Ikke alle kan få eller gi en sykkel til jul, men det finnes mye lekkert tilbehør det kan være verdt både å ønske seg og gi bort til årets lysfest.
Sjekk forresten våre forslag til myke pakker også:
Bontragers Tubeless-pumpe
Du vil redde en venn eller deg selv for timer med stress og en mengde søvnløse netter ved å legge en Bontrager Flashcharger-pumpe under treet. Alle terrengsyklister bør benytte seg av fordelene det er å sykle med slangeløse dekk, men mange takler ikke usikkerheten det er å ikke vite om du klarer å blåse dem opp når du må. Flash Charger løser problemet nesten like så bra som en kompressor. Og du kan ha den med deg i bilen, eller lagre den i klesskapet i gangen.
Bontrager Flash Charger
899 kroner
trek.no
Les vår test av Bontrager Flash Charger her:
Nett sykkel-GPS
MED KART: Nye Edge 520 kan fylles opp med gratiskart som viser både stier og veier.
En GPS-basert sykkelcomputer er fine greier. Den viser deg fart og avstand uten at du trenger å fikle med sensorer på gaffelen eller i hjulet. Men Garmin Edge 520 kan mye mer. Den kan fylles opp med gratis-kart som vil vise deg hvor du er og hvilke muligheter du har, både i skogen og på veien. Du kan pare den med watt-måleren din, og du kan kjempe med kompisene på Strava med direkte oppdatering om hvordan du ligger an på favorittsegmentet. Edge 520 er liten, lett og blir levert med to forskjellige styrefester. Et gummistrikkbasert og et flott plastfeste som enten kan plassere computeren foran styret, perfekt på racer, eller over styreframspringet, perfekt på terrengsykkelen.
Garmin Edge 520
2899 kroner
Garmin.no
Les Landeveis test av Edge 520 her:
Lynraske trinsehjul
FRIKSJONSFRI: Ceramic Speeds trinsehjul sparer krefter og ser ut som en million dollars.
Hvis du vet hvilke bakgir gavemottakeren din har kan du være sikker på at han eller hun vil sette pris på et par trinsehjul fra danske Ceramic Speed. Se på dem som gullsmykker til sykkelen. De kan gjøre deg ørlite grann raskere ved å minske drivverkfriksjonen, men hovedgrunnen til å ha disse smykkene av et par sykkeldeler er følelsen av at alle detaljer er på plass. At de også varer 5 ganger så lenge som standard-vare kan også være greit å ta med seg. Bare husk å ta dem av før du selger sykkelen. De bør bli med til neste, og neste, og neste.
Ceramic Speed trinsehjul til XX1
1495 kroner
Bikeshop.no
Nye, gode holker
MYKE FARGER: ESI-holker sikrer godt grep, også i kaldt vær.
Gode holker er undervurdert når det kommer til hvor stor betydning de har for sykkelopplevelsen. Bare spør 90 prosent av verdens sykkelfabrikanter som utstyrer syklene sine med holker som ikke holder mål. Det finnes holker i mange varianter, men noen blir oppfattet som universelt gode. ESI sine silikonholker er eksempler på slike. Perfekte til rittsykkelen, eller en lett stisykkel. Chunky til stisyklisten, Race-tykkelse til rittsyklisten. Sykler gavemotakeren din enduro kan det være verdt å ta en titt på Ergon sine flotte GE1-holker. Disse holkene kommer også i to tykkelser. Begge varianter er tilpasset håndstillingen du har på styret når terrenget bikker nedover og styret er bredt.
ESI Chunky-holker
199 kroner
Birksport.no
Se forresten vår test av Lizard Skins’ DSP holker her:
Og vår test av Supacaz Grizips-holker her:
Inspirasjon
HÅP: å gi inspirasjon er å gi håp. La deg inspirere av Norges beste stisykling.
Å gi inspirasjon må være noe av det fineste man kan gi et annet menneske. Der det er inspirasjon er det håp og liv.
Boka til Terrengsykkels redaktør Kristoffer Hollingsæter Kippernes bør være selvskreven under et hvert juletre der terrengsyklister finnes. Ikke bare gir boka en hel drøss med konkrete turtips fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør, den gir også mengde av inspirasjon til å finne dine egen eventyr på andre steder enn dem beskrevet i boka.
Boka er selvfølgelig rikt illustrert med bilder tatt av landets mest meritterte terrengsykkelfotograf og kart og GPS-spor lar deg lett finne frem til turene som er omtalt.
Et sikkerstikk, som trønderen Kippernes selv ville sagt.
Stisykling i Norge
399 kroner
shop.terrengsykkel.no
Et forsprang på våren
RULLINGS: Roodols rulle får plass i en fin sekk. Kjekk å ha med på ritt, eller på samling.
Bor du i en snødekt del av Norge og har lyst til å finne flyten på bare stier på våren bør du unne deg noen timer på en sykkelrulle gjennom vinteren. Å bruke april og mai på å finne tilbake til formen som gjør alt enklere er bortkastet når noen smarte timer gjennom vinteren gjør overgangen enklere.
Det finnes et utall ruller på markedet, alt fra super-avanserte maskiner som lar deg konkurrere med andre på internett, til enkle balanseruller du bare plasserer sykkelen oppå og sykler i vei. Begge deler har sin sjarm. Har gavemottakeren en moderne terrengsykkel og ikke noen racer er det noen av de avanserte rullenee som ikke passer med 12 mm bakaksling, som nå er standard på de fleste terrengsykler. En balanserulle vil alltid passe. En balanserulle er også super å bruke til oppvarming før viktige ritt.
Spanske Roodol lager en fin balanserulle som du pakker ned i en medfølgende ryggsekk på to minutter. Smart, og plass-sparende.
Roodol Compact balanserulle
199 Euro pluss moms
Roodol.com
Les Landeveis test av Wahoo KickR SNAP smartrulle her:
Lys i mørketiden
SMART BAKLYS: Bontragers Flare-lykt gjør deg mer synlig, også i dagslys.
Jula er en lysfest tross alt. La også det gjelde på sykkelen.
Det finnes to typer sykkellykter. De som skal gjøre deg synlig for andre og de som skal gjøre det mulig for deg å se i mørket. Bli-synlig-lykter er de siste årene blitt både kraftigere og mindre, i tillegg til at nå kan lades via USB eller tilsvarende. Bontrager, Lezyne, Specialized og Knog har alle supre bli-synlig-lykter som virkelig kan redde liv. En perfekt julegave til en du ønsker hjem etter sykling i mørket. Bontragers Flare RT Tail-light kan fjernstyres via Ant+ og er skapt for også å gjøre deg synlig i dagslys.
Bontrager Flare RT Tail lys
Ca 750 kroner
trek.no
LYSENDE: Hope R8-lykt gjør natt til dag, også i vinter.
I den andre enden av prisskalaen finner vi lykter som gjør det mulig å drive med stisykling selv i stup-mørket. Her er tyske Lupine markedsleder. Lezyne lager små og kompakte lykter, som er kraftige nok til grussykling i skumringen, men kanskje ikke helt nok til stisykling. Britiske Hope lager superlekre lykter som også lyser godt opp.
Hope R8 LED 3000 lumen
3149 kroner
Bikeshop.no
Beskytt det viktigste
LUFTIG: Tectal er suksesshjelmen Trabecs nye, luftigere bror.
Det er flere gode grunner til å bytte hjelm jevnlig. Har den tatt noen slag kan den være såpass skadet at den vil beskytte mindre når du virkelig trenger den. En hjelm blir også gradvis litt mindre beskyttende ved at den utsettes for UV-stråling, vær og vind. At farge og fasong på hjelmer også er en del av en terrengsyklist identitet gjør det også vært å fornye krasj-hatten med noen års mellomrom. Hva er vel bedre å gi en du er glad i enn en fresk ny hjelm? De hotteste stisyklingshjelmene for 2016 er garantert å bli Giros nye Montaro og Pocs nye Tectal. Montaro har MIPS-teknologi som Poc var med på å gjøre kjent, mens Tectal ikke har det, men har i følge Poc minst like god beskyttelse likevel.
Poc Tectal stihjelm
Fra 1899 kroner
Roxee.no
STILIG: Giros nye stihjelm ser flott ut og kommer i en rekke freske farger.
Giro Montaro stihjelm
Ca 1600 kroner
Shimano Nordic
Se mer om Tectal og Montaro her:
Les test av Specializeds stihjelm Ambush her:
Gi gangsyn
SVENSKE: Og brillene skal være svenske - Poc DO Halfblade Raceday er supre alternativ til det andre store brillemerket.
Det er rett og slett lurt å ha på seg briller når du sykler i terrenget. Kvister, småstein og insekter kan treffe deg i øynene og gjøre ganske stor skade hvis du er uheldig. Svenske Poc sine sykkelbriller skiller seg fra de fleste andre i form og fasong. I tillegg kommer de i mange farger og med flere typer glass. Sats på et litt lysere glass til terrengsyklisten.
Poc DO Blade Raceday
2499 kroner
Roxee.no
Les forresten test av Adidas Evil Eye briller her:
Et år meg glede
GIVENDE: Et Terrengsykkelabonnement er en gave som bare gir og gir.
Terrengsykkel-utstyr er vel og bra. Men det som virkelig teller er det å sykle. Terrengsykkel gir inspirasjon og motivasjon til å komme ut i terrenget. Et abonnement på landets viktigste sykkelblad bør være en bænkers julegave til en terrengsyklist du bryr deg om. Eller kanskje det er det som skal til for at personen du bryr deg om går over i de terrengsyklendes rekker.
Slenger du med en raff skyggelue med Terrengsykkel-logo på blir pakken med en gang mer spennende enn et gavebevis også.
Terrengsykkel-abonnement med skyggelue
499 kroner
shop.terrengsykkel.no