Sykkelcomputeren har en skjermstørrelse på 3,5 tommer og vekten er på 127 gram. Selve enheten er 117,6 mm lang og 59,3 mm bred, det samme som Garmin Egde 1040 (uten solceller). Prismessig ligger computeren per september 2022 på veiledende 8299 kr for enheten med silikonetui, festebraketter og USB-C ladekabel.
Computeren har berøringsskjerm og betjenes i tillegg ved hjelp av tre knapper, en på venstre side og to i bunn.
Edge 1040 Solar er aktuell for terrengsykling fordi den har meget god navigasjons- og kartfunksjoner med blant annet forhåndslagde ruter, samkjøring med Trailforks-appen og Strava Live segmenter. På maratonritt kan også Climbpro-funksjonen være fin i de lengste klatringene for å disponere kreftene riktig.
Om du ønsker kan du også få vite hvor mange meter du har hoppet i løpet av treningsøkten. For deg som bruker kartet mye under treningsøkter, ekspedisjoner og konkurranse vil den med andre ord være meget relevant.
Funksjoner
I denne testen har vi testet mange av computerens funksjoner, og de vi vil trekke frem som nyttige for terrengsyklisten er:
Kompatibel med elektroniske gir og Garmins egne lykter
Climpro-funksjon i motbakkene
Sykkelalarm
Smartvarsler fra mobiltelefonen
Livetracking så de hjemme kan følge med hvor du befinner deg
Opplasting av trening til Garmin Connect
Strava Live segmenter
Forhåndslagde sykkelruter inn på kartet
Trailforks tilkobling
Ernærings- og hydreringsvarsler
Tilpassede datasider
Praktisk bruk
Vi har testet Garmin 1040 Solar over en månedsperiode på sommeren 2022 rettet mot stisykling.
Oppsett
Sykkelcomputeren er meget enkel å sette opp. Først gang du starter opp computeren bør den kobles til Garmin Connect-appen på telefonen. Her må du opprette en bruker om du allerede ikke har en. Inne i appen finner du alle dine treningsdata, profiler og så videre, og det er hit øktene dine lastes opp før de eventuelt blir videresendt til apper som Strava.
Sykkelcomputeren kan enten monteres ved hjelp av brakett med strikker eller et av de fastmontert festene som følger med i esken.
Inne i Garmin Connect appen kan man også blant annet stille inn de grunnleggende brukerinnstillingene. Her har du nå også muligheten til å endre datafeltene, altså hva du ønsker å ha av informasjon på de ulike sidene under trening, noe man ikke har hatt muligheten til på tidligere Garmin modeller. Computeren kan også kobles til ulike sensorer direkte fra appen.
Garmin Edge 1040 Solar kommer med et forhåndslastet Europa-kart, men du kan laste flere kart gratis fra Garmin, og få overført via den medfølgende USB-C kabelen. Mer detaljerte topografiske kart kan også lastes inn fra andre nettsider.
På hjemskjermen på enheten kan man velge aktivitetsprofil. Her ligger det noen standarder inne, men du kan designe ditt eget oppsett om det er ønskelig.
Når du er ute å sykler
Garmin Edge 1040 Solar er enkel i bruk underveis i treningsøktene og du kan lett bla deg mellom de ulike forhåndsinnstilte skjermbildene for å få opp den informasjonen du til enhver tid ønsker å se på skjermen. Dette gjøres via berøringsskjermen ved at du scroller deg til venstre eller høyre i menyen.
Når vi sveiper oss rundt i datafeltet og menyer, er touchskjermen utrolig responsiv. Sammenlignet med for eksempel Garmins Edge 830, er 1040 Solar mye raskere når man skifter fra side til side. Trykker du deg inn i menyene går det også raskt, og det er enkelt å manøvrere seg frem og tilbake inne i menyene.
Enheten kan også synkroniseres med Strava Live segment som gjør at du kan teste deg mot andre på segmenter du har favorittmerket inne på Strava. Denne funksjonen gir deg da live timing på hvordan du ligger an på segmentet. Her kan man velge om man skal sammenlignes med den som har rekorden (KOM`en) eller din personlige rekord (PR).
Skjerm
Fargeskjermen er på hele 3,5 tommer med meget god skjermoppløsning. Skjermen justerer automatisk lysstyrke etter lysforholdene på treningsturen. Dette gjør at du til enhver tid har en klar og tydelig skjerm.
Sammenligner vi med andre produkter fra Garmin ser vi at Edge 1040 Solar har mye lik skjermstørrelse som modellen under, Edge 1030 Plus. Går vi enda et hakk ned, til Edge 830, vil denne ha en skjermstørrelse på 2,6 tommer.
Når enheten er slått på vil man komme til startmenyen der man ser en rekke symboler øverst på skjermen med for eksempel batterinivå, Bluetooth, satellittdekning, trådløst nettverk, tilkoblet tilbehør og sensorer, temperatur samt klokkeslett.
Knapper
Sykkelcomputeren er utstyrt med kun tre knapper. En knapp for på/av, en til rundetider og en til å starte/avslutte turer. Alle andre kommandoer gjøres via berøringsskjermen.
Navigering på turene
Fra vi skrur på sykkelcomputeren til den har funnet GPS-signaler går på kun noen sekunder på 1040 Solar. Når vi skal sjekke kartet underveis på turen og navigere til ønsket punkt eller følge en bestemt rute er dette veldig brukervennlig.
Det er lett å orientere seg på kartet, ved å zoome inn og ut med kun et fingertast, og man kan for eksempel plotte inn et punkt i kartet og velge navigering dit. Da tar det bare sekunder før computeren har lagt opp en rute til deg.
Hvis du lager en rute du vil følge i Garmin Connect (som også finnes på nett), får du også opp «Points of interest», eksempelvis butikker, bensinstasjoner og lignende på skjermen under øktene. Du kan også plotte inn egne referansepunkter, og markere dem. Da kan du underveis i turen få opp på skjermen hvor langt det er til de forskjellige interessepunktene.
Du kan også lagre turer du finner interessante fra andre brukere på Strava ved å trykke på “Save Route” inne på Strava nettstedet eller appen.
Da lastes løypene inn som favorittløyper på din Garmin Connect og blir sendt direkte videre til sykkelcomputeren når den er tilkoblet mobilen. Dermed kan du følge samme spor med en gang. En veldig nyttig funksjon!
Solcellelading
Enheten har to solcellefelter, kalt Power Glass, på skjermen, en lengst oppe og en lengst nede. Solcelleladingen forlenger batterilevetiden, noe som gir deg opptil 100 timer i batterisparemodus eller opptil 45 timer i krevende brukstilfeller.
Under turer på dagtid gir den deg opp mot 42 minutter per time i batterisparemodus (ved særdeles gunstige lysforhold) og opptil 20 minutter per time i mindre gode solforhold.
Opplasting av data
Hvis man avslutter treningsøkten og er tilkoblet smarttelefon med appen Garmin Connect kjørende, laster enheten automatisk opp treningsøkten på Garmin Connect. Har man valgt at Connect skal samarbeide med for eksempel Strava, så viderekobles dette også automatisk.
Vi opplevde noen få ganger at dette ikke fungerte og måtte derfor gjøre dette manuelt via appen til Garmin. Dette går unna på kun få sekunder.
Nyttige funksjoner
Av andre funksjoner vi fikk testet kan vi nevne at Edge 1040 Solar har en innebygd sykkelalarm som kan være nyttig hvis du må sette fra deg sykkelen. Sykkelcomputeren kan også sammenkobles med Shimanos Steps Ebike-system, slik at du ser på skjermen hvilket gir du sykler på, assistansenivå og batterilevetid.
Når du er ute og sykler kan du også velge om du vil motta smartvarslinger fra telefonen. Da vil for eksempel tekstmeldinger dukke opp på skjermen mens du sykler. Et annet nyttig varsel er ernærings- og hydreringsvarslet som gjør at du kan få en fin påminnelse underveis på for eksempel maratonritt om at du må drikke og spise. Dette kan være fort gjort å glemme når man er i ritt-modus.
Noen opplever kanskje også nytten av at familiemedlemmer skal kunne følge deg på turen. Da kan man aktivere Livetracking-funksjonen som gjør det mulig å følge din posisjon underveis i treningsøkten.
Garmin Edge 1040 Solar har også en smart Climb-pro funksjon som fungerer på forhåndsinnlagte ruter, slik at man ser hvor lang bakken er og hva som venter med tanke på stigningsprosent. Dette gjør det enklere for brukeren å fordele kreftene.
Har du en Android-telefon vil du også kunne svare på eller avvise anrop med en tekstmelding fra berøringsskjermen.
Hvem bør kjøpe denne
Dette er helt klart sykkelcomputeren for deg som ønsker alt det beste av hva en sykkelcomputer kan tilby. Den har alt du kan ønske deg av funksjoner, stor og klar skjerm og suveren batteritid.
Sykler du mye langturer, eller kanskje til og med ekstremt lange turer vil Garmin Edge 1040 Solar kunne holde deg oppdatert hele veien,og virkelig komme til sin rett. Men prisen er stiv, og den tar stor plass på et terrengsykkelstyre.
Vi mener andre og mindre sykkelcomputere kan være vel så gode på korte turer. Det er penger å spare ved å gå for samme modell uten solceller eller noen modeller lavere.
Alternative produkter
Ønsker man å spare litt penger kan man gå for Garmin Edge 1040 uten solceller. Denne er 1650 kr billigere veiledende og har en oppgitt batteritid på 35 timer, noe som vil holde lenge for de aller fleste. Ellers har den akkurat de samme funksjonene som Solar-utgaven.
Alternativt kan man se til Garmin Edge 1030 Plus. Denne har like stor skjerm, koster 5999 kr veiledende og har en oppgitt batteritid på 24 timer.
Både Edge 1040 uten solceller og Edge 1030 Plus vil holde i massevis selv for deg som sykler hver dag.
Konklusjon
Skal man ha det nyeste og råeste som finnes på markedet er Garmin Edge 1040 Solar det soleklare valget. Med fantastisk batteritid, alt av funksjoner og en krystallklar skjerm får du alt du trenger for veldig lange turer i skog og mark.
Prisen tatt i betraktning mener vi at man fint kan klare seg med en mindre omfattende computer, som også er mindre rent fysisk i størrelse på styret. Det er lett å bli oppslukt i alt computeren har av funksjoner, og det kan være vel så behagelige å bare sykle med det mest grunnleggende du trenger av data.
Skulle vi dratt på lengre turer og eventyr er derimot dette en klar vinner. Dette er så nært en smarttelefon du kommer med tanke på responsiv skjerm, funksjoner og navigering.