Sykkelsekken er fin å ha, men minst like viktig er hva du har oppi den. Uansett om du er nybegynner eller erfaren stisyklist, er det noen ting som alltid bør være med i sykkelsekken.
I SYKKELSEKKEN: Skal du først sykle med sekk på terrengsykkel, bør du sørge for at den har disse tingene oppi. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Lesetid: 4 minutter
Drikkesekker er populære blant syklister fordi de dekker flere behov. Du kan pakke med deg både verktøy, mat og drikke på sykkelturen.
Det er dog noen ting som alltid bør være en del av standardutrustningen i drikkesekken, uansett hvor kort eller lang sykkeltur du har tenkt deg på.
Hvor mye og hva man vil ha med seg vil selvfølgelig variere, men her har vi sett på en absolutt minimums-utrustning. Du vil selvfølgelig ha god nytte av å også ha en vind- eller regnjakke i sekken, eller andre ekstra klesplagg etter sesongen i sekken.
Slange
Slangeløse dekk har for lengst gjort sitt inntog, og de aller fleste moderne terrengsykler blir nå enten levert med dette, eller muligheten for å sette opp dette.
Slangeløse dekk minimerer risikoen for å punktere noe, men ikke fullstendig. Du kan plugge slangeløse dekk hvis det blir et hull, men hvis hullet blir stort nok, kan selv dette bli vanskelig.
Derfor bør alltid minst én slange være med på turen, helst to.
Lappesaker
Har du hørt om Murhpys lov?
Tenkte det, ja.
Hva når du har brukt opp både den ene og den andre slangen du har, og så frister det å dra på litt ekstra på det siste stipartiet på turen, og så... poff? Punktering!
Et lite sett med lappesakker veier ikke mange gram, og bør alltid være med. Det finnes flere varianter, små pakker med selvklebende lapper tar for eksempel liten plass.
Pumpe
CO2-patroner er vel og bra det, men hva når du har brukt opp den ene du hadde med? En pumpe må alltid være med på tur.
Det mest praktiske er å montere en brakett i flaskeholderfestet, slik at pumpen alltid er med uansett om du har med sekk eller ikke. En demperpumpe er selvfølgelig å anbefale i tillegg hvis du må endre oppsettet på demperne på sykkelen din, men pumpe til slangene bør være et minimum.
Dekkspak(er)
Enten du har det travelt eller bare strever, å få av dekk trenger ikke alltid være så lett når du har punktert.
Én eller to dekkspaker, og helst av den litt solide sorten bør være med i sekken. Det veier lite, og gjør livet utrolig mye enklere
Miniverktøy
Nesten uansett hva du skal gjøre av feltreparasjoner på en sykkel, innebærer det å løsne noen skruer.
Derfor må et miniverktøy alltid være med. Det finnes utallige forskjellige multiverktøy å velge mellom, men sørg for at du har et med de aller mest brukte verktøyene, og ikke minst kjedekutter.
Hvis multiverktøyet ditt ikke har kjedekutter, bør du ha med det i tillegg.
Girøre
Den lille, men kritiske delen på sykkelen din som kan bety forskjellen på om du kan sykle hjem eller gå hjem etter en smell. Hva det er og hva det gjør har vi omtalt her, men budskapet er uansett; ha med et ekstra.
Strips og/eller teip
Man kan lett fleipe med at teip og strips fikser alt, men det er også en viss sannhet i det.
Strips kan brukes til å holde sammen en knekt del av et gir, en teipbit kan brukes som provisorisk lapping av den dekkvegg som har revnet. For å gjøre ting enklere, kan du bruke det populære trikset med å surre noen runder gaffateip rundt pumpa (som du selvfølgelig har med).
Førstehjelpskit
De færreste vil vel drasse på overflødig vekt når man sykler, men et førstehjelpskit kan være gull verdt.
For syklister kan for eksempel skrubbsår være en aktuell problemstilling, små kutt like så. Sørg derfor for å ikke bare ha med vanlige plaster, men også bandasjer og det du trenger for å stoppe selv store blødninger.
Er man på tur med flere er det også et element i at man kan bistå andre, ikke bare seg selv.
En liten matbit
Noen ganger blir turen litt lenger enn planlagt, eller kanskje rekker du ikke å kaste i deg den bananen du tenkte før du drar avgårde.
Går du tom for næring blir turen fryktelig tung. Derfor er det alltid greit å ha en liten matbit i sekken. Det kan være hva som helst, men energibarer eller energigel har som regel nok holdbarhet til at du ikke trenger å bytte ut innholdet daglig.
Også her gjelder prinsippet med at du kan hjelpe andre, artikkelforfatteren kom over en diabetiker med anfall i marka på sykkeltur en gang, som fikk vesentlig bedre bruk for en energigel enn eieren mens ambulansen var på vei...
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.