Trenger du egentlig å bruke 5500 kroner på en GoPro hvis du bare kan bruke mobiltelefonen i stedet? Vi testet GoPros nyeste kamera mot en iPhone til sykling.
GoPro vs. iPhone: En noe utradisjonell sammenligning. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
Lesetid: 5 minutter
Er GoPros gullalder forbi?
Hero 5 fra 2016 er fortsatt det mest solgte GoPro-kameraet noensinne og siden har de ikke klart å oppnå de samme salgstallene. Er actionkamera på vei ut og hvem er konkurrenten? Og kan en samtidig utvikling av mobilkameraet være en stor konkurrent?
De siste årene har vi nemlig sett utvikling innen multikamera-mobiler med ultravidvinkelobjektiver og bedre stabilisering hos både iPhone og Android smarttelefoner.
Kan de nå levere noe av det samme som de moderne actionkameraene leverer? Kan dette konkurrere mot GoPros «hypersmooth», DJIs «rockstady», eller Insta360s «flowstate» stabilisering?
Vi i Terrengsykkel ble nysgjerrige på nettopp dét.
Derfor sammenlignet vi GoPros nyeste modell, Hero 12, mot fjorårets nyhet fra Apple, iPhone 14 Pro, til stisykling.
Stisykling kan kanskje være noe av det mest brutale du kan utsette en kamerasensor for når det kommer til stabilisering av hvert eneste slag fra stokk og stein i terrenget.
Kan smarttelefonen erstatte actionkameraet? Bedøm gjerne selv og se videoen her:
Slik testet vi:
Vi monterte GoPro-en tradisjonelt vis på en chesty (brystfeste). Jo lavere du monterer kamera, jo mer action får du i bildet.
Å montere kamera lavere, og ikke på toppen av hjelmen, hjelper med å skape en bedre fartsfølelse og gir mer dynamikk da terrenget og sykkelstyret kommer nærmere inn i bildet.
iPhonen var et knepp verre, her måtte vi mekke litt for å få montert telefonen fast på brystfestet. Festet bestod av en modifisert sykkelstyre-mobilholder med diverse GoPro-linker skrudd på, tvunget og bøyd til for å passe sammen.
Ikke optimalt, men det finnes løsninger å få kjøpt som lar deg feste mobilen til GoPro-fester. For eksempel denne fra Joby eller denne fra Goworx.
Ulempen med å montere kamera på brystet er at det introduserer vibrasjoner og risting som mye av nakken tar opp når vi monterer kamera på hjelmen. På en annen side - perfekt for denne testen for å sjekke ut hvordan stabilisering takler litt herjing.
Innstillinger
GoPro-kamera var satt opp med manuelle innstillinger for å få mest mulig ut av bildet i etterbehandlingen.
Det vil si bl.a. flat-fargeprofil, ingen stabilisering, låst lukker og eksponering. Her ble da ReelStady-stabilisering i GoPro Player-programmet satt på i etterkant, samt farge og lyskorreksjon.
iPhonen var derimot satt på auto innstillinger med ultra vidvinkelkameraet (0,5x), og ble ikke bearbeidet i etterkant.
Spørsmålet mange GoPro-brukere stiller seg er: Når ser det ut som jeg sykler fortest med kamera på hodet? Skal det være mye eller lite vidvinkel?
Videoresultater
Ved første øyekast ser iPhone-videoen overraskende bra ut. HDR funksjonen gjør at himmelen ikke blir overeksponert og uten noe korreksjoner ser fargene naturlige ut.
Stabiliseringen overrasket også mye. Den holder ikke bildet like stabilt som GoPro-kameraet og sliter litt mer med større slag, men tar de små vibrasjonene bra.
Etter bearbeiding av bildet ser GoPro-kameraet veldig sammenlignbart ut med iPhonen. GoPro-kameraet ble brukt med Max Lens Mod 2.0.
Et vidvinkelobjektiv som gir kameraet et 177° synsfelt (mot 156° på standard-linsen). Likevel filmet iPhonen vertikalt, mens GoPro-kameraet filmet horisontalt, så det blir urettferdig å sammenligne bredden av synsfeltet i den sammenheng da bildet til GoPro-kameraet er beskåret.
Brukervennlighet
Fordelen med iPhonen er at man sjelden trenger å bearbeide bildet i etterkant. Klippet ligger klart i kamerarullen, da er det bare å dytte det rett ut på sosiale medier. Sammenlignet med GoPro-opptaket som må ofte overføres fra minnekortet, redigeres og justeres.
Det skal sies at GoPro har fokusert mye på bedre autoinnstillinger og skytjenester (GoPro Cloud) for å forenkle denne prosessen. Nytt i år er blant annet HDR-funksjonen i video, som tidligere bare har vært på bilder.
Ønsker du derimot å utnytte kameraets fulle potensiale, anbefales det fortsatt å gå den tungvinte veien med å filme i manuelle innstillinger og bearbeide videoen i etterkant selv.
Når det er sagt lar ikke iPhonen deg ta full kontroll over innstillingene på lik linje med GoPro-kameraene noe som GoPro også har fokusert på mye i de siste versjonene av sine actionkameraer.
GoPro har blant annet introdusert LOG-format, tidskoder, og full sensor-utnyttelse. Dette er funksjoner du finner på større profesjonelle videokameraer som proffene verdsetter når det kommer til større produksjoner.
Vekten og formen til iPhonen er merkbar og den er betydelig mer klønete å montere uten noe innebygd feste. Det er vanskelig å se og bruke skjermen når mobilen sitter montert. GoPro har derimot en egen liten LCD-skjerm i front for å sjekke om kamera er i riktig vinkel. Litt mer klønete er det også å starte/stoppe film med touch-knappene. GoPro har blant annet talestyrt opptak og mulighet for fjernkontroll med GoPro Remote eller appstyring.
Det finnes deksler som «konverterer» mobilen til et actionkamera, men dette er nisjevare som var mer populært før. Går du på snørra med denne glassklumpen er du uansett ille ute.
Konklusjon
Dette er jo ikke en «apples to apples»-sammenligning, og heller ikke et superteknisk dypdykk i funksjoner og kamerainnstillinger.
Dette er to vidt forskjellige produkter med helt ulike bruksområder, men se heller på denne testen som en idé om hva som er mulig med det utstyret man allerede har i lomma.
Bruker du sjeldent actionkamera eller er fortsatt i tvil om det er verdt å bruke pengene på et flunkende nytt? Hvis du kan jobbe rundt den klønete konstruksjonen til iPhonen og tør å utsette mobilen for regn, gjørme, kulde og tryn, så kan det være en mulig erstatter for actionkameraet.
Videoresultatene er hvertfall overbevisende.
Det er ingen tvil om at GoPro-kameraet (eller andre actionkameraer) fortsatt har sin plass. Det er som alt annet et særegent verktøy i verktøykassa. Den vil overleve et fall.
POV, hjelmkamera og actionkamera - her er tester av GoPro, DJI og annet utstyr til actionkameraer.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.