Tyske Schwalbes nykomling for 2006-sesongen heter Nobby Nic. Dette dekket kommer i fire ulike bredder mellom 1,85 og 2,4. Vi lot den bredeste utgaven få bryne seg på våre bakgårdsstier under norske høstforhold.
Nobby Nic har en rund profil og består av ikke mindre enn tre ulike gummiblandinger som er brukt i forskjellige deler av dekkets oppbygning. I bunnen i hele rulleflata ligger et lett og hardt, men fleksibelt lag som skal sørge for lav rullemotstand og høy slitestyrke. Utenpå dette er det to ulike gummityper: På de tverrstilte midtknastene en relativt myk gummi som skal gi godt grep, og på de skrå sideknastene er en enda mykere gummiblanding. Denne slites raskt, men er ment å gi svært godt grep, spesielt i svinger og under våte forhold. På grunn av det gode sidegrepet anser Schwalbe at dekket er spesielt godt egna som fordekk. Vi har imidlertid prøvd det foran og bak sammen.
På hardt og fast underlag merkes det at dekkets vegger er fleksible, noe som forsterkes av dype midtfurer i halvparten av knastene. Dette, kombinert med myk gummi gir deg en følelse av kattemyk framferd, også over kantete hindringer. Dette dekket er stort, men ruller forbausende lett på både grus og asfalt - vi har faktisk aldri prøvd et så stort dekk som ruller så lett. At dette 2,4-dekket i tillegg veier godt under 700g er en stor bonus som bidrar til en kvikk følelse.
Det er god plass mellom de store knastene på Nobby Nic. Dette gjør at det skal mye til før dekket pakker seg med gjørme. Dekket griper hederlig på tverrstilte, våte røtter. Dekkets store volum gjør at det ikke graver seg dypt ned, men det grove, åpne mønsteret gjør at man likevel har styrekontrollen i behold.
Store, firkanta og myke knaster griper også brukbart på skrå flater av glatt stein, men ikke på langt nær så bra som Specialized-dekket under. I svinger gjør den runde profilen at man kan presse sykkelen godt over til sidene uten å få en "kantete" følelse. De skråstilte sideknastene sørger for godt og sikkert grep også ved aggressiv pressing i svingene. Tyngre ryttere vil imidlertid savne bedre støtte i sideveggene. Det er ingen markert forskjell i sikkerhetsfølelsen på om man har midtknastene eller de noe mykere sideknastene i kontakt med underlaget. Dette anser vi egentlig som et pluss, siden dekket ikke plutselig slipper taket når man skifter vinkel mot underlaget. Under provosering av kantgrepet langs lange, skrå steinflater opplevde vi sågar at dekket glapp taket, men greide å gripe tak igjen. Det sier klart fra når det slipper.
Under alle forhold har dekket nok tverrstilte knaster til å gi god bremsekraft. Dette er særlig viktig på forhjulet.
Plusser
Minuser
Det er begrensa hvor mye en kan forlange av et dekk. Skulle vi likevel sette fingeren på noe, må det være at Nobby Nic ikke er helt på topp på våte bergflater - men det gjør neimen ikke noen dårlig jobb her heller.
Den runde profilen kan gi noe utsatte dekkvegger. Det skal imidlertid sies at vi har ikke hatt noen uhell med dekkveggene i testperioden.
Specialized Resolution D2 Pro 2,1
Testperiode: | Juli-desember |
Testforhold: | Østnorsk seinsommer og høst |
Pris: | 499 kr/stk. |
Vekt: | 650g, veid av oss |
Resolution-dekket fra Specialized minner mye om klassiske fordekk fra 90-tallet, med sin markerte rygg av tette, smale midtknaster og kraftige, vinkla knaster med skarpe kanter ut mot dekkskuldrene. I likhet med Schwalbe-dekket er Resolution laget av ulike gummiblandinger: Midtknastene er laget av gummi med shore-verdi 65 A ("shore" = mykhetsskala for gummiblandinger) som skal gi lav rullemotstand, mens sideknastene av shore 55 A skal gi bedre kantgrep. Dekket er ifølge Specialized et godt valg til maratonritt og 24-timersritt og kan brukes som både for- og bakdekk. Resolution er oppgitt som 2,1-dekk, men er i virkeligheten like stort som mange 2,25-dekk. Dekket er dermed stort nok til å vurderes som et reindyrka stidekk.
På hardt og fast underlag kjenner man at dekket ikke ruller så lett som utseendet kanskje kan gi inntrykk av, og det ruller merkbart dårligere enn Nobby Nic. Det er derfor ikke på grusen at dette dekket har sin styrke, til tross for Specializeds uttalte bruksområder for dekket. Til gjengjeld griper dekket godt også under kraftig press i svingene, takket være de langsgående midtknastene og de kraftige sideknastene. De høyreiste, skarpe sideknastene gjør at dekkets profil føles noe mer kantete enn Nobby Nic.
Det er på sti og gjerne i våte forhold at Specialized-dekket kommer til sin rett. Den dorske følelsen fra grusen forsvinner og man kjenner at også dette dekket er lett. Her er det dekkets gripeevner som markerer seg positivt. Det store volumet fanger opp støt og slag, men dekket kjennes riktignok ikke like kattemykt som Nobby Nic. Dette skyldes trolig de noe mer robuste sideveggene. De vinkla sideknastene fanger noe mer gjørme enn de firkanta Nobby Nic-knastene, men det er såpass god plass rundt knastene at det ikke opplevdes som noe problem.
I områder med mye svaberg og skråstilte steiner er Resolution-dekket fabelaktig, og sideknastenes kantgrep er hakket bedre enn på Schwalbe-dekket. Dermed utpeker Specialized-dekket seg som et svært godt høstdekk i skogen. Det gjelder bare å stole på at dekket griper, for det gjør det. For å perfeksjonere disse egenskapene, skulle vi imidlertid gjerne hatt flere tverrstilte knaster, spesielt på bakdekket. Dette ville ha bedra både fraspark og bremseegenskaper når man har vekta sentrert over midten av dekket. Det hjalp noe da vi monterte bakdekket motsatt av den anbefalte rulleretningen.
Plusser
Stort volum - større enn alle andre 2,1-dekk vi har prøvd.
Lav vekt.
Svært godt grep på skrå, glatte flater.
Minuser
Konklusjon
Schwalbe Nobby Nic 2,4 blander seg inn blant våre favoritter av dekk til allsidig stisykling (i første rekke gamle Specialized Enduro 2,2 og Intense System 4). Dette er en ypperlig allrounder med brukbart grep også i våte forhold. Specialized Resolution D2 Pro 2,1 er mer et stidekk enn hva Specialized selv hevder, med sin store styrke i våte forhold, spesielt på skrå steinflater. Aller best fungerer dette som fordekk.