Når det er vått i skogen er det digg med skjermer som hindrer gjørme fra å sprute opp i øynene dine og fra å dekke ryggen din med søle. Her er en guide til hvilke skjermer du kan montere på stisykkelen.
SKJERMER: Du kan beskytte deg mot sølesprut på flere måter.
Lesetid: 5 minutter
Skjermer på stisykkelen kan gjøre høstsykling mer trivelig. De kan også være med på å beskytte øynene dine mot skader og ubehag, og de kan redde deg fra å ødelegge vaskemaskinen.
Dessverre er ikke det helt enkelt å feste ordentlige skjermer på moderne terrengsykler. Likevel finnes det flere gode muligheter.
Forskjermer
Det er viktigst med en god skjerm foran. Denne beskytter ansiktet ditt mot sprut, og vil også begrense gjørmespruten oppover magen og brystet. En god forskjerm er heldigvis ganske enkelt å montere. Grovt sett kan vi si at det finnes to varianter.
Skjermer du fester med borrelås strips eller skruer under gaffelbrua og langs gaffelbeina eller med en bolt eller ekspanderingsknott opp i gaffelens kronerør og skjermer som du fester til underrøret med reimer, stropper, skruer eller strips.
De enkleste forskjermene er lite mer enn et plastark som er kuttet til en passelig fasong.
Du får slike i både lange og korte varianter. I realt høstføre ønsker du en skjerm som ikke bare går bakover fra gaffelbrua, men som også går et stykke fremover. Framdelen av en slik skjerm stopper spruten som gjerne går rett opp før vi tar den igjen med fjeset når vi sykler. Det er denne som treffer oss i øynene.
Bakover er det viktig at skjermen ikke tar borti underrøret på sykkelen. Blir den for lang vil den også være mer utsatt for skrangling uten ekstra stag mot gaffelbeina. Kombinerer du en skjerm du monterer under gaffelbrua med en underrørsmontert skjerm kan du få dekket deg ganske bra.
De mer avanserte skjermene, de som ikke bare er et plastark, er gjerne stivere og mer solide. De har også bedre dekning ned på siden av dekket og hindrer dermed mer sprut enn de enkleste skjermene.
Både Fox og RockShox har egne hull i gaffelbrua til å feste skjermer i. Disse hullene er dessverre ikke like så skjermer laget for RockShox-gafler vil ikke passe på Fox-gafler. Skjermene som festes i disse hullene er ofte korte. De har også skjermer som festes i gaffelbrua med en robust klemme.
RRP har skjermer som kan festes i hullene på både Fox og RockShox sine gafler.
Du ønsker at skjermene er så lange som mulig og at de sitter så tett på dekket som mulig. Sitter de for tett kan det oppstå problemer når du sykler i seig gjørme da det kan pakke seg med gjørme mellom dekk og skjerm. Du trenger altså litt klaring og mer i seig gjørme enn hvis det er våtere og mindre seigt.
Vi vil anbefale skjermer du fester til gaffelbrua enten med skruer eller strips, og til gaffelbeina. Både RRP og MudHugger har skjermer som dekker godt og sitter godt nok fast til at de brukes i utfor- og endurokonkurranser.
Under underrøret
Skjermer du monterer på underrøret er også enkle plastark. Du kan lage en variant av en slik ved å dele en 1,5-liters flaske på langs og stripse den fast under underrøret. Skjermene du kjøper i butikken vil være stivere og ha bedre dekning enn en halv brusflaske. Vær obs på at en slik underrørskjerm må monteres slik at ikke gaffelbroen slår inn i den når du vrir styret rundt. Den må også monteres høyt nok på underrøret til å gå klar av skotuppene dine.
Slike underrørsskjermer kan fungere ganske ok mot sprut opp på brystet og i fjeset i lave hastigheter, men beskytter mye dårligere enn gaffelmonterte skjermer.
Underrørsskjermer vil heller ikke ta av for sprut fra forhjulet når du svinger litt på hjulet.
Bakskjermer
Her er utvalget en del mindre og det er krevende å montere skjermer over bakhjulet på en hensiktsmessig måte. De enkleste variantene er slike vi gjerne kaller beverhaler.
Disse festes rundt setepinnen. Slike setepinneskjermer kommer i flere lengder, fra de helt korte Ass-saverne som sitter oppunder setet og beskytter rumpa di mot litt sprut.
Lengre setepinneskjermer kan plasseres så de ligger tett mot bakdekket. Disse beskytter en del mot spurt oppover ryggen og rumpa, men stopper ikke spruten som når baksiden av leggene og lårene dine. Setepinneskjermer er også utsatt for å bli sparket borti slik at de vrir seg eller løsner helt. En setepinneskjerm som ikke peker rett bakover beskytter fint lite.
Det er også vanskelig å kombinere setepinnemontert skjerm med bruk av senkepinne.
Et annet alternativ er å bruke en ganske tilsvarende skjerm som du bruker foran - slike du fester til gaffelbrua og gaffelbeina. Flere av disse kan festes på samme måte til sykkelen setestag og det finnes egne bakskjermvarianter som festes med strips eller bånd til setestagene.
Heldekkende skjermer
Hvis du sykler hardtail i terrenget og ønsker skjermer kan du montere mer dekkende skjermer enn det du får til på en fulldemper.
Det finnes løsninger for å montere skjermstag i gaffelbein uten egne skjermfester og tilsvarende fester for seterør og setestag bak.
Slike skjermer er lengre og mer dekkende enn skjermer som bare festes under gaffelen eller i setestagene, men de er også mer utsatt for skrangling og at gjørme pakker seg under dem enn mindre skjermer. Samtidig er de vanskeligere å ta av og på.
Noen liker heller ikke utseendet på dem. Men ønsker du å sykle med terrengsykkelen din på våte grusveier, gjørmete kjerreveier og til og fra jobb kan slike skjermer virkelig gjøre det hele mer behagelig. Skjermene kan forlenges ytterligere med skvettlapper både foran og bak.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.