I førstegangstjenesten rundt årtusenskiftet hadde jeg min første erfaring med en GPS. Vi var utstyrt med det ypperste innen millitærteknologi, en håndholdt mottaker til flere hundre tusen kroner. Vi stod forundret rundt GPSen, som var på størrelse med en melkekartong og mottok krypterte signaler fra millitære satellitter. Med noe av den samme forundringen ser jeg nå at klokka mi mottar disse GPS-signalene.
Dokumentasjon av treningsturer har blitt revolusjonert av GPS-teknologien de siste årene. Posisjoneringsdata gir oss mulighet til å spore treningsturene våre i detalj og dele de med andre. Kombinerer man med et pulsbelte, har man et velegnet verktøy til å registrere intensitet, fart, rute og distanse. Det er først de siste årene teknologien har blitt krympet nok til å ha disse mottakerne på armen. Siden GPS krever en antenne og trekker mye strøm, har GPS-klokkene vært klumpete og krevd hyppig lading. For å unngå disse problemene har Polar så langt valgt å ha GPS-sensoren som en separat enhet, for eksempel festet på overarmen.
Det har gjort at Polar sine modeller alltid har vært små nok til å gå med til daglig. Den nyeste modellen RC3 er ikke noe unntak fra det og oppleves mindre enn flere tidligere modeller, men har nå med all GPS-teknologien inkludert.
Polar RC3 ut av boksen
Klokka gir et solid inntrykk ut av boksen, med et grovt og litt kantete design. Røde detaljer og en rødanodisert startknapp. Designet leder tankene litt i retning mot legendariske Casioer fra digitalklokkenes barndom. Klokka oppleves ikke stor på armen, og er nesten identisk i størrelse med for eksempel RCX5. RC3 er cirka en millimeter tykkere, og Polar har utnyttet den første delen av remmen til å inkorporere antenne og trolig litt av GPS-innmaten. Dette gjør at litt av remmen er avstivet, uten at det påvirker hvordan klokka oppleves rundt håndleddet.
Nå med USB
I tillegg til inkludert GPS har RC3 fått USB-port for lading og dataoverføring. Dette vil nok for mange oppleves som en mer brukervennlig måte å overføre data. USB-porten har likevel gått på bekostning av vanntetthet. RC3 holder IPX7 standard, noe som betyr at den den skal være vanntett på en meters dybde i 30 minutter. Polar anbefaler likevel ikke å svømme med RC3. Polar holder fortsatt på sin måte å eksportere filer, en GPX-fil (GPS-data) og en HRM-fil (puls, tider og data fra andre sensorer). Det finnes metoder for å laste opp til tredjeparts webtjenester som Strava, men det klart best tilrettelagt for å benytte Polar sin egen programvare. Polarpersonaltrainer (PPT) er en onlinetjeneste med en rekke muligheter til å lagre, analysere og dele data. Treningsdata kan deles via sosiale medier eller med andre venner som bruker tjenesten. Med kartdata blir det plutselig betydelig mer interessant å se hva eller hvor vennene dine har trent.
Å studere treningsdata og pulskurver er også betydelig morsommere når du har GPS-data tilgjengelig. Hvordan var egentlig pulsen i den lange bakken, og hvor fort gikk det i motvinden mot slutten av økta? Polar har lang erfaring med pulsmåling, og det er inkludert en rekke funksjoner for å legge opp trening og trene smartere.
Polar RC3 sine smarte funksjoner
RC3 GPS er en kompakt og brukervennlig sykkelcomputer som vil passe for de aller fleste brukerne. Liten størrelse, brukervennlighet og god batterikapasitet er viktig i valg av treningscomputer med GPS. Polar sier at man får ut 10-11 timers bruk med GPS-sensoren slått på. Til vanlig ”pulsklokkebruk” har du måneders batterikapasitet, og den lades raskt så snart du kobler til USB-porten. Batterikapasitet har ikke blitt opplevd som noe begrensing i testperioden. Noe som savnes på RC3 er barometrisk høydemåler, som var standard på mange tidligere modeller fra Polar. Ved hjelp av GPS-data kan man få ut høydekurver, men i fjellet eller på sykkeltur så er høydedata på klokka kjekt å ha. Det savnes også enkelte andre finesser som man finner på modeller som Polar RCX5. Jeg tar meg selv i for eksempel å sveipe klokka over pulsbeltet for å endre hva som vises i displayet, selv om et trykk på klokka heller ikke er noe tungvint måte å endre visning. Klokka leverer det du har bruk for i et slikt verktøy. Av funksjoner som er verdt å nevne spesielt er Back to start». Når som helst underveis kan du få opp en pil som viser retning og avstand til punktet der du startet økten. Dette kan være nyttig om du for eksempel er på løpetur i ukjent terreng, eller vil komme deg tilbake til hotellet i en ukjent by.
Kompatibilitet
RC3 er en god treningscomputer for både løpere og syklister, og er kompatibel med alle WIND sensorer til løp og sykkel. For dedikerte syklister er likevel konkurransen med mange rendyrkede sykkel-GPSer hard. En annen konkurrent, som de aller fleste av oss har med oss overalt, er smarttelefonen. Polar har gått inn i dette segmentet med appen Polar Beat og det nye H7 pulsbeltet. Det nye beltet er det første Polarproduktet som benytter seg av bluetooth smart. Dette er ny protokoll for trådløs overføring av data, som bruker langt mindre strøm enn vanlig bluetooth-kommunikasjon. En rekke enheter støtter bluetooth smart, blant annet alle nyere Apple-produkter (iPhone, iPod, iPad og Macbook), Samsung Galaxy samt enkelte Garmin-, Motorola- og Casio-enheter. Med H7-beltet, gratis app og smarttelefon har du en fullverdig GPS-computer, selv om det ofte er vanskeligere å følge med displayet/skjermen underveis på økten. En del pulsbelter for smarttelefon har så langt krevd at en mottaker plugges inn i telefonen, men dette er ikke er nødvendig med H7. Litt overraskende benytter ikke RC3 eller andre Polar-klokker bluetooth smart. RC3 har heller ikke mulighet til å vise data fra wattpedalene som Polar lanserte i samarbeid med Look tidligere i år.
Oppsummering av Polar RC3
Oppsummert er Polar RC3 GPS et genialt produkt for de aller fleste som trener variert. Den er en av få GPS-klokker, som faktisk er liten nok til å gå med til daglig. Avanserte brukere (og de som vil svømme med klokka) vil kanskje savne enkelte funksjoner, og kan for eksempel vurdere RCX5 eller RS800CX med ekstern GPS-sensor.