Det er mange gode grunner til å velge Hammerhead Karoo 2 sykkelcomputer fremfor en fra de mer kjente merkene. Skjermen er stor og lyssterk og funksjonene utallige.
STADIG OPPDATERT: Hammerhead Karoo 2 får stadig nye funksjoner når den oppdateres. Kart-funksjonen er allerede best i klassen. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Hammerhead Karoo 2
Pris: 3999 kroner
Vekt: 131 gram pluss feste på 36 gram
Størrelse: Bredde: 60,8 mm, dybde: 100,6 mm, Høyde: 19,3 mm
Lagring: 32 GB
Batteritid: 7-14 timer avhengig av bruk, lysstyrke, tilkoblede sensorer osv.
Hammerhead var da testen av denne sykkelcomputeren begynte et oppstartmerke med høye ambisjoner. I løpet av testperioden har produsenten blitt kjøpt opp av utstyrsgiganten SRAM og fremtiden og utviklingen er sikret. Det gir ekstra trygghet ved kjøp av en, til nå, ganske ukjent merkevare.
Hammerhead Karoo 2 er en ganske stor sykkelcomputer. Den fungerer som en smart-telefon og benytter seg av Android-teknologi i bakgrunnen.
Den har en stor skjerm med matt overflate og fire gummierte knapper langs sidene. Til forskjell fra de fleste andre sykkelcomputere på markedet kan du installere et Sim-kort i Hammerhead Karoo 2 for å sikre at computeren oppdaterer seg og er på nett overalt der det er mobildekning. Vi har testet den uten Sim-kort. Det påvirker funksjonen i veldig liten grad. Hammerhead Karoo 2 har en ekstrem mengde funksjoner og alternativer.
Vi har brukt den som treningscomputere både på landeveissykkel og terrengsykkel og har brukt den med diverse sensorer som puls og watt. Vi har også testet den som navigasjonshjelp og har vurdert så mange funksjoner som mulig. Karoo 2 oppdateres med nye funksjoner etter hvert som Hammerhead gjør dem tilgjengelig.
Før vi tar computeren i bruk ber den oss laste ned relevante off-line kart. Her kan du velge hele land, eller deler av de største landene. Du får god oversikt over hvor mye du har plass til. Dette gjøres over computerens egen wi-fi-tilkobling. Du kan også koble den opp til nettet via telefonen, uten bruk av noen app på telefonen. Slik at du kan laste opp og ned filer, uten å være på et wi-fi-nettverk.
Hammerhead-computeren har ingen tilhørende app. Den føles omtrent som en telefon i seg selv, så behovet for app er ikke så stort. Hammerhead har en web-basert dashbord-løsning som gir oversikt over lagrede ruter og turer hvilke andre tjenester du har koblet computeren sammen med. Dashbordet er en vanlig nettside med innlogging.
Dessverre kan du ikke tilpasse computerens profiler, vinduer og oppsett i dashbordet. Dette må gjøres på computeren. Det er ganske enkelt å endre profiler og bytte ut vinduer og tall-felt, men det kunne vært enda enklere hvis man også kunne gjøre det fra mobil eller laptop. Du kan også tegne ruter på dashbordet, men vi opplever at andre tilkoblede løsninger som Strava og Suunto sin ruteplanlegger er bedre. Det er veldig enkelt å laste opp turer fra Strava, rett fra computeren, eller via dashbordet.
Spesielt er det krevende å gi profiler navn inne på computeren. Du får opp et fullstendig QWERTY-keyboard så du kan trykke inn bokstaver som du ville gjort normalt, ikke ved å scrolle opp og ned på enkeltbokstaver. Men bokstavene her er fryktelig små og vanskelig å treffe, i hvert fall med hansker.
Fra begynnelsen ligger det flere profiler inne på computeren. Du kan velge å bruke disse som de er, tilpasse dem, eller lage dine egne profiler. Du kan ha et ubegrenset antall profiler og hver profil kan ha et ubegrenset antall sider med informasjon. På hver side kan du ha opptil 10 felter med informasjon. Du kan velge mellom tall-informasjon, kart eller kurver, eller en kombinasjon av alle. F.eks kan du ha et kart på øvre del av skjermen og en høydekurve på nedre del. Er du på en forhåndsdefinert rute vil du se hvor på kurven du befinner deg.
Du kan også få opp puls eller watt-grafer for økta så langt.
Selv med ti tallfelter på en side er det store og lett leselige tall. Velger du å ha et kartvindu kan du velge mellom 10 forskjellige side-oppsett, hvert med forskjellige muligheter for tall, kurver og grafer i tillegg til kartet. Egne oppsett er også laget for egne graf-sider, hvis du ønsker det.
Med en del trykking kan du lage akkurat de profilene og visningene du ønsker deg. Om du velger å lage profiler til forskjellige sykler, til forskjellige disipliner, forskjellige turer eller treningsøkter er opp til deg. Velger du å bruke en Workout-profil der du følger en forhåndsprogrammert treningsøkt er mulighetene en del mer begrenset. Her er informasjonen du får opp i vinduene forhåndsdefinert av økta du har lastet ned.
Vi savner muligheten til å bytte ut datafelter i fart - På Garmin 830 gjøres dette enkelt ved å holde et datafelt inne og så velge en annen måling fra menyen.
Nok om tilpassing og oppstartprosedyrer - Hvordan er Hammerhead Karoo 2 i bruk på sykkelen?
Veldig god er det enkle svaret. Da computeren både har knapper og touch-skjerm er det enkelt å veksle mellom visninger og vinduer. Du kan sveipe på skjermen eller trykke på en av de store knappene. Også tilgang på menyen er enkel, enten ved å sveipe ned på skjermen eller trykke inn begge de store sideknappene samtidig. Skjermen fungerer ganske bra med hansker og har en egen funksjon for å hindre at den blir påvirket av regn og svettedråper. Andre touch-skjermer kan ofte være veldig krevende å bruke i regn. Dråper aktiverer skjermen og trykker på knapper, samtidig som vann på skjermen gjør det krevende å treffe med fingertuppene.
Med maks lys på er den veldig lyssterk, såpass at den forstyrrer en del på styret. Bakgrunnslyset justeres enkelt ned i menyen og du kan velge at den dimmer opp og ned når du trykker på noe.
Rutefunksjonen er veldig god. Det er enkelt å følge pila på kartet og du kan til og med koble opp computeren med ørepropper for å få instruksjoner og varslingslyder rett i øra.
Du kan bruke kartet til å vise frem lagrede ruter og segmenter i nærheten og trykke på et segment for at computeren skal vise deg veien dit.
En unik funksjon som Hammerhead Karoo 2 fikk underveis i testingen er at den gir deg informasjon om en kommende klatring, uten at du følger en innlagt rute. Den ser hvor du er i terrenget og gir deg kurve og graf for neste klatring. Følger du en innlagt rute vil den også gi deg oversikt over hvor mange bakker som gjenstår på ruta og merke av på kartet når de starter. Du kan også velge at Strava-segmenter dukker opp på samme måte.
Vi opplevde det som litt forstyrrende når klatre-guiden og et live-segment fra Strava dukket opp på samme tid. Den automatisk genererte klatre-guiden følger ikke nødvendigvis et segment. Både segment og klatre-guide legger seg oppå informasjonen du følger forøvrig. Vi opplevde noen ganger at vi havna i menyen når vi ønsket å sveipe bort segment-visningen for å få opp kartet eller tallet under. Løsningen ligger i hvor på skjermen du sveiper - fra toppen gir deg meny, fra midt på skjermen fjerner overliggende informasjon.
Pop-up-vinduene som havner oppå informasjonen forhindrer også enkel bruk av mellomtidsknappen, enten du ønsker å trykke på skjermen eller den fysiske knappen nederst på venstre side. For å gjøre dette måtte vi sveipe ned de øvre lagene med info på skjermen.
Å følge et Strava-segment oppleves som veldig moro på Hammerhead-computeren. Du får en varsling før et segment og en oversikt over tidene til tre andre syklister.
Du får vite KOM-tiden og hvem som har den, tiden til en du følger som er hakket raskere enn persen din og tiden til en du følger som har hakket dårligere pers enn deg. Dette fordrer så klart at du har syklet segmentet før. Hammerhead kaller de tre KOM, Carrot og Wolf. Egne ikoner dukker opp på skjermen og underveis i segmentet får du vite hvor mange sekunder du ligger foran eller bak de forskjellige. Vi opplever den som enklere å følge med på enn f.eks Garmins Edge 530 og 830 når det kommer til dette. At du kan sveipe opp og ned segment-informasjonen uten å forlate ditt foretrukne data-vindu gjør at du slipper å trykke deg frem og tilbake på to skjermer for å både følge med på segment-fremgang og tall på andre skjermer.
Skjermen på computeren er større enn på Garmins Edge 830 - den mest nærliggende konkurrenten, men noe mindre enn på Edge 1030. At Hammerhead Karoo 2 har knapper som gjøre de fleste av touch-skjermens funksjoner oppleves som en stor fordel sammenlignet med Edge 830.
Vi opplever det som veldig enkelt å følge innlagte ruter, enten disse går i terrenget eller langs veien. Vi får tydelige varsel om hva som kommer lengre frem på turen og ser enkelt på kartet hvor vi skal. Størrelsen på skjermen gjør den enda mer egnet til navigering i terrenget enn Edge 830.
Hammerheads eget styrefeste er stort og klumpete. Det plassere også computeren ganske langt fremfor styret, noe som ikke er gunstig i terrenget, da det lett kan brekke i et fall. En adapter som lar deg bruke alle Garmin-fester følger med. Dette gjør da at du kan finne mange fine fester, både terrengvennlige og landeveisvennlige til Hammerhead-computeren også.
Vi opplevde at vi selv med rute-funksjonen gående og skjermen på middels lysstyrke kunne forvente opp mot 8-10 timer batteritid på computeren. En egen batterispare-funksjon kan skrus på ved akutt behov. Å koble fra mobil og andre sensorer, samt dimme ned til minimum på bakgrunnslyset øker tiden ytterligere. Computeren lades raskt og enkelt med en tilhørende USB-C-kabel.
Informasjonen på Hammerhead-computeren presenteres ryddig og tydelig. Skjermen er god og oppkoblingen med Strava og andre tredjepartsløsninger er forbilledlig enkel. Du kan parre den med et stort antall blåtann og Ant+-sensorer på en gang, samtidig som koblingen med tredjeparts-tjenester som Strava, Suunto, trainingpeaks osv er veldig kvikk og sømløs.
Computeren kobler seg raskt opp mot sensorer, det være seg pulsbelter fra Garmin eller Polar, wattmålere fra Quarq og gir-veksler med blåtann som SRAM AXS og Campagnolo Super Record EPS.
Sammenlignet med Garmin-computere er det eneste vi savner de bakenforliggende algoritmene som gjør det mulig for Garmin-computeren og vurdere din form og ditt nivå. Har du syklet et tilnærmet 20 minutters langt drag på maks innsats vil en Garmin-computer gi deg et anslag om din FTP, f.eks. Slike beregninger får du ikke med Hammerhead. Det går an å argumentere for at Garmins beregninger uansett er upresise, men mange har glede av disse og de beslektede anbefalingene for restitusjon osv.
For terrengsyklister har konkurrerende Garmin-computere som Edge 530, Edge 830 og Edge 1030 beregninger for terrengsykkelspesifikke parametre, som hopplengde, flyt i terrenget og anslått vanskelighetsgrad. Hammerhead har ingen slike beregning - igjen kan man stille spørsmål om hvor nøyaktige Garmins beregninger er, men de er morsomme å se på etter en tur.
En annen ulempe med Hammerhead-computeren i forhold til Garmins enheter er at Garmins enheter jobber sammen, f.eks hvis du både har Garmin-klokke og Garmin-computer. Da vil du med Garmin linke informasjonen fra disse sammen for bedre beregning av form og restitusjon. Med Hammerhead Karoo 2 hopper du at et evt Garmin-nettverk av aktivitetsmålere.
Hammerhead Karoo 2 er en skikkelig god sykkelcomputer med alle funksjoner du kan ha bruk for underveis på en sykkeltur, enten du sykler i terrenget eller på veien. Skjermen og presentasjonen av informasjon og kart er bedre enn på Garmins computere. Tilpassingsmulighetene er tilnærmet uendelige og bruken av computeren er intuitiv og enkel. Er du ikke fanget i Garmins nettverk eller avhengig av Garmins formberegningsalgoritmer kan vi trygt anbefale Hammerhead Karoo 2 som et supert alternativ til Garmins topp-computere. Isolert sett vil vi si at den er bedre på det aller meste underveis på tur.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.