Japanske Shimano ble stiftet i 1921, og feirer dermed 100-årsjubileum.
Det gir mulighet for å reflektere litt over hva denne produsenten har bidratt med både til historien- og moderne terrengsykling.
I redaksjonen har vi skrevet om- og testet Shimano-utstyr helt siden Terrengsykkel ble startet. Det har gitt oss både erfaringer og betraktninger som vi deler i anledning jubileet.
Selv om også Shimano har sin andel bomskudd på produktutvikling, er det noen produkter som står igjen som spesielt viktige.
1 Den første girgruppen laget for terrengsykling
Første generasjon Deore XT også kjent som Deer head kom på markedet i 1983 som den første girgruppen laget for terrengsykling.
XT-gruppen har siden vært gjennom en rekke versjoner. De to bokstavene har blitt et kjennemerke for kvalitet på en sykkel, helt uavhengig av hva annet som står på sykkelen. XT har bredt om seg nok til at også menigmann i gata som ikke er så opptatt av sykling, har skjønt at så lenge sykkelen har XT-gir, er det bra.
Men det har også gitt noen syklister besvær med å nedgradere eller sette på noe annet bakgir på sykkelen.
2 Klikkpedalene
Ikke mange merkevarer lykkes med å lage et produkt som er så toneangivende at brukermassene omtaler en hel kategori produkter etter et merkenavn.
SPD-pedaler ble tatt i bruk allerede i VM i 1990 av noen, men ikke av alle. Mange brukte da fortsatt tåklyper.
I lang, lang tid har klikkpedaler for mange vært ensbetydende med SPD-pedaler fra Shimano. SPD står for Shimano Pedaling Dynamics, så å omtale andre produsenters klikkpedaler som SPD-pedaler blir dermed ganske rart. 30 år etter dens oppfinnelse lager fortsatt Shimano det som mange mener er de desidert beste terrengpedalene med klikk-funksjon, og da spesielt modellene XT og XTR.
Ikke mange produkter har vært så toneangivende for hvordan vi sykler som klikkpedalene fra Shimano.
3 Kvalitetsprodukter til folket.
Det er lett å se til skinnende, lette produkter med all verdens avanserte teknologier og dyre funksjoner når man skal oppsummere et hvilket som helst merkes historie.
Det gjelder også i Shimano sitt tilfelle, men det er også verdt å dvele ved de billige gruppene til Shimano.
De rimeligere Deore og SLX-gruppene er kanskje verken lette eller spesielt fjonge. Men det funker.
Selv når vi har testet rimeligere sykler har vi ofte latt oss forbløffe over hvor bra funksjonen har vært på disse gruppene.
4 Et toppnivå
XTR-gruppen har siden lanseringen i 1992 vært målestokken for girsystemer for bruk til rittsykling i terrenget.
De tre bokstavene har blitt et internasjonalt begrep for det ypperste av terrengsykkelteknologi, og det har alltid vært knyttet stor forventning til lanseringene av nye XTR-grupper.
Selv om SRAM sine terrenggrupper de siste årene har vunnet store markedsandeler er det fortsatt en ekstra forventning til XTR-gruppene fra Shimano.
Med et hundreårsjubileum underveis, kan det være enda en ny XTR-gruppe på vei?
5 Stødigheten
Shimano har kanskje ikke alltid vært først ute, men de er ofte veldig gode. Kvaliteten og gir-funksjonen har hele tiden vært hovedfokus.
HG-tannhjul/kjeder, Shadow plus-gir, Hollowtech II kranklager, Rapid Fire Plus girspaker, Servo-Wave-bremseteknologi, Ice-tech og andre teknologier har løftet terrengsyklers funksjon flere hakk.