Skal du sykle om vinteren trenger du gode piggdekk. Sjekk hvilke sykkelpiggdekk Terrengsykkel har testet og anbefaler. Vi har testet piggdekk til sykkel fra Schwalbe, Suomi og 45NRTH.
Sist oppdatert: 21. februar 2023 kl 06.00
BEST PÅ SNØ OG IS: Noen forskjeller på piggdekk er det, og vi har testet hva som fungerer best til både snø og is - eller begge deler. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Har du ambisjoner om å trosse snø og is, og sykle året rundt?
Uansett om det er bare til og fra jobb eller på sti, så er piggdekk noe av det viktigste utstyret du trenger for vintersykling. Vi har testet flere aktuelle alternativer for 2024-vinteren.
Suomi, 45NRTH eller Schwalbe?
Vinteren 2020/21 lanserte Suomi sitt nye piggdekk for ivrige stisyklister, som heter Piikisika. Dette er et supert piggdekk som du får både i smale og brede versjoner. Vi har testet versjonen på 2,25 tommer bredde.
Et godt kjent piggdekk som mange liker, er Schwalbe sitt Ice Spiker Pro. Vi har testet det i en bred variant på 2,6 tommer, men dette får du også i 2,25 tommer bredde, som vil passe mange terrengsykler.
Vintersyklingsspesialistene i 45NRTH har også flere piggdekk til sykkelpiggdekk i sortimentet. Vi har testet det vanvittig kraftige dekket 45NRTH Wrathchild, som kommer i flere dimensjoner.
Andre piggdekk
Transport og tursykling på veier
Jobbsyklistene er hverdagens helter, og de som sykler til jobb året rundt er det bare å ta av seg hatten for.
Til jobbsykling er man gjerne på utkikk etter et dekk som triller bra, men som har godt grep når det er nødvendig. Dekkene i sti-kategorien vil for mange oppleves alt for tunge og treige, så hvilke alternativer har man da?
Flere av disse dekkene kommer i 28-tommer/700c-versjoner, altså slik at de passer en rekke hybrid- og landevei/cyclocross-sykler.
45NRTH Gravdal
En test-favoritt hos våre venner i Landevei, er 45NRTH Gravdal. Dekket har bra med volum, og nok pigger for lange turer på brøytede vinterveier, det være seg til trening eller transport.
Pris: fra 799 kroner
Suomi Routa
En nykommer fra finske Suomi er dekket Routa. Det kommer i både 35 og 42mm bredde i 28 tommer/700c og har 248 pigger. En lav profil med lettrullende mønster er prioritert her.
Pris: fra ca 700 kroner
Schwalbe Marathon Winter
En annen klassiker fra Schwalbe er dekket Marathon Winter. Kommer både i 35, 40 og 50mm bredde, og 208/240 pigger. Dekket fikk gode skussmål i Landevei sin test av piggdekk.
Kommer i en rekke forskjellige dimensjoner.
Pris: fra ca. 400 kroner
Schwalbe Ice Spiker Pro
Schwalbe Ice Spiker fungerer bra til stisykling, og mange velger også dette dekket til jobb og trening. Tross sitt store volum og mange pigger ruller dekket helt adekvat, og vil du ikke gå på kompromiss med grepet på isen er dette et trygt valg.
Pris: Rundt 800 kroner avhengig av hjulstørrelse og dimensjon
45NRTH Kahva
En nykommer denne vinteren er 45NRTH Kahva. Dekket har 252 pigger i 29-tommer versjonen, og et allsidig mønster som angivelig skal rulle bra. Kommer både i 29x2,25 og 27,5x2,1 dimensjoner.
Pris: 899-1499 kroner, avhengig av type og dimensjon.
Piggdekk til fatbike:
Fatbikes brukes gjerne mest om vinteren. Når dekkene uansett blir store og tunge, hvorfor ikke like gjerne gå for et sett med pigger i?
45NRTH Dillinger 4/5
Skal du først ha et sett skikkelige dekk til fatbiken kan de gjerne ha pigger. 45NRTH Dillinger er et populært piggdekk som kommer i både 26- og 27,5-tommer versjon og forskjellige bredder, fra 4 tommer og oppover.
Kommer både i 60 tpi- og 120 tpi-versjoner.
Pris: fra 1799 kroner og oppover, avhengig av type og dimensjon.
Dette må du tenke gjennom før du kjøper piggdekk
Kan jeg montere piggdekk på sykkelen min?
Det første du må gjøre, er å finne ut hvilken sykkel du skal sette piggdekkene på, og hva den skal brukes til.
De aller fleste moderne sykler kan du uten problemer montere piggdekk på. Unntaket er ofte landeveissykler, som i utgangspunktet ikke er tiltenkt vintersykling, og hvor det ofte er så lite dekklaring at det ikke lar seg gjøre å montere piggdekk uten at de skraper i ramma.
Skal piggdekkene stå på en bysykkel skal du antakelig ha litt annen type dekk enn om de skal stå på en terrengsykkel.
Det finnes piggdekk til både hybridsykler, bysykler, terrengsykler og fatbikes.
Hva betyr TPI?
TPI, eller threads per inches, sier noe om følelsen og kvaliteten på et piggdekk (og sykkeldekk for øvrig). TPI beskriver hvor tett nylontrådene som er vevd i gummien på dekket er sydd. Et dekk med høy TPI vil ofte føles mer føyelig og fleksibelt mot underlaget, og følge det bedre. Ønsker du å dykke ned i denne materien har våre venner i Landevei skrevet mer om dette, og som Terrengsykkel-abonnent har du tilgang.
Generelt kan man si at jo høyere tall, jo «bedre» er dekket..
Pigger
Det er lett å tenke slik at jo flere pigger jo bedre. Det er bare til en viss grad sant. Jo større krav du stiller til grep, jo bedre vil det være med flere pigger. Men det har også en sammenheng med mønsteret piggene er plassert i, og hva slags pigger det er.
Det finnes pigger i forskjellig materiale, og forskjellig utforming. Noen dekk har spisse pigger, andre har konkave pigger. Det kan også være forskjeller i materialvalg som også påvirker slitestyrke og gripeevne.
Piggdekk i dag har som regel mellom 200 og 400 pigger, men dette tallet isolert sett forteller ikke hele bildet om hva slags grep dekket har. Har du et smalt dekk vil for eksempel 200 pigger være mer enn nok.
Mange pigger vil gi godt grep på is, men følgelig også ha dårligere rullemotstand på bart underlag som asfalt og grus.
Innkjøring
Må man kjøre inn piggdekkene? De aller fleste produsenter av piggdekk anbefaler innkjøring av piggdekkene i 40-50 kilometer.
Er det viktig, og hva innebærer det?
Med innkjøring menes det kort fortalt at man sykler rolig på fast underlag. Innkjøringen bør helst foregå uten kraftige oppbremsinger, da hele poenget er at piggene skal sette seg.
Er det en myte at man må kjøre inn piggdekkene på sykkelen?
Selv om vi ikke har gjort vitenskapelige tester, er vår praktiske erfaring at hvis man tar med et piggdekk rett ut i terrenget eller på is og begynner med kraftige oppbremsinger, så ryker piggene fortere ut av dekket.
Det er med andre ord ikke helt dumt å faktisk følge «bruksanvisningen» fra produsentene her. I verste fall får du noen skikkelig rolige langturer.
Lufttrykk
Når du endelig har funnet ut hva slags piggdekk du skal kjøpe og har montert dem på sykkelen, må de settes opp med et gitt lufttrykk. Her spiller mye smak og behag inn, men de færreste piggdekk er tiltenkt å brukes ved å pumpe dekkene knallharde.
Med for mye luft i dekkene dine vil det i verste fall være slik at bare piggene har kontakt med underlaget, noe som ikke er meningen. Hvor mye eller lite luft du skal ha vil være avhengig av både hjulstørrelse og volum på dekket.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.