Test av POC Spine VPD Air Backpack Vest drikkesekk med ryggbeskyttelse
Om du enten er endurosyklist og vil ha ekstra ryggbeskyttelse og litt pakkvolum i ritt, eller ivrig stisyklist som vil ha beskyttelse til stisykling, bør du ta en titt på denne vesten. Vi har testet POC Spine VPD Air Backpack Vest.
TEST: Vi har testet POC Spine VPD Air Backpack Vest, en slags drikkesekk med ryggbeskyttelse til stisykling og terrengsykling.
POC Spine VPD Air Backpack Vest
Pris: 1499 kroner
Vekt: Oppgitt til 630 gram
Volum: Kan ha drikkeblære opp til 3 liter.
Størrelse: One size (måler cirka 46 centimeter)
Størrelse på testperson: 178 centimeter
Pocsports.com
Terrengsykling er en aktivitet som alltid innebærer en viss risiko. En god sykkelhjelm er den mest åpenbare beskyttelsen, men mange velger å beskytte seg litt ekstra. Det mest vanlige er knebeskyttere, noen bruker også albuebeskyttere.
Ryggen er en del av kroppen man gjerne vil unngå å utsette for skade. Men å sykle med en ryggplate eller ryggskinne slik noen utforsyklister gjør, kan føles både tungt, klamt og hemmende til stisykling. Vi har testet et produkt som skal minimere disse ulempene - en beskyttelsesvest fra POC.
Derfor har det de siste årene dukket opp ulike sekker med integrert ryggbeskyttelse. Beskyttelsen er gjerne i form av en plate av en spesiell type skum, som er fleksibelt og tilpasningsdyktig. Mange stisyklister velger å bruke dette, fordi det uansett er praktisk med en ryggsekk til å ha ekstra utstyr som slange, pumpe, verktøy og ekstra klær i.
Men hva hvis en sekk føles for stor, tung og klam?
Vest med beskyttelse
Vesten er den minste i en produktserie på tre – POC har også laget to lignende produkter, men som da defineres som sekker. De har vesentlig mer lagringsplass, henholdsvis 8 og 13 liter, og koster henholdsvis 1599 kroner og 1699 kroner.
POC-vesten har to stropper på tvers av brystet med klips som kan strammes. I tillegg går det to stropper på hver side bak til ryggen. Disse bruker du til å stramme inn slik at vesten legger seg godt rundt overkroppen.
Testrytteren er 178 centimeter høy, normalt bygd og måler ca 100 centimeter rundt brystet. Da måtte de fleste stroppene strammes nesten helt inn – er du mindre enn dette bør du prøve vesten før kjøp.
Fronten har lommer på hver side på skulderstroppene. På høyre side er det lomme med glidelås, på venstre er det nettinglommer som har strikkåpning slik at innholdet skal holde seg på plass.
Vi brukte lommene både til små energibarer, en ekstra gel, miniverktøy og bilnøkler. Alt dette fungerer de fint til, og det er praktisk å ha verktøy så lett tilgjengelig for hånden.
Det største rommet er for å ha drikkeblæren i, også dette har strikk i åpningen. Inn mot ryggen hviler ryggplaten under netting. Den måler cirka 46 centimeter. Den består av tre paneler, som er perforerte for å hjelpe på lufting.
Vi hadde dog ønsket oss at en av lommene var store nok til en mobiltelefon, for...
Praktisk bruk
... Vi opplever ikke at det er noe fornuftig sted å gjøre av telefonen når vi er på tur. Bak på ryggen er det to lommer med strikk i åpningen, og en lomme i midten med glidelås.
Glidelåslommen er for liten til en iPhone av dagens størrelse, og å ha telefonen i en lomme med strikk vil de færreste risikere. Når det er sagt – lommene bak på ryggen er fine til å ha ekstra slanger, verktøy, barer og kanskje en vindjakke i.
I tillegg er det et stort rom beregnet på en drikkeblære. Vi falt for fristelsen til å putte annet innhold oppi dette rommet også. Det gikk bra, men en slags beskyttende skillevegg i stoff hadde neppe skadet. Pumper eller annet tilbehør du putter i sekken kan ha skarpe kanter - ikke helt ideelt sammen med en blære full av vann.
Vi har brukt POC Spine VPD Air vesten slik POC beskriver den, til de litt kortere turene når vi ikke har hatt behov for å ha med oss veldig mye. Vi har først og fremst brukt den til stisykling, men også til treningsturer på grus.
Vi har brukt den både med og uten drikkeblære, og fyllt den med slanger, pumpe, verktøy, energibarer og ekstra vindjakke. Det har, heldigvis kan man si, ikke blitt noen krasj med vesten på. Vi har heller ingen vitenskapelig måte å vurdere beskyttelsesgraden.
Men vi ser ingen ulempe med å ha på en slik ryggbeskytter når vi sykler.
I hvert fall når du knapt kjenner at du har noe på deg. For det er slik det oppleves å sykle med denne vesten fra POC.
Vi brukte første tur til å stramme inn stroppene slik at den satt, og deretter glemte vi at vi hadde den på. Selv da vi fylte ei drikkeblære med 2,5 liter vann og syklet en lengre tur på sti, tenkte vi ikke mye over at vi hadde noe på ryggen.
Bør jeg kjøpe den?
Det kommer litt an på hva du er på utkikk etter. Har du ambisjoner om å pakke med deg både førstehjelpsutstyr, matpakke, ekstra regnjakke og tørr trøye kan denne bli i minste laget. Da bør du heller se til en tradisjonell drikkesekk.
Hvis du derimot er på utkikk etter en enkel måte å få med deg det mest essensielle utstyret på, og er opptatt av å beskytte ryggen, kan vi anbefale denne vesten fra POC. Har du behov for mer plass, før du sjekke ut de to sekkene i samme produktserie.
Alternative produkter
Det finnes et stort utvalg av drikkesekker, men ikke alle har beskyttelse. Av andre modeller vi har testet, har du for eksempel Evoc FR Lite Race og Camelback Chase. Som nevnt har også POC flere alternativer.
Konklusjon
Dette er ikke en drikkesekk, og er du av typen som har med deg mye ekstra utstyr og klær på tur, bør du se til de to andre alternativene fra POC, eller en annen drikkesekk.
Det er aldri en ulempe å ha ekstra beskyttelse mot skader. Men de færreste vil at beskyttelsen skal gå på bekostning av frihetsfølelsen og bevegeligheten. POC Spine VPD Air vesten er midt i blinken for dem som er ute etter en minimalistisk måte å frakte med seg det aller mest nødvendige på sykkeltur, og samtidig er opptatt av å ha litt ekstra beskyttelse.
Vesten vil også være veldig aktuell for dem som sykler enduro. Vesten føles nesten ikke merkbar når man har den på, og bevegelsesfriheten er uhemmet.
Dette er et produkt vi kan anbefale.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.