Hvis vi kan velge så vil vi alltid foretrekke å sykle med ryggen fri. Stisykling uten sekk eller hip bag er frigjørende og behagelig, men hvordan få med seg nødvendig utstyr uten sekk på ryggen?
DROPP SEKKEN: Det er befriende å sykle uten sekk. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Lesetid: 5 minutter
Å sykle med sekk lar deg ta med mye på tur, både ting du trenger, og også utstyr du strengt tatt klarer deg uten på en kjapp kveldstur i terrenget. Mange har en drikkesekk som en like naturlig del av sykkelantrekket som hjelm, shorts og hansker, men det går også fint an å klare seg uten både drikkesekk og rumpetaske.
Selv de beste drikkesekkene på markedet kan vri seg på ryggen, dytte deg i bakhodet, eller gjøre deg klam og svett på ryggen. I tillegg er det slitsomt å alltid kjenne det stramme rundt skuldrene, eller at vekten tynger deg ned.
Noen sekker byr dog på ryggbeskyttelse. Hvis dette er viktig for deg så er en sekk selvfølgelig en god løsning for den ekstra tryggheten. Det er likevel mange som ikke føler behov for ryggbeskyttelse på de vanlige stiturene.
For noen kan en rumpetaske føles som et godt alternativ til sekken. Og det kan den være, men vi opplever også at gode rumpetasker føles begrensende på bevegeligheten. De strammer rundt magen og kan skli rundt livet når du bukserer deg fremover på en teknisk sti.
Vi ønsker å være frie. Frie for tyngende sekk på ryggen og frie for strammende tasker rundt magen. Her er noen forslag til løsninger.
Hva trenger man egentlig å ha med på en ettermiddagsturer på stiene? Er det mulig å også dra på langtur uten sekk på ryggen?
Nesten uansett hvor kort stituren skal være vil det alltid være kjedelig å gå hjem. Vi ønsker derfor å ha med det nødvendigste også på kortere turer.
Demperpumpe klarer vi oss uten på tur. Vi sjekker dempertrykket før vi drar hjemmefra. Hvis demperne poffer på tur, hjelper det lite med demperpumpe uansett.
Med pakkelista klar er det bare å prøve og fordele greiene rundt på sykkel og kropp på best mulig vis. Det finnes en rekke løsninger på markedet for å plassere reservedeler og verktøy på sykkelen, eller i sykkelens hulrom. I tillegg finnes det bukser og vester med lommer som lar deg ta med utstyr i lommer under trøya. Vi benytter oss gjerne av begge deler.
Reserveslangen stropper vi fast på sykkelen med en egnet stropp. Varianter fra Lizard Skins, All Mountain Style og Granite design kan alle brukes. Du kan velge å stroppe fast både verktøy og slange på denne måten. I tillegg finnes det fine, små rammevesker du kan bruke. Disse kan du gjerne stroppe fast fremst i rammen, mellom over- og underrøret.
Hvis vi ikke stropper fast unbrakosettet sammen med slangen, eller har en rammeveske tilgjengelig putter vi dette i en av baklommene på ryggen av sykkelbuksa, eller bruker en løsning som Specialized sin SWAT-flaskeholder med unbrakoverktøy, eller Topeak sin tilsvarende Ninja-variant.
Dekkpluggene skrur vi inn i styreendene. Sahmurai Sword og Granite Designs dekkplugger er fine her. Bruker du bare den ene styreenden til selve pluggenålen kan du oppbevare et annet hendig verktøy i den andre enden av styret.
Kjedekutterne som lagres i styret har også egen oppbevaring av løse linker. Vi teiper også ofte slike skjøteledd fast i bremseslangen foran styret. Da vet vi alltid hvor vi har dem. Å putte slike linker i en rammeveske eller i en baklomme fører fort til at de blir rotet bort. Kanskje blir de dratt ut i skogen uten at du merker det når du trenger en reserveslange, eller noe annet fra lommene.
Pumpa monterer vi enten i egnet klype under flaskeholderen, eller vi putter den i baklomma på sykkelbuksa som har lommer på ryggstykket. Noen rammevesker er også store nok til å romme en pumpe. Dette avhenger selvfølgelig av størrelsen på både pumpe av veska.
Drikkeflaska putter vi selvfølgelig i flaskeholderen på underrøret. Med en 0,7-liters flaske kan vi fint sykle både en og to-timer uten å bli for tørre i munnen. Skal du på lengre tur bør du tenke på hvor du kan fylle flaska. Enten du finner deg en bekk eller stopper på en markastue eller bensinstasjon er det gode muligheter til å toppe opp vannflaska ved behov. Planlegger du å fylle vann i en bekk kan det være en ide å ha med en rensetablett, eller i hvert fall passe på at det ikke er harepest på gang, eller at bekken renner gjennom beiteområder for sauer og kyr.
Bankkort, plaster og girøre oppbevarer vi i en egnet lommebok eller taske i en av baklommene på sykkelbuksa, eller i rammeveska. .
Til sist putter vi mobiltelefonen i lomma på baggy shortsen. Da er den lett tilgjengelig for bildetagning eller samtaler. Vi har et beskyttende deksel på telefonen som gjør at den ikke vil knuse så lett i et fall, ei heller bli ødelagt av litt svette.
Specialized har i flere år vært alene om å ha eget bagasjerom på syklene sine. Nå har også Trek begynt å lage oppbevaringsroom i rammene på syklene sine.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.