BITE MOUNT: Vi brukte et munnstykke til GoPro-kameraet for å få så likt perspektiv med brillene som mulig. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
Lesetid: 4 minutter
Disse brillene er teknisk sett ikke et sykkelprodukt, men kunne like så godt vært det. Brillene har støtsikre, fargeskiftende fotokromatiske glass, innebygde høyttalere som lar deg spille musikk og høre omgivelsene dine, og ikke minst, de kan filme stabilisert HD-video.
Solbriller, hodetelefoner og actionkamera, alt i ett produkt? Dette er Ray-Ban Meta Wayfarer.
Smartbrillene har mange fine smartfunksjoner som en innebygd KI-assistent, stemmestyring og bildegjenkjenning. Men det vi i terrengsykkel som bryr oss om er:
Kan brillene komme i nærheten av å erstatte actionkameraet?
Kort oppsummert er dette forskjellene:
Meta-briller: God stabilisert video, litt halvkomprimert kvalitet, kan kun filme vertikalt, lettvint å bruke
GoPro: Høyere videokvalitet med større sensor, mer profesjonell, krever justering og mer teknisk kunnskap
I videoen i toppen av artikkelen sammenligner vi GoPro Hero 12 mot Meta-brillene. GoPro-en bruker her Max Mod Lens og er i etterkant stabilisert med ReelSteady programvaren til GoPro. Dette gir oss enda mer vidvinkel enn vanlig.
For det første så er videokvaliteten og stabilisering fra det 12 MP vidvinkelkameraet overraskende bra og akseptabelt. Det er som forventet ikke på nivå med ett moderne actionkamera da sensorstørrelsen er et hakk større. Det du får er en litt halvkomprimert video, som kan minne om noe du får ut av en iPhone 11. Absolutt helt brukbart, men ikke helt på nivå med dagens actionkameraer som DJI Osmo, Insta360 og GoPro. Likevel imponerende for et kamera som ligger i rammen til en solbrille.
Kombinerer du Max Lens Mod og denne programvaren får du et resultat som ser ut som reklamefilmene til GoPro.
Som potensiell actionkamera-konkurrent mangler de derimot litt vidvinkel. Fra synsvinkelen ser ikke hoppa noe store ut, man får ikke noen reell fartsfølelse og styret til sykkelen er så vidt synlig i bildet. Brillene er også begrenset til å kun filme i stående vertikalt format. Fint for publisering til sosiale medier, men her går dere glipp av en hel del YouTube brukere Meta…
Til tross for et litt smalt perspektiv er stabiliseringen veldig god. Med hjelp fra nakken som en naturlig demper blir videoen minst like stabil som GoPro-en. Sånn sett egner Meta-brillene seg godt som et «follow-cam» alternativ.
Ett tidligere problem var begrensingen på kun 60 sekunders opptak. Men med siste programvareoppdatering ble den økt til tre minutter.
Bedre, men tre minutter er fortsatt ikke nok for å dekke hele NM løypa i Hafjell for en dødelig rytter.
Meta-brillene sitter overraskende godt fast til å være «vanlige» solbriller. Smartbrillene kan selvfølgelig ikke sammenlignes med tradisjonelle sykkelbriller på verken vekt eller passform, men med tanke på alle funksjonene de leverer, er de imponerende lette.
Brillene vi testet i medium ligger på 48,6 gram i vekt. Det en rundt 10-15 gram tyngre enn de fleste sykkelbriller. Ikke all verden, men merkbart. Den meste av vekten ligger dog i batteriene plassert i ørepinnene, som gjør at brillene ikke føles så tunge ut på nesen.
Derimot skal det sies at det er befriende å slippe en 150 grams klump av et actionkamera på enten hjelmen, i kjeften eller stikkende ut av brystet. Brillene kommer mye mindre i veien enn et actionkamera og gjør det lettvint å kjapt fange øyeblikk da de alltid er på kropp og tilgjengelig.
Man trenger heller aldri å bekymre seg for komposisjonen. Du unngår å komme hjem etter en heftig dag i løypa, spent på å sjekke ut SD kortet, for så til all skuffelse finne ut at du har filmet sykkelstyret og bakken en hel dag.
Prismessig ligger de på kr 3690,- hos Ray-Ban, som er sammenlignbart med billigere og eldre actionkamera alternativer.
Kan brillene faktisk erstatte GoPro-et ditt?
Nei… ikke helt enda, men for noen kan de være bra nok.
For de som ønsker et lettvint kamera for å dele små øyeblikk på stiene, og som ikke er så opptatt av å ha den aller beste kvaliteten vil det være helt akseptabelt.
Men som et alternativ til et «proft» actionkamera har brillene sine begrensninger. Blir Ray-Ban og Meta kvitt disse og lar oss filme i liggende format med full manuell kontroll uten opptaksgrense. Ja, da snakker vi.
Sykkelbriller er uansett ofte av design store, klumpete og ekstravagante, så hvorfor ikke implementere et par kameraer? Hadde Meta satt seg ned med Oakley og laget en «rask» utgave av disse brillene med forbedringene nevnt over, vell… Oakley, Smith, Sweet... hint hint.
Meta-brillene står ikke helt der enda som en GoPro erstatter, men er nære og viser hva som er mulig med dagens teknologi.
Oppsummert: Ray-Ban Meta
Dette liker vi
«God nok» videokvalitet
Bra stabilisering sammenlignet med GoPro
Lettvint å bruke
Perfekt som «follow-cam»
Beskyttende glass mot vind, steinsprut, insekter og sol
Innebygd høyttaler som lar deg høre på musikk og høre omgivelsene dine
Noe å tenke på
Filmer kun vertikalt / stående
Lite vidvinkel
Ingen manuell kontroll over videobildet
Veier mer enn vanlige sykkelbriller
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.