Minuser:- Tungvint å vaske blæra- Slange kun på høyre side opp fra sekken- Mangler små, lett tilgjengelige smålommer (gjelder 6l-sekken)
- - -
Osprey bør være et kjent merkevarenavn blant dem som liker turer på fjellet med sekk på ryggen. I sykkelmiljøet er Osprey kanskje best kjent for den populære Talon-serien. Allsidighet, bærekomfort, lufting, lav vekt, slett-ikke-så-verst pris og fine detaljer ga også Talon 11 seieren i vår drikkesekktest i Terrengsykkel nr. 13. Men heller ikke Talon er perfekt for oss syklister, siden den ikke er spesifikt utvikla med syklister som forbrukermålgruppe: Bl.a. har den ingen lomme spesialsydd for verktøy, og den selges uten drikkeblære.
Med sin nye serie med navn Raptor har Osprey imidlertid tatt tak i disse detaljene som blei påpekt i nevnte Terrengsykkel-test. Verktøylomme og drikkeblære er på plass i Raptor. I likhet med Talon kommer også Raptor i flere størrelser: 6 liter, 10 liter, 14 liter og 18 liter. Prisen er heller ikke her avskrekkende, da de ulike størrelsene koster hhv. 900, 1000, 1100 og 1200 kr (alle priser oppgitt med drikkeblære).
Det er den minste varianten, Raptor 6, som omtales i denne testen.
I Raptor 6 er det i praksis bare verktøylomma som utgjør det meste av pakkvolumet. Det største rommet i sekken er nemlig avsatt til drikkeblæra, mens i større utgaver i samme serie fins det også et "ordentlig" rom i tillegg. Det fins imidlertid et lite rom til, som er passe stort for småting som f.eks. lommebok og telefon. Sekken har imidlertid også en utvendig lomme utenpå verktøylomma. Denne er ikke romslig, men stor nok til ei tynn regnjakke, en vest, et ekstra par hansker eller lignende. Andre lommer fins ikke på denne minste varianten, hverken utvendig på sidene eller i tilknytning til hoftebelte eller bryststropp. På de større utgavene i serien fins det riktignok smålommer på hoftebeltet, men først på 14l-versjonen er det lett tilgjengelige sidelommer for sjokolade, gel osv.
På toppen av sekken kan man feste hjelmen i en smart, liten stropp: Kjekt f.eks. når man skal kjøre bil til der favorittstien starter. Nederst utvendig på ryggen er det hempe for feste av baklykt. Øvrig sikkerhet og synliggjøring i mørket tas hånd om av smale refleksstriper både bak og på skulderstroppene. I verktøylomma er det snor med nøkkelkrok, og det er plass til både pumpe(-r), multiverktøy, ekstra slange og annet småtteri i samme lomme.
Blæra er verdt å nevne spesielt: Det klassiske problemet med å stappe blæra nedi sekken når sekken ellers er ferdig pakka til tur, er løst på en smart måte. Blæra er nemlig forsynt med ei plate og et solid håndtak. Dette gjør den veldig lett å fylle med drikke, og å smette den på plass i sekken går lett som en leik. Plata gjør imidlertid at vasking og tørking av blæra innvendig ikke er like lett. En større åpning kunne letta dette.
På vår testsekk var blæra en prototype med påskriften "sample". Etter et begrensa antall turer sprang blæra lekk. Etter å ha kontakta distributør Jarbeaux Sport fikk vi til svar at Osprey for lengst var klar over problemet, og at kun nye, forbedra blærer vil nå markedet.
I bruk merker man raskt at Osprey kan sine saker. Med sine 603 g for selve sekken uten blære er vekta lav. Sekken sitter veldig godt på ryggen, og ryggstykket sørger for at sekken ikke blir liggende som ei bulende pløse på ryggen, uansett hvor fullstappa den er. Brystroppen er festa til skinner på de luftige skulderstroppene, slik at man lett kan finne sin ideelle høyden for stroppen. Sekken sitter som spytta på også når det rister og slår som verst - supert! Ventilasjonen mot ryggen er best i klassen. En annen detalj er at munnstykket i enden av slangen har en magnet som fester seg til bryststroppen. På den måten slipper man at munnstykket dingler mot låret i klatringene - et ellers vanlig irritasjonsmoment på mange andre sekker. I tillegg er den lett å få tak i underveis, da den alltid er på samme plass. Bra!
Munnstykket på slangen fra Nalgene-blæra er en biteventil, og drikkestrømmen er kanskje den første vi har vært borti, som er på høyde med Camelbaks patenterte munnstykke. Det gjør at du kan ta en slurk uten å måtte suge, noe som fort gjør deg unødvendig tungpusta. Munnstykket kan stenges for å unngå søl ved å dreie det i flukt med slangen.
Vi har brukt Raptor 6 i ulike sammenhenger, deriblant ritt. I rittsammenheng er det en klar fordel med lett tilgjengelige smålommer til poser med gel o.l. Dette har altså ikke Osprey kosta på seg på Raptor 6, trolig for å skrelle bort mest mulig vekt. Det er etter vår mening nettopp de små sidelommene og de geniale skulderstropplommene som er Talon-seriens store styrke. Det er fiklete å skulle rote rundt i rygglommene på trøya under sekken etter litt oppkvikkende lembas, og sånn fikling var ikke jeg begeistra for. Vi kan ikke helt se motivasjonen for ikke å forsyne den minste og kanskje mest rittorienterte av dem med smålommer, selv om bryststropp-skinnene vanskeliggjør plassering av smålommer her som på Talon-sekkene.
Konklusjon:Osprey Raptor har i god Osprey-tradisjon mange flotte detaljer. Sekken er lett, sitter fantastisk godt på ryggen, og ventilasjonen er førsteklasses. Blæras utforming og avstivende plate er genialt, og munnstykket er veldig velfungerende. Birkebeinere og andre rittsyklister vil savne lett tilgjengelige smålommer på de minste utgavene i serien, men slike fins altså på de større utgavene. Blant stisyklister synes Raptor 14 å være knall og kanon. Hvis Osprey får på plass smålommer på Raptor 6 også, blir den tilnærma optimal for bl.a. birkebeiner-publikummet.
Raptor-sekkene vil være tilgjengelige i salg fra slutten av februar, og dukker sannsynligvis opp på Ospreys nettsider først ved de tider.