camelbak charge 10 LR camelbak sykkelsekk drikkesekk
Lesetid: 5 minutter
Mens vi har vært fornøyd med mange av Camelbak og andre produsenters sykkelsekker i mange år, har alltid følelsen på begynnelsen av turene, når drikkesekken er stappfull med vann og utstyr vært liknende å ha en forvokst pølse på ryggen.
Det finnes selvfølgelig løsninger som går en vei for å hjelpe på.
I tillegg har jo de mest vågale #enduristene gitt flaske i flaskeholder og den gamle, utskjelte rumpetasken en real sjanse igjen.
Camelbaks Charge 10 LR kan ses som et forsøk på å hjelpe dem som mener at drikkesekken er en hemsko, men som trenger mer vann enn to flasker i flaskeholdere og mer utstyr enn en liten rumpetaske eller seteveske får med seg.
Løsningen her ligger i at vannposen, heller enn å ligge vertikalt langs hele sekken, ligger på tvers over korsryggen og hoften. Dette gir følelsen av å sykle med en rumpetaske, men uten den nervøse spenningen for å bli ledd ut av høylytte, stilpolitiske talsmenn.
Den første turen startet med å pakke sekken og fylle vannposen. Intet uvanlig, bortsett fra at på Charge 10 LR må posen ut gjennom en liten glidelåsåpning nederst på ryggen.
Greit nok, det er bare å klipse av drikkeslangen og ta ut den lefsete posen. Når posen er full med to liter vann, er det dog litt mer fiklete, siden de vingeliknende sidene av posen må tres inn først, og slangen må klipses fast igjen.
Dette var ikke et knallsolid førsteinntrykk, men har nærmest satt seg i motorisk minne siden, og det finnes mer typiske drikkesekker som er langt verre å fylle med vannpose enn denne.
Vekten på sekken er lav, og med tyngdepunktet godt sentrert nederst, sitter sekken dønn fast på hoften når vi sykler. Det er nesten uvant, selv med en rufsete pakket sekk føles ikke hverken vekten eller volumet utover et lite press på hoften som fra et komfortabelt hoftebelte på en lettpakket storsekk.
Den eneste gangen vi hadde noe å utsette på bærekomforten var når vi pakket som normalt, med et tillegg av et voksent kamerahus med telelinse. Uten den beskyttende vannposen langs hele ryggen, er det smart å pakke en myk jakke eller liknende mellom harde verktøy og ryggraden.
Men på den annen side, det er bare å pakke på nederst i sekken og i de store lommene på hver side av hoftebeltet. På Haglöfs Ardent måtte vi pakke litt forsiktig, mens her ligger hoftekammen beskyttet av en vannpose.
Også når posen er tom, er beltet og sekken polstret såpass at harde kanter ikke kjennes. Og med det virker sekken å romme langt mer enn de oppgitte åtte litrene pluss drikkesystem.
Sekken er delt opp med en drøss lommer, som nevnt et på hver side av hoftebeltet, et hovedrom med glidelås nesten rundt hele, hvori det er en liten lomme øverst for nøkler og telefon, samt tre lommer nederst for å sortere verktøy.
Ytterst på sekken er det en stor dropplomme, som med en ikke stappfull sekk gladelig rommer to flasker edlere drikke enn vannet rundt hoften. Med et fullt hovedrom, derimot, må du presse på litt for å gjøre plass til en overtrekksjakke.
Alt dette funker greit, men vi kunne tenke oss sorteringslommer i rommene på hoftebeltet. Når vi tråkker, beveger vannet seg, og skyver det som ligger i lommene rundt.
Dermed ligger ikke unbrakosettet nøyaktig der vi la det, og siden poenget med slike hoftelommer er å slippe å ta av sekken for å hente småting, blir fomlingen etter verktøy, nøkler eller gel desto mer irriterende.
Det er heller ikke til å stikke under en stol at hoftene blir bredere med denne sekken, og om du må av sykkelen og trille en del i løpet av turene dine, vil du dulte borti hoftebeltet en del. Når sekken er full på starten av turen, er det en merkelig, litt nummen følelse av å ha dette flytende, bevegende hoftebeltet.
Og stilpolitiet vil kanskje også mumle litt i skjegget for det litt rare utseendet på Charge 10 LR. Om dette er en gruppe med stemmerett, er derimot helt opp til deg å bestemme.
Hjelmfestet består av en klips til det ytterste rommet på sekken, samt to ganske glupe spenner til hjelmstroppene. Minimalistisk og effektivt nok, i alle fall når du skal ha hjelmen på sekken for å trille sykkelen opp en timeslang motbakke.
Om du har store tanker om å kunne sykle med hjelm på sekken, må du derimot være klar for litt slenging frem og tilbake av hjelmen.
Uansett er disse klagepunktene bagateller, spesielt sett i lys av de positive egenskapene til sekken. Dette har vært den sekken som alltid har stått ferdig pakket, klar for raske etter-jobben-turer denne sesongen.
Den er så behagelig i bruk. På lengre turer har vi gått for større sekker, likeså på toppturer eller på turer hvor kamerautstyr har vært følgesvenn. Men som en sekk for de dagligdagse turene skal det vanskelig bli mer funksjonelt.
+ Som støpt på hoften + Gjør pakking av utstyr behagelig, nesten uansett + Romslig
- Dyr - Litt klumpete med vannposen på hoften, både i utseende og funksjon
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.