Det er en konstant konkurranse og utvikling når det kommer til å lage sykkelhjelmer som beskytter hodet ditt best mulig.
Her har vi samlet noen av testvinnerne våre og andre anbefalte sykkelhjelmer fra tester vi har gjort. Husk å alltid prøve en sykkelhjelm først hvis mulig, for å sjekke at den har god passform til ditt hode.
Sykkelhjelmer kommer i mange prisklasser. Men du må ikke nødvendigvis betale mye for å få en stilig sykkelhjelm som likevel har mye teknologi til tross for lav pris.
Budsjettmodellen Smith Engage er også et rimelig, stilig og trygt alternativ til rundt tusen kroner.
Mange velger å kjøpe sykkelhjelm til rundt 1500 kroner, og her er det mange gode alternativ. Vi har testet POC Axion SPIN med godt resultat, Specialized Ambush likeså.
Er du opptatt av å være litt ekstra synlig i trafikken når du sykler? Her får du en oversikt over sykkelhjelmer som har integrert lys.
Hva får du ved å legge mer penger i hjelmen?
Dyrere sykkelhjelmer er ofte, (men ikke alltid) lettere enn rimelige hjelmer. En dyrere sykkelhjelm har også ofte, (men ikke alltid) mer forseggjorte detaljer og tekniske løsninger når det kommer til stramming av stropper, hvor taktile hjul og knapper er i bruk, og ventilasjonen er ofte bedre.
Og så er det ikke til å komme bort i fra at en dyrere sykkelhjelm også ofte har et litt mer fasjonabelt utseende.
Til terrengsykling er det forskjellige typer som kan være aktuelle, avhengig av hva slags sykling du skal drive med.
Man må ikke ha en terrengsykkelspesifikk hjelm for å sykle på en terrengsykkel.
Mange velger en enkel sykkelhjelm som fungerer både til landevei-, grus- og terrengsykling. Dette er hjelmer du ofte vil se blant dem som sykler mye grus, trening, og gjerne terrengsykkelritt.
Den «vanlige sykkelhjelmen» har endret seg de siste årene. For noen år siden var hjelmer uten skygge ansett som landeveishjelmer, nå brukes de av alle rittsyklister i terrenget, og ivrige tursyklister. Disse hjelmene er ofte lette, og har god gjennomlufting. Skygge på hjelmen er sjeldnere å se her.
Hvilken type hjelm trenger jeg?
Hjelm til stisykling
Stisykkelhjelmene dekker som regel litt mer av bakhodet, og har nesten alltid skygge.
De er ofte litt tyngre enn kategorien over av den grunn. Skyggen foran på hjelmen er ofte justerbar. Det gjør at regn ikke treffer sykkelbrillene direkte, og skjermer for sollys. Sykkelhjelm med visir eller skygge er vanlig å bruke til stisykling.
Hjelm til enduro
Endurosykling foregår gjerne i høyere fart og i mer krevende terreng. Derfor velger mange å sykle med en kraftigere sykkelhjelm som gir mer beskyttelse. Men siden endurokonkurranser ofte byr på lange transportetapper, kan en helhjelm både bli tung og varm. Derfor har hjelmer med avtakbar hakebeskytter blitt utviklet.
Disse veier en del mer enn stisykkelhjelmene, men har den åpenbare fordelen at de kan beskytte større deler av ansiktet.
Mange synes en slik sykkelhjelm kan bli tung til stisykling, men har du bare råd til én hjelm og skal både sykle sti, enduro og heisbasert kan dette være et godt valg.
Hjelm til utfor
Utforsyklistene suser gjerne nedover løypene i opp mot 60 kilometer i timen, og trenger solid beskyttelse. Helhjelmene er for dem som skal sykle heisbasert og som vil ha best mulig beskyttelse.
Hjelm til BMX, dirt og pumptrack
Av og til handler det ikke om å sykle verken langt eller fort, men å ha det moro. Terrengsykkelen din kan brukes til så mangt, også sykle pumptrack, eller dirt. Eller kanskje driver du med BMX?
Disse hjelmene kan kalles mye, men såkalte «bøttehjelmer» er laget for å dekke hodet godt, her er ikke for eksempel luftgjennomstrømming prioritert.
Alle våre 28 tester av sykkelhjelmer
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.