STRØKENT: Vel, den ser hvertfall annerledes og kul ut, denne drikkeflaska. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Fidlock X Peatys Lockin Bottle
Pris: Fra 500-649 på nettbutikker ved publisering av testen
Vekt: 136 gram med plate, uten skruer, veid av oss
Volum: 600 ml
Produsent: Peatys/Fidlock
Det er ikke første gangen vi tester en flaskeholder med litt alternativ konstruksjon, observante og rutinerte lesere vil kanskje huske at vi testet Fabric sin løsning. Den hadde vi noen utfordringer med, men det løste seg med nye flasker.
Den patenten var riktignok ikke magnetisk, så hvordan fungerer Fidlock sin løsning?
Selv om drikkesekken lenge har vært den foretrukne måten å få med seg drikke på for stisyklister, har flaske og flaskeholder på ingen måte gått av moten.
Og selv om flaskeholderen slik vi kjenner den har vært en rimelig uforandret komponent (kanskje den komponenten som har gått gjennom minst forandring, til og med), dukker det av og til opp alternativer og ulike måter å feste den til sykkelen på.
Fidlock er en merkevare som leverer løsninger for å montere og klipse ting sammen med magneter, og fra før kjenner vi det best fra hjelmstropper. Denne teknologien har nå også nådd drikkeflaskene, og vi har testet en slik flaske fra Peatys, med magnetfester.
Det finnes for ordens skyld også flasker fra Fidlock med samme patent.
SKRU UT: Vårt testeksemplar ble skrudd på en sykkel som manglet flaskeholder i utgangspunktet. Da ble første steg å skru ut skruene fra underrøret. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
BASEPLATE: Du monterer denne som det var en vanlig flaskeholder, med to skruer. Noe justeringslengde er det. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
VRI: For å løsne flaska vrir du den bare mot siden. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Slik fungerer Fidlock-flasken
Designet er egentlig ganske enkelt.
Du monterer en baseplate på sykkelen der flaskeholderen vanligvis ville vært.
Denne er retningsbestemt (gravert inn «up»), og har litt slingringsmonn på justeringen, så du kan flytte den oppover eller nedover seterøret/underrøret.
Deretter er det bare å føre flasken mot baseplaten, når du kommer nærme nok, vil magnetene dra flaska på plass, med et lite klikk.
Praktisk bruk
Flasken og flaskeholderen har blitt brukt på vårparten og sommeren 2023. Den har blitt med på stisturer både i Oslomarka og på fjellet, og på lange utforkjøringer.
SPESIAL: Flasken ser ikke helt ut som andre drikkeflasker. Den har en brakett montert i selve flaskekroppen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
SMETTER PÅ PLASS: Bare før flasken nærme nok magnetene, og den klikker på plass. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Dette er bra
Når du først blir vant til patenten, er egentlig flasken fryktelig enkel i bruk. For å sette flasken på holderen, bare fører du den fram mot baseplaten, helt til den smetter på plass med et magnetisk klikk.
For å ta den ut og drikke, bare vrir du flasken mot høyre, helt til magnetene slipper.
Og mer er det vel egentlig ikke å si. Det er ikke spesielt vanskelig å ta i bruk, selv om det var noe uvant å skulle treffe magnetene de første gangene.
Det de aller fleste vil lure på, er selvfølgelig om vi mistet flasken under testing. Det hadde vært litt deilig å kunne si ja, men ikke én eneste gang mistet vi flasken. Og det selv etter å ha ristet oss ned svart-graderte stier over lengre tid.
Dette er ikke fullt så bra
Så flaska sitter når den skal, og er lett å bruke. What’s not to like?
Vel, den er ikke verdens beste å drikke av. Drikketuten er i og for seg grei, men flaskematerialet på vårt testeksemplar er ganske stivt, og dermed litt krevende å klemme sammen for å skvise vann ut av flaska.
Det går - du må bare ta i mer.
Men:
Siden vi fikk våre to eksemplar på test, har produktteksten fra Peatys blitt oppdatert med at flaskene nå skal ha et mykere materiale, og dermed være enklere å klemme sammen. Vi må derfor ta et forbehold - det kan være lurt å se på/teste å klemme flasken før du kjøper.
En annen ting som kan bli et problem, er hvis du glemmer av flaska.
Her er det åpenbart ikke mulighet for å feste en vanlig drikkeflaske, så om du har satt deg i bilen og kjørt noen kilometer til stien er det ikke bare å låne av en kompis.
Med mindre hen også har en slik Fidlock-flaske, selvfølgelig.
Hvem bør kjøpe dette?
Tja, godt spørsmål.
Hvis du har en vanlig flaskeholder og flaske i dag og lever godt med den løsningen, er det litt krevende å skulle argumentere for hvorfor du bør bruke penger på dette.
Men for all del, av og til er det kanskje morsomt å prøve noe nytt?
Alternative produkter
Vel - det er jo åpenbart. Bare en vanlig flaskeholder og flaske. Det har fungert i årevis, og gjør det fortsatt.
Pick your poison, men vi anbefaler gjerne King Cage-flaskeholderne som vi har god erfaring med.
Konklusjon
Fidlock-innfestingen fungerer, og ikke opplevde vi å miste flasken heller. Men om det er verdt å droppe en patent som har fungert i årevis for å sykle med dette i stedet?
Mnjæ, egentlig ikke.
Så hvis du vil skille deg litt ut, og er gira på å prøve nye ting, for all del. Kjør på.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.