Å kalle det en sykkelsekk er kanskje mildt ukorrekt, all den tid Haglöf også fronter den som en løpesekk.
Men funksjonen lider ikke av dette.
Førsteinntrykket er at Haglöfs Ardent 15 er en studie i minimalisme, der den gusjegrønne sekken tas ut av emballasjen.
Man behøver ikke nødvendigvis være en blodfan av den tidsriktige grønnfargen, men med matchende shorts, også fra Haglöfs, blir vi i alle fall lett synlige på transportetappen til stien. Og vi mener nå det ser riktig så stilrent ut i tillegg. Dessuten har Haglöfs vært kloke nok til å tilby fargemessige alternativ.
Sekken likner ikke på andre sykkelsekker vi har prøvd. Når vi pakket den ut av emballasjen virket sekken lefsete, siden det ikke er noe som stiver av ryggen noe sted. Men så fort vi fikk pakket sekken litt, ble det ergonomiske designet tydelig.
Hoftebeltet, med to kraftige lommer, strekker seg fremover som for å ta et realt grep rundt hoftene, og skulderstroppene, som stives av med drikkeslangen fra den medfølgende toliters Hydrapakbeholderen, løfter seg klare til bruk.
Når sekken så plasseres på ryggen, sitter den høyt, så høyt at vi lurte på hva vi hadde gjort galt. Men så fort vi satt oss på sykkelen, la den seg pent og komfortabelt på plass. Med normal oppakning sitter sekken som støpt, også gjennom kronglete steinpartier, mye takket være det elastiske hoftebeltet, som kan strammes godt til uten å bli ubehagelig.
Lommene har brede glidelåser, både de to hovedlommene, og de to voksne sidelommene som strekker seg over hoften. Med det er det lett å sortere og nå det du pakker sekken med, og vi fikk fort preferanser på hvor vi la hvilken bagasje.
I all hovedsak benytter vi oss sjelden av muligheten til å feste hjelmen på sekken. Om nødvendig har Haglöfs elegant skjult stropper til å feste hjelmen, og disse holder en halvhjelm godt fast, men tar litt tid å trekke gjennom luftehullene i hjelmen for deretter å stramme.
Om du er #enduro personifisert, og har med deg både halvhjelm og helhjelm på treningsturer, vil du kanskje ikke trives med denne løsningen. Om du, som oss, bare benytter deg av denne løsningen en gang iblant, er det helt akseptabelt.
Lommer på hoftebeltet er vi store tilhengere av, det er veldig greit å komme til kaffe- og bollepenger eller multiverktøyet uten å måtte ta av sekken og romstere rundt i store lommer. Lommene er glupt formet også.
Glidelåsen trekkes fremover, så du lett ser at lommen er lukket, og lommen blir større bakover, så du kan lett og trygt stappe den full, selv om nakken din kanskje ikke tillater å snu hodet for å se hva du driver med.
Det øverste rommet på selve sekken er et bredt og ikke altfor dypt rom som vi har valgt å fylle med en lett komprimerbar overtrekksjakke og briller. Det største rommet har to interne lommer og en stropp til pumpe, nok til å dra med og sortere verktøy til den store gullmedaljen, og allikevel ha plass til mye mer.
Vi fikk for eksempel plass til et kompaktkamera, en voksen niste, en InReach Explorer, kart og kompass samt en liten boksøl på flere langturer. Og fortsatt har du muligheten til å velge den fem liter større storebroren, Ardent 20.
Siden polstringen på ryggen og hoftebeltet er tynn og fleksibel, sitter sekken som sagt helt tett innpå kroppen. Supert! Men det fordrer smart plassering av det du tar med deg. For eksempel pumpen, som plassert i sin rettmessige stropp, kjennes godt mot ryggraden om du ikke polstrer med noe bak, som en slange og en lue.
Og om du har et nøkleknippe med deg på turen, gjør du vel i å legge dette i det øverste rommet på sekken heller enn i en av sidelommene, hvor det vil gnage mot hoftekammen. Men dette løser seg etter en tur, som er alt du trenger for å finne ut hvordan du best pakker sekken for hver tur fremover.
I tillegg kunne vi på de enkleste turene, med lite utstyr i sekken, ønske oss kompresjonsstropper av en eller annen sort. Som sekken er nå, kan ting slenge litt rundt om vi er lemfeldige med pakkingen.
Vi var også redd for at sekken fort ville bli stygg, gitt den lyse, lyse grønnfargen. Men sekken har fint tålt flere runder i vaskemaskinen, og ser – med unntak av en skramme her og der fra et solid krasj – ny ut fortsatt.
Men Ardent 15 er i det store en sekk vi har lite å utsette på, med mindre du skal bære store, tunge ting, og dermed heller bør satse på en sekk med stivere ramme mot ryggen. Til hverdagsturer på sti og enda litt er dette en av de mest behagelige og praktiske sekkene vi har brukt.
Til å være en temmelig romslig sekk, er det bemerkelsesverdig hvor lite vi tenker på den på tur når den er godt pakket. Og det er et solid kompliment til en sykkelsekk.
+ Komfortabel på ryggen, sitter godt fast + Lett + Gode lommeløsninger + Strømlinjeformet design på alle måter
- Krever fornuftig pakking for ikke å sitte ubehagelig - Ikke den beste løsningen for å feste hjelm - Mangler komprimeringsmuligheter - Prisen er ikke i den rimelige enden av spekteret
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.