I følge aksjonsgruppen «Ikke stjel sykkelen min», blir det årlig stjålet cirka 60 000 sykler i Norge. Det tilsvarer et tyveri hvert tiende minutt.
Finans Norge har samlet inn data over sykkeltyverier i flere år, og de siste tallene fra 2019 viser at det i løpet av året ble meldt stjålet totalt 12 657 sykler til forsikringsselskapene.
Ettersom mange ikke melder sykkelen sin stjålet til verken politi eller forsikringsselskap, eller har forsikring i det hele tatt, er mørketallene store. Forsikringsselskapene estimerer at sykkeltyveri koster dem mer enn 100 millioner kroner årlig.
Så hva kan man gjøre for å forsikre sykkelen sin, og hva dekker de ulike forsikringsselskapene?
Vi har prøvd å skaffe oversikt fra noen av forsikringstilbyderne over hva du kan gjøre for å være best mulig forberedt dersom uhellet skulle være ute.
Husk - dette er kun en generell veiledning, du må uansett ta kontakt med ditt forsikringsselskap angående din situasjon for presise svar.
Tyveri av sykkel hjemme
Sykkeltyverier hjemme dekkes ofte av innboforsikringen din. Men her er det ofte en maks sum på 30.000 kroner. For høyere dekning tilbyr forsikringsselskapene ulike løsninger. Mer om dette senere.
Tyveri / skade på sykkel på reise
Dersom du er ute på reise er det reiseforsikringen din som slår inn. Reiseforsikringen dekker derimot sjelden tap av sykkel dersom den blir stjålet fra bilen din. For tyveri / skade på sykkel i utlandet er det også en maks sum på 30 000 kroner, og forsikringsselskapet Gjensidige kan fortelle at sykkelen din er best forsikret via innboforsikringen din, så lenge du befinner deg i Norge.
Forsikring av dyre sykler
Både innbo- og reiseforsikring har ofte en øvre grense for erstatning og denne grensen er som regel ikke tilstrekkelig for å dekke tap av sykkelen din.
Spesielt kostbare sykler bør derfor forsikres med en sykkelforsikring som enten kan kjøpes som et tillegg i det selskapet du allerede har forsikringer hos, eller som en egen enkeltstående forsikring som noen aktører tilbyr.
For mer nøyaktig informasjon om hva akkurat ditt forsikringsselskap tilbyr og pristilbud, bør man kontakte forsikringsselskapet direkte.
Dette må du vite:
Et meget viktig moment for om sykkelen din er dekket – uavhengig av hvor god forsikring sykkelen din har, er om den er låst eller ikke. Overraskende nok regnes «løs sykkel» i låst bil, som ulåst sykkel, og du kan faktisk risikere å ikke få erstatning for stjålet sykkel dersom du har oppbevart den i bilen din – selv om bilen er låst.
Vi har tatt kontakt med ulike tilbydere for å se hvilke muligheter man har:
Norges Cykleforbund (NCF)
- Dekker tyveri og skade på sykkel i forbindelse trening og ritt
NCF har en forsikring for skade på person. Sammen med Gjensidige har de også lagd en spesialtilpasset sykkelforsikring til alle som har kjøpt helårslisens fra NCF.
Forsikringen baserer seg på at sykkel sjelden må erstattes i sin helhet, da skade ofte kan repareres. Forsikringen baserer seg også på at de fleste har reise og innboforsikring som har bedre dekning for tyveri, og tyveri fra hjemadresse er dermed utelatt fra forsikringen.
Ergo er det kun tyveri i forbindelse med trening og ritt som er gjeldende og du er nødt til å ha lisens i tillegg. Forsikringen dekker ikke tekstiler, sko og mobiltelefon.
Fullstendig vilkår og forebygging kan ses på Norges Cykleforbund sine nettsider.
NAF MOV
– Tyveriforsikring og veihjelp for deg med elsykkel og tråsykkel
Sykkelforsikringen fra NAF gjelder alle type sykler – elsykler og tråsykler. Forsikringstilbudet fra Norges Automobil-forbund (NAF) dekker tyveri av sykkel, men tilbyr også veihjelp dersom du for eksempel skulle gå tom for strøm på batteriet ditt påvei hjem fra jobb.
Forsikringen er tilgjengelig for medlemmer og ikke-medlemmer og er helt uten egenandel. Den gjelder alle sykler og merker og kommer med to nivåer:
Sykler til en verdi under 30 000 kroner.
Sykler til en verdi over 30 000 kroner.
Merk at prisen for de to ulike nivåene vil variere. Igjen – forsikringen dekker kun tyveri dersom sykkelen er forsvarlig låst.
Inkludert i prisen er også veihjelp, 24/7. Det er ingen grense på øvre uttak og NAF kan hjelpe deg med å fikse ditt punkterte dekk eller kjøre deg hjem dersom du går tom for strøm / driftsstans.
Tradisjonelle forsikringsselskap
De fleste har en egen innboforsikring. Denne dekker tyveri av sykkel – men makssummen er nok langt under det du har betalt for sykkelen din, dersom du eier en kostbar sti- eller landeveisykkel. Noen forsikringsselskaper tilbyr dermed en tilleggsforsikring/verdisakforsikring for forsikring av dyrere gjenstander.
Siden sykler kommer i ulike prisklasser, er det naturlig at en forsikring for sykkelen din også gjør det.
Er jeg dekket med kun innbo- og reiseforsikring?
Svaret er: njaaaaaaa.
Innboforsikringen dekker tyveri av sykkel i Norge, men for å være dekket på reiser utenfor Norge er det reiseforsikringen din som er best. Igjen så er det grenser for hvor mye du kan få i erstatning.
Makssummen hos noen reiseforsikringer er 30 000 kroner og hvis du ønsker en høyere sum vil de be deg kjøpe en tilleggsforsikring. Dette må selvfølgelig gjøres før sykkelen din blir stjålet. Det er ikke mulig å oppjustere forsikringen din etter at sykkelen din er stjålet.
Tyveri av sykkel er derimot ikke så svart-hvitt som man gjerne skulle ønske. Det er nemlig dessverre ikke sånn at når du har kjøpt en tilleggsforsikring for sykkelen din, så er du trygg i alle situasjoner.
- Tyveri fra egen bod dekkes av innboforsikring – dersom sykkelen står på fellesarealer ulåst, kan det hende du ikke er dekket. Igjen – her kan det være en makssum for erstatning og det kan hende du bør kjøpe en tilleggsforsikring.
- Dersom du har sykkelen fastlåst på sykkelstativ montert på bilen din, er du bedre stilt enn dersom sykkelen står løs inne i din låste bil. Å bryte seg inn i en bil er mye enklere enn å kutte en kjettinglås, i følger forsikringsagent hos IF.
Vi har tatt en prat med noen utvalgte forsikringsselskaper som har gitt oss så gode svar de klarer på våre spørsmål. Alle ønsker derimot å spesifisere at forsikringssaker blir behandlet individuelt etter skjønn, og uaktsomhet teller stort.
Ettersom det er vanskelig for forsikringsselskapene å gi noe spesifikt svar på hvilke situasjoner som er dekket og ikke, anbefaler de derfor at du tar kontakt med forsikringsselskapet du allerede er kunde hos og lar de sette opp et tilbud for deg.
Sykkelforsikring hos noen utvalgte forsikringsselskaper:
IF - Tyveriforsikring som tilleggsforsikring for allerede eksisterende kunder
Hvis du allerede er kunde hos IF, kan du få en tilleggsforsikring som en del av fordelsprogrammet. Kostnaden for denne forsikringen varierer etter verdi på sykkelen du ønsker å forsikre. For å få et pristilbud på sykkelforsikring fra IF må du dermed kontakte selskapet direkte slik at de kan beregne kostnad ut i fra verdi på sykkel og dine andre forsikringer.
For å kunne vise til et eksempel, kontaktet vi IF for et pristilbud på en sykkel av verdi 70 000 kroner. Kostnad for å forsikre denne ville vært på cirka 5200 kroner i året - forutsett at vi allerede er kunde hos dem fra før.
En sykkelforsikring fra IF dekker skader på sykkel og tilhørende utstyr, i tillegg til tyveri.
Tryg - Tyveri og skadeforsikring som dekker over 100 000 kroner
Som andre forsikringsselskap har også Tryg en innboforsikring som dekker tyveri av sykkel. Her er dog en maks erstatningssum. For Innboforsikringen er makssummen på 5 000 kroner, men du kan velge å kjøpe Innbo Ekstra som erstatter verditapet på opptil 20 000 kroner.
For spesielt kostbare sykler anbefaler de derfor en egen sykkelforsikring i tillegg til innboforsikringen. Du forsikrer sykkelen for så mye det vil koste å kjøpe en tilsvarende. I tillegg dekker forsikringen hærværk og andre skader på sykkelen. For at forsikringen skal gjelde må du registrere sykkelen din i et FG-godkjent register.
Merk: Dette er det flere forsikringsselskap som krever og kan være greit å spørre ditt respektive forsikringsselskap om dette er et krav for erstatning.
Verdigjenstandforsikringen krever at du har bevis på sykkelens verdi – her kan kjøpskvittering eks. være tilstrekkelig. En slik sykkelforsikring kan dekke over 100 000 kroner men da har du også en egenandel på 10%.
Forsikringen dekker skade og tyveri på sykkel i Norge og hele verden. Pris på en slik forsikring vil variere alt etter hvor høy sum du ønsker å forsikre sykkelen din for.
Gjensidige forsikring - foreslår verdigjenstandsforsikring for sykler til en verdi over 50 000 kroner
Innboforsikringen dekker tap av sykkel, men som hos de andre selskapene vil det dersom du har kjøpt en ekstra fin sykkel, være behov for en ekstra forsikring. Dersom sykkelen blir stjålet hjemmefra så dekkes den fulle summen, men dersom den blir stjålet fra en annen plass er makssum 30 000 kroner.
Som alle andre selskap er betingelsen for å få igjen summen, at sykkelen er låst.
Dersom du har en dyr sykkel anbefales det å kjøpe en verdigjenstandsforsikring - litt lik den som Tryg tilbyr.
Gjensidiges reiseforsikring dekker tyveri eller skade på sykkel, sykkeltilhenger, elsykkel og el-sparkesykkel på reise utenfor Norge med et maksbeløp på 30 000 kroner.
For tyveri av sykkel i Norge vil den ifølge Gjensidige være best dekket gjennom innboforsikringen din. Der kan man øke erstatningssummen fra 30 000 - til 50 000 kroner. Dette må gjøres før sykkelen blir stjålet.
Dersom du har en dyrere sykkel enn dette er det verdigjenstandsforsikring som gjelder og du må kontakte selskapet direkte for pristilbud.
For å oppsummere kort så bør du altså kjøpe en egen sykkelforsikring/oppgradere innboforsikringen dersom:
- Sykkelen har en større verdi enn 30 000 kroner
- Hvis du reiser utenfor Norge
Det beste tilbudet vil du få ved å samle alle dine forsikringer hos et selskap.