Høstsykling – her er klærne og utstyret du trenger 

Vi går snart inn i det som er den kalde og mørke tiden. Som syklist er det noen ting som kan være kjekt å ha, og som gjør høsten langt hyggeligere.

Sist oppdatert: 13. oktober 2020 kl 07.00
høst sykling tips
Foto: Kristoffer H. Kippernes
Lesetid: 6 minutter

Sykling innebærer en del anskaffelse av utstyr, men for å sykle om høsten er det ikke store investeringene du trenger å gjøre.  

Sannsynligheten for at du har mye av dette i boden allerede, er stor.   

Derfor har vi delt opp denne listen i to, over ting du helst bør ha, og noen ting som ikke er strengt nødvendig, men som også kan være med å gjøre sykkelturen bedre.   

   

1 Sykkellykt   

I en travel hverdag hvor dagene blir kortere er det ikke lett å komme seg ut før det blir mørkt. En god sykkellykt gjør deg ikke bare synlig i trafikken, men kan også gjøre stisyklingen ekstra morsom.   

 

Har du ikke opplevd fartsfølelsen av å suse ned en smal sti med lykt på hjelmen, er dette høsten du bør prøve det.   

 

En lykt trenger ikke å koste mye, selv ikke hvis du vil ha bra nok lys til å se godt med. Du får multisportlykter med 1000 lumen til under tusenlappen hos flere sykkel- og sportsbutikker, vi har store tester av sykkellykter i alle prisnivåer.  

 

annonse
sykkellykt
LYS I MØRKET: En god sykkellykt gjør høsten lettere. Mange vil finne glede i en mulitsportlykt slik som en fra MagicShine/XXL til venstre. Den avanserte brukeren vil kanskje klinke til med en sterk og dedikert sykkellykt fra Lupine (midten), mens pendleren kan oppgradere fra enkle diodelykter til noe mer kraftig fra Lezyne (høyre).Foto: Produsenter

Hvis du allerede har en slik nevnt hodelykt, vil vi anbefale å ha den på hodet, da dette gjør at du kan følge terrenget bedre med lykta. Skal du ta det et steg videre, er en naturlig oppgradering å både ha en lykt på styret og en på hjelmen.  

   

2 Skjermer  

Uansett om du sykler langs asfalt, grus eller på sti, vil en skjerm gjøre sykkelopplevelsen triveligere. Til transport vil det hindre deg fra å bli sprayet ned av vann i både ansikt og rygg. 

 

Til stisykling er det en utopi å tro at man skal komme hjem sølefri, men en enkel skjerm kan hjelpe å holde den verste gjørmespruten unna øynene.  

skjermer skjermsett sykkel
HOLD VANNET UNNA: Avhengig av sykkel og bruk finnes det forskjellige skjermer du kan kjøpe. De enkleste stripses bare fast til gaffelbeina, slik som de to til venstre fra henholdsvis AMS og Mudhugger. Disse er såppas enkle og diskret at de fint kan stå fast montert på sykkelen. Til pendling og transport er det et klassisk skjermsett som gjelder, mens landeveissyklister ofte finner hjelp i en enkel skjerm som monteres under setet, som denne fra Ass-Savers. Foto: Produsenter

   

Det finnes flere typer skjermer, og noen er så lette og nette at de like gjerne kan stå påmontert året rundt.   

   

3 Vanntett sykkelshorts/bukse  

Høsten i Norge innebærer som regel store mengder nedbør.

Å ha skikkelige klær gjør det lettere å trosse elementene, og en vanntett shorts eller bukse kan være en god investering.

Selv om man over tid vil bli fuktig i nesten hva som helst, betyr det mye å holde det kalde sølevannet unna huden under mesteparten av turen.   

Vi holder deg alltid oppdatert på det beste utstyret - her er vår test av langbukser til sykling.

vanntett shorts sykling
KJEKT Å HA: En god, vanntett shorts er et bra plagg å ha i garderoben for en syklist. Foto: Kristoffer H. Kippernes

   

4 Vanntett jakke  

Det er ikke alt man må løpe ut og kjøpe.   

 

De aller fleste har en regnjakke hengende. Om du ikke har det fra før, finnes det både budsjettversjoner og dyrere varianter også her.  

 

Fordelen med sykkelspesifikke regnjakker er at de gjerne dekker nedre rygg og rumpe bedre på grunn av snittet. Men du må ikke bruke tusenvis av kroner, du kan helt fint kjøpe en rimelig regnjakke og være fornøyd med det.   
 
Om du skal kjøpe en regnjakke spesielt for sykling, anbefaler vi en skalljakke som dekker godt nedover rygg og rumpe.  

 

5 Briller  

Nok en ting du kanskje allerede har i boden. I likhet med skjermer vil briller holde sølevann unna øynene, men kanskje enda mer effektivt.   

Et stalltips er å enten kjøpe nye, klare glass til brillene dine, eller kjøpe et par briller som har dette. Klare glass fungerer bedre sent på året når det er lite lys, og har du et eget glass til høsten, slipper du å ripe opp og slite ut favoritt-glassene til sola begynner å titte fram igjen.   

sykkelbriller klare glass
KLAR SIKT: Mørke solbriller fungerer dårlig til allsidig bruk på sykkel om høsten. Helt klare, eller fotokromatiske glass kan være en super oppgradering. Her vist med eksemplene Julbo Fury, Oakley Jawbreaker og Sweet Ronin. Sjekk om du kan kjøpe nye glass til brillene dine før du kjøper komplett brille! Foto: Produsenter

    

    

Om du vil ta steget videre...   

   

1 Softshell sykkelklær  

Det er ikke alle dagene som er våte. I den tynne røde linjen mellom høst og vinter er det barfrost-sesong. Gjørmepytter fryser, regnet uteblir kanskje, da har du ikke behov for skallbekledning, men klær som puster og varmer godt. Vi har for eksempel testet langbukser til stisykling fra flere produsenter. Mange av disse sykkelbuksene vil også tjene godt til pendling og transportsykling   

   

   

2 Gode dekk  

 Hvis du vil ta stisyklingen om høsten et steg videre, kan det være verdt å vurdere et sett dekk spesielt godt egnet for våte forhold. De fleste store dekkprodusentene har dekk som egner seg til et slikt formål.   

 

Åpne mønster med store knaster i myk gummi triller nødvendigvis ikke så godt på grusen, men på sti kan det gjøre underverker for både grep og styreevne.   

gode dekk sykkel høst
GREPA: Dekkene (fra venstre) Maxxis Shorty, Schwalbe Magic Mary og Maxxis Minion har alle felles at de har relativt åpne mønster med grove knaster, og kommer med myk gummiblanding for godt grep på vått føre. Det gjør dem alle aktuelle til stisykling om høsten. Foto: Produsenter

Hvis det uansett er lenge siden du byttet dekk på sykkelen din, vil gummien ha mistet mye av de gode egenskapene som gir den grep når den var ny. Derfor er høsten en fin tid for et dekkbytte.  

 

Vi har laget denne guiden, som kan hjelpe deg med dekkvalget.  

   

3 Sykkelsko til høstbruk  

Våt og kald må du regne med å bli på høsten.  

 

Men i likhet med klærne, finnes det også sko som kan gjøre turene bedre. Mange velger å ta i bruk vinterskoene allerede om høsten. Det er ingenting galt i det, de er gjerne skikkelig vanntette og varme.  

 
Men de kan også føles litt store og klumpete, og det finnes varianter som gir deg litt mer beskyttelse enn vanlige sykkelsko uten å ødelegge den taktile følelsen mot pedalene.   

 

4 Sykkelhansker  

Mange stisyklister sykler allerede med hansker, og mange vanlige sykkelhansker vil fungere utover høstmånedene. Men er du frossenpinn og gradestokken bikker under 10 grader blir det fort kaldt.   

Å sykle med polvotter fungerer dårlig når det skal både bremses og gires.   

Et par tynne, men varme hansker holder fingrene varme, og trenger ikke koste alt for mye.   

   

5 Hjelmlue  

De aller fleste har en buff liggende i skuffen til å bruke året rundt. Denne kan også fint tres over hodet under hjelmen, men det kan bli klumpete og vått. En god hjelmlue, gjerne i ull, holder ørene og hodet varme.   

hjelmlue sykkel
HODET VARMT: Hjelmluer finnes i flere varianter, både med syntetisk stoff som vist fra Gore (t.v.) eller ull fra 45NRTH(t.h.) Foto: Produsenter

  

6 En dedikert sykkellykt med skikkelig oppsett  

Rimelige multisportlykter kan helt fint gjøre jobben. Men vil du ta syklingen i mørket et steg videre, kan vi anbefale å investere i en skikkelig god og kraftig sykkellykt.   

Et ideelt oppsett er å ha en kraftig lykt på styret, og en litt mindre kraftig lykt på hjelmen (kanskje den du allerede hadde fra før?) som spot-lys. Da får du enda bedre oversikt i skogen.   

sykkellykt tips
DOBBELT OPP: En lykt på styret, og en på hjelmen gjør lyktesyklingen både tryggere og mer morsom. Foto: Snorre Veggan
Publisert 13. oktober 2020 kl 07.00
Sist oppdatert 13. oktober 2020 kl 07.00
annonse

Relaterte artikler

annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen