Camelbak M.U.L.E er en drikkesekk som har eksistert i flere tiår. Vi har testet den rimelige drikkesekken - hvordan holder den stand mot konkurrentene?
KLASSIKER: Camelbak M.U.L.E er den selve originale drikkesekken. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Camelbak M.U.L.E 12L
Pris: 1399 kroner
Vekt: 620 gram (oppgitt)
Volum: 9 liter
Volum drikkeblære: 3 liter
Produsent: camelbak.com
Importør: ultimatenordic.no
Camelbak har laget drikkesystemer siden slutten av 90-tallet, og drikkesekken har i mange år vært en selvfølgelig del av terrengsyklistens utstyr. Camelbak M.U.L.E var i sin tid en av de aller, aller første drikkesekkene, og har siden blitt oppdatert i nye utgaver flere ganger. Første gang terrengsykkel.no testet denne sekken var i 2002.
Vi har testet den rimeligste varianten av M.U.L.E du får kjøpt i dag, som simpelthen heter M.U.L.E. Tidligere har vi også testet den litt dyrere M.U.L.E. Pro, som du kan lese om her.
Middels størrelse - god plass
Camelbak selv skriver at dette er en drikkesekk for sti- og terrengsyklister. Produktnavnet sier 12 liter, men Camelbak oppgir at det er snakk om 9 liter pakkvolum, og en drikkeblære på 3 liter som utgjør 12 liter til sammen.
Sekken har til sammen tre rom, pluss rom til drikkeblære og et hjelmfeste på utsiden. Øverst har du en liten, foret lomme som egner seg godt til å legge telefonen oppi. Her er det også en hempe for å hekte fast nøkler. Videre har du et stort hovedrom uten noen inndeling. Ytterst har du et rom for verktøy og utstyr, med flere små nettinglommer, hvorav én har glidelås.
Sekken kommer uten regntrekk, men med drikkeblære. Den har refleksdetaljer på baksiden, og en hempe du kan hekte fast en diodelykt i, hvis ønskelig. Det er selve drikkeblæren som Camelbak kanskje er mest kjent for, og denne vil vi si er bransjens beste. Drikketuten kan låses, og blæra har et stort lokk med vrifunksjon.
Vi har testet hjelmen i en blåfarge, men du får den også i sort, rød og grå.
Praktisk bruk
Vi har testet drikkesekken fra Camelbak på flere turer i en periode på cirka en måned, våren 2022.
Fornuftige løsninger
Det er imponerende mange måter man kan konstruere en drikkesekk på. Noen produsenter lager sekker med bare ett stort rom, andre skviser inn flest mulig rom, nettinglommer og funksjoner. På Camelbak M.U.L.E er det truffet et godt kompromiss.
I den ytterste lomma får vi plass til det nødvendige av verktøy, minipumpe og demperpumpe. Hovedrommet har god plass til ekstra klær, matpakke og andre ting du måtte ønske å ta med på sykkeltur.
Smart drikkeblære
Drikkeblæra er lett å fylle, og har et solid lokk over en stor åpning som er lett å vri på plass. En hempe inne i sekken sørger for at den ikke sklir ned og krøller seg. Drikkeslangen har en lås helt fremme ved tuten, som gjør at du kan stenge av vannet. Dette er en kjekk funksjon, som blant annet kan gjøre at du unngår å søle vann hvis sekken blir liggende i klem i transport og vannet siver ut. Den har også en hurtigkobling ved blæra, slikt at du raskt kan koble den av ved behov.
Teknisk, men enkel sekk
Sekken oppleves som smal på ryggen, og lite bevegelseshemmende. Hoftebeltet bruker en tradisjonell plastspenne, mens bryststroppen har en magnetspenne, som klikker på plass. Dette er likt fidlock-spennene du vil se på hakestroppen på en del sykkelhjelmer. Denne må du vri litt for å løsne. Her sitter også magnetfestet til drikkeslangen. Slangen smetter på plass om du holder den nære nok, og holder seg stort sett der.
Det er fordeler og ulemper med en slik magnet-holder. Det blir enklere å få tak i slangen i fart og bevegelse, og enklere å få den på plass. Men når det blir mye bevegelse på sykkelen i terrenget, opplever vi at slangen løsner et par ganger.
Mot ryggen ligger et nettingpanel, som skal sørge for litt bedre ventilasjon mot ryggen. Det er vanskelig å kjenne hvor mye dette utgjør i praksis, men det er en løsning flere drikkesekkprodusenter legger inn, med litt ulik teknisk tilnærming.
Til tross for smalere hoftebelter enn det vi ser for eksempel på Evoc sine sekker, holder M.U.L.E seg rolig nok på ryggen selv med mye oppakning. For optimal passform er det lurt å benytte seg av muligheten til å justere høyden på bryststroppen som Camelbak har lagt inn. Dette kan du gjøre både i fart og av sykkelen.
Bare én ting…
Camelbak M.U.L.E har gode løsninger på det aller meste, men én ting irriterte oss en del ute på tur. Skulderstroppene er tynne og perforerte. Når vi tar sekken av og på har stroppene lett for å tvinne seg rundt flere ganger, noe som gjør at du må fikle for å få tak i bryststroppen.
Løsningen Camelbak har antakelig både spart vekt og sørget for mindre svettedannelse, men at stroppene tvinner seg slik er et irritasjonsmoment. Vi hadde lett ofret noen gram for å ha stropper som bare lander riktig vei på skuldrene hver gang man tar sekken av og på.
Hvem bør kjøpe denne drikkesekken?
Terrengsyklister som vil dra på tur og ha med lett oppakning, men som ikke har behov for mange liter med pakkvolum.
Alternative produkter
Av sykler med pakkvolum i omtrent samme kategori, har vi testet Evoc CC10L, og Osprey Raptor for å nevne noe. Vi har også en H.A.W.G Pro inne til test som kan være aktuell om du vil ha litt mer plass.
Konklusjon
Camelbak M.U.L.E holder seg godt, til å være et av de lengstlevende sykkelproduktene på markedet. Den vil fungere like bra om du skal drive med stisykling, som å pakke sekken til Birken.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.