Bryton er et asiatisk firma med base i Taiwan som har spesialisert seg på sykkelcomputere og tilbehør. Produktene er utviklet basert på erfaringer fra eliteutøvere i samspill med kompetente elektroingeniører. Vi har testet Rider 750 E i terrenget.
Rider 750 E leveres med mikro-USB-ladekabel, to ulike festebraketter og sikkerhetssnor. Den har 2,8 tommer touch-fargeskjerm og veier 93 gram. Prismessig ligger computeren per november 2022 på veiledende 3699 kr. Tilbehør som pulsbelte, kadensmåler og fartsmåler kan kjøpes i tillegg. Batterilevetiden er oppgitt til å være rundt 20 timer (uten GPS-modus), mens den vil registrere opptil 300 timer med treningsdata.
Kompakt og funksjonell
Rider 750 E er aktuell for terrengsykling fordi den er lett, har innlagt kartfunksjon med mulighet for navigering av forhåndslagde ruter og den samkjører med tredjepartsapper som for eksempel Strava. Den tilbyr all funksjonalitet du forventer av en GPS-enhet av høy kvalitet. Det er innebygd sving-for-sving-navigasjon og barometrisk høydemåler slik at du får helt nøyaktige data under klatringer.
I PAKKEN: Vårt testeksemplar ble levert slik. Foto: Lars Frederic Nordbakken.
Foto: Lars Frederic Nordbakken.
DER UTE: Med dette styrefestet kan du få GPS´en ut og foran styrefremspringet. Foto: Lars Frederic Nordbakken.
Funksjoner
Vi har testet mange av computerens funksjoner, og de vi vil trekke frem som nyttige er:
Smartvarsler fra mobiltelefon
Livetracking så de hjemme kan følge med hvor du befinner deg
Opplasting av trening til Bryton Active app og videre til Strava
Forhåndslagde sykkelruter inn på kartet
Talesøk på kart
Praktisk bruk
Vi har testet Bryton Rider 750 over en lang periode på høsten 2022 på stisykkel i all slags vær.
Foto: Lars Frederic Nordbakken.
Foto: Lars Frederic Nordbakken.
Foto: Lars Frederic Nordbakken.
Oppsett
Å starte opp systemet for første gang var veldig enkelt og krever kun at du velger språk, laster ned Bryton Active-appen, synkroniserer de to, og det er det. Denne appen må være åpen i bakgrunnen mens du bruker enheten for å bruke talesøkfunksjonen. Når det gjelder dataskjermer, har du muligheten til å vise opptil 12 datafelter samtidig. Oppsettet av disse skjermene gjøres enklest i appen, eller du kan gjøre det på selve enheten ved å holde fingeren lenge på et bestemt felt for å endre til det du ønsker. Det er hele 8 ulike skjermer du kan designe med de treningsdataene du måtte ønske å se underveis på øktene. Bryton Rider 750 E har tre ulike sykkelprofiler slik at du kan sette opp ulike dataskjermer og koble til ulike sensorer for landeveissykkelen og terrengsykkelen.
De to medfølgemde festebrakettene festes enkelt på styret eller som fremspring. Den ene er til å feste gummistrikker med på selve styret, mens den andre er av metall og får enheten plassert foran styret. Sistnevnte har en diameter på 31,8 mm noe som var for lite for vårt styre på 35 mm, så her måtte vi bruke festet med strikk. Enheten passer til dels også med Garmin-fester men det er ikke en optimal løsning, siden computeren ikke blir fastlåst i et bestemt hakk.
Enheten oppdaterer seg jevnlig hvis den er synkronisert med wifi eller Active-appen slik at du til enhver tid har den nyeste programvaren på enheten. Det er verdt å nevne at Rider 750 E også kan kobles sammen med ruller og elektroniske gir fra både Shimano og Sram.
Når du er ute og sykler
Sykkelcomputeren er enkel i bruk underveis i treningsøktene og du kan lett bla deg mellom de ulike forhåndsinnstilte dataskjermene for å få opp den informasjonen du til enhver tid ønsker å se på skjermen ved å bruke fingeren og scrolle til siden. Du kan scrolle til både venstre og høyre uten å måtte gå gjennom hele menyen. Enheten er rask å starte opp og den finner fort GPS-signaler.
Skjerm
Berøringsskjermen fungerer godt selv med hansker, men de to knappene på hver sin side er utvilsomt nyttig når det regner og skjermen er full av regndråper. Skjermen er klar og fin og bakgrunnsbelysningen kan stilles inn etter eget ønske, men vil stjele mer batteri jo høyere styrken er naturlignok.
Batteri
På samme måte som andre sykkelcomputere vil bruk av sving-for-sving-navigasjon spise inn batterilevetiden. I løpet av noen få batterisykluser klarte vi i gjennomsnitt 12-15 timer per lading mens vi kjørte enheten med full lysstyrke og utnyttet navigasjonsfunksjonen til det fulle med sporing. Uten GPS-modus på hevder Bryton at batteritiden vil være rundt 20 timer på én lading. Ladeporten er plassert på undersiden av enheten med et beskyttende gummilokk, og enheten lades med en mikro-USB kabel.
Knapper
Sykkelcomputeren har fire knapper. To på venstre side og to på høyre side. Knappene på venstre side er av/på-knapp og en runde-knapp. På høyre side finner du en start/pause-knapp og en knapp for å bla mellom de ulike dataskjermene under treningsøktene. Vi synes knappene av og til føltes noe harde og upresise slik at vi ikke alltid klarte å trykke de lett inn under trening.
Navigering mens du sykler
Den kanskje mest geniale funksjonen er stemmestyringen med støtte for over 100 språk, og som lar deg søke opp steder og POIs kun ved å bruke stemmen Dette er muligens mest aktuelt for landeveissykling, men kan også være nyttig i bynære terrengområder. Sørg for å ha Bryton Active appen åpen i bakgrunnen på telefonen, og Bryton Rider 750 vil automatisk benytte Bluetooth-forbindelsen og internettilkoblingen på telefonen til å søke opp stedene du ønsker deg. Vi testet ut talesøkfunksjonen underveis på noen turer og fant ut at dette fungerte klart best når vi var i nærheten av en vei på kartet. Enheten fanger opp stemmen din via en mikrofonport på selve sykkelcomputeren og samkjører med mobiltelefonen som er tilkoblet Active-appen for å guide deg dit du vil.
Det er forholdsvis enkelt å laste inn ruter du ønsker å benytte. Dette må gjøres via mobiltelefonen, og kartene kan for eksempel hentes fra Strava, Trailforks eller lignende. Eventuelt kan du lage dine egne ruter i produsentens egen Active-app. Når du følger en forhåndslaget løype ser du nåværende posisjon med en rød pil og selve ruter er fargelagt lilla. De forhåndsinstallerte Open Street Map-kartene (OSM) fungerer helt greit til sving-for-sving navigering, men vi savner et mer detaljert stikart for stiturer på ukjente steder.
Opplasting av data
Ønsker du raskest mulig tilgang til dataene får du det i Bryton Active-appen. Om den ikke er like gjennomført som appen til Garmin, så gir den deg god oversikt over alt computeren har registrert underveis på turen, og i tillegg en flott kartvisning over løypa du har tilbakelagt. I Bryton Active-appen eller på nettportalen til produsenten kan du også planlegge ruter og treningsøkter som overføres til Rider 750 via et par trykk. Av og til opplevde vi at treningsøkten ikke lastet seg automatisk opp på appen. Da måtte vi starte Active-appen på nytt på mobilen.
Nyttige funksjoner
Rider 750 bruker hele spekteret av GPS-konstellasjoner, ikke bare GPS og Galileo, men også Glonass, Beidou og japanske QZSS, slik at du er dekket uansett hvor du sykler. Dette er et noe bredere utvalg enn man finner hos for eksempel Garmin.
Noen opplever kanskje også nytten av at familiemedlemmer skal kunne følge deg på turen. Da kan man aktivere Livetracking-funksjonen som gjør det mulig å følge din posisjon underveis i treningsøkten.
Hvem bør kjøpe denne computeren?
Dette er sykkelcomputeren for deg som ønsker en liten og kraftig computer, fullspekket av funksjoner, og med støtte for nesten alle typer sensorer og tredjeparts apper og tjenester. I tillegg får du talestyrt navigering!
Alternative produkter
Med sin 2,8 tommer store skjerm er Rider 750 E litt større enn både Wahoo Elemnt Roam (2,2 tommer skjerm) og Garmin 830 (2,6 tommer skjerm). Elemnt Roam koster veiledende 2990 kr mens nevnte modell fra Garmin koster 3298 kr.
Konklusjon
Bryton Rider 750 E er uten tvil en av selskapets mest vellykkede sykkelcomputere til nå som vi har testet. Selv om Garmin fremdeles er markedslederen hva gjelder sykkelcomputere for tiden, så viser Bryton at de ønsker å ha en finger med i spillet med denne modellen. Rider 750 E tilbyr en meget god miks av funksjoner og finesser som gjør computeren enkel i bruk.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.