien. Jeg har kjent melkesyre og endorfiner, smerter i hendene og sviing i øyne og lår.
Nå slo det meg at stien virket fremmed under meg. Jeg fikk ikke de vanlige signalene fra underlaget. De små ujevnhetene jeg var vant til å få på de samme stedene, og som ga meg ubevisst varsling om hva som kom var annerledes enn før.
De var avrundet. De var dempet. Det tok litt tid før jeg forstod at det var gaffelen som utgjorde forskjellen.
Fox Float 32 Step Cast er usedvanlig smidig i begynnelsen av vandringen. Så smidig at jeg måtte lære meg fingerfølelsen i de kjente stiene litt på nytt. – Jøss! Tenkte jeg og la kursen mot heftigere utfordringer og grovere terreng.
I de lengste og groveste utforkjøringene var gaffelen fortsatt supersmidig i starten av vandringen, men nå ble det klart at den sleit litt mer dypere ned i vandringen.
Det pakket seg litt og hendene ble sårere enn jeg opplevde med forrige generasjon Fox-gaffel.
Den samme følelsen gjentok seg på flere turer, selv etter litt finjustering av lufttrykk og kompresjonsdemping.
Nye Fox-gafler, Step Cast inkludert har såkalt Fit-grip-justering i tre trinn. Den velkjente CTD-brytere er nå erstattet med en lik bryter, men med andre navn, Open, medium og firm har erstattet Climb, trail og descend.
I åpen modus kan du justere kompresjonsmotstanden i en rekke klikk, faktisk hele 20. I Firm er gaffelen så godt som låst, i hvert fall i fart.
På parkeringsplassen eller mens du står stille vil du klare å komprimere den sakte, men når du står og klatrer på asfalten oppleves gaffelen som stiv.
De som er aller mest opptatt av en fast lås vil nok rynke litt på nesen, men de bør fortelle seg selv at det er viktigere med god funksjon under demping enn med 100 % lås under stillestående.
FIT-GRIP: Firm, medium og open er innstillingene på den nye bryteren. I tillegg har du 20 klikk med kompresjonsjustering i åpen modus.
Returjusteringen foregår som vanlig på en skruknott nederst på høyre bein. Denne er litt fiklete å nå med hansker på, men gir godt effekt på dempingen av returen.
32 Step Cast har FIT4-demper som er oppgradert med FIT RC2-demperskaft på 10mm. Dette gir større flyt av demperolje gjennom hovedventilen i demper-patronen.
32 Step Cast har forøvrig både spesialtilpasset demperpatron og demper-tune. Dette fordi det er mindre plass i beina på Step Cast-gaffelen enn på Fox’ andre gafler.
Returen dempes av et såkalt Dual Circuit-system. Dette skal gi god returkontroll, men også gjøre gaffelen klar for hyppige, tette slag.
Etter flere turer der opplevelsen av supermyk start og for hard og progressiv demping på slutten av vandringen, tok jeg ut to plast-spacere i luftkammeret på gaffelen.
Dette gjøres enkelt ved å åpne luftkammeret med en egnet fastnøkkel, og løsne plastspacerne fra lokket.
Fra to til ingen plastspacere gjorde gaffelen vesentlig mer lineær i vandringen, men det er fortsatt fullt mulig å få justert den slik at den ikke blåser gjennom vandringen for lett, og uten at det går særlig utover smidigheten i starten.
Uten spacere er følelsen litt fastere i starten, men med vesentlig snillere progresjon gjennom vandringen. Vi klarte også etter uttaket av spacerne å få ut gaffelens fulle vandring. Med spacerne inni gaffelen stoppet vandringen på 90 mm. Med større luftkammer kom vi oss helt til 100 mm.
For å oppnå ønsket følelse i gaffelen med forstørrede luftkammeret som kommer av å ta ut plastspacerne kan du bruke litt lavere lufttrykk og heller skru på litt ekstra kompresjonsdemping.
Dette gjør gaffelen smidig i starten, men gjør at den holder godt igjen nedover i vandringen, uten at det blir hardt på hender og håndledd.
Når det kommer til styring og presisjon har vi ingenting å utsette på Fox Float 32 Step Cast.
Vår testgaffel med Boost-avstand i front føles minst like stiv og presis som vår andre Float 32-gaffel anno 2016 uten Boost. Fox 32 Step Cast kommer i versjoner både til Boost og til standard 100 mm vanlig navbredde.
INNI: Slik er gaffelen innvendig. Foto: Fox
Fox har klart å gå fra å lage pålitelige gafler med super funksjon, til også å lede vektkampen. Nye Fox Float 32 Step Cast er en superlett gaffel som har imponerende funksjon og vil være et klart førstevalg når det kommer til rittsykling.
Den er ikke bare lettere enn tidligere rittgafler fra Fox, den har bedre funksjon også. Gaffelen kan fåes med fjernstyrt låsebryter og også brukes med Fox sin elektroniske låseknapp, IRD.
Den kommer både til Boost-nav og vanlig 100mm nav, samt i to prisnivåer, Factory med Kashima-belegg og Performance med svarte innerbein.
Fox Step Cast 32 Factory 29 Boost
Vekt: 1305 gram
Vandring: oppgitt til 100 mm
Pris: 10500 kroner
cyklon.no
Pluss: Lett! Like stiv som vanlig 32, Smidig på småslag, lett å justere, god dekklaring
Minus: Høy pris
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.