MIPS har siden lanseringen i 2009 rukket å bli nærmest et krav fra de fleste hjelmkjøpere innen sykkel og ski. En hel rekke hjelmprodusenter tilbyr nå hjelmer med MIPS, og flere produsenter har også sine egne eksklusive varianter av det svenskutviklede systemet. Bell, Giro, Sweet, Lazer, Troy Lee, Scott, 100%, Dynafit, Mavic, Cannondale, Oakley, Etto, Specialized, Mammut, Rossignol, Bontrager og Anon er bare noen av de 90 hjelm-merkene MIPS oppgir som brukere av deres system.
POC var den første hjelmprodusenten som brukte MIPS i sine hjelmer. Beskyttelsessystemet MIPS ble utviklet av det Karolinska Instituttet i Stockholm og både POC og norske Sweet jobbet tett med MIPS da systemet som er laget for å begrense omfanget av hodeskader først kom på markedet. I 2014 kjøpte monsterselskapet innen hjelmer, det amerikanske BRG Sports, da eiere av Bell Sports Group seg inn i MIPS, noe som fikk POC til å avslutte samarbeidet. Bell Sports har senere blitt kjøpt ut av Vista Outdoor og er ikke lenger medeier i MIPS. Den svenske hjelmprodusenten valgte i 2015 å utvikle sitt eget system for å begrense hodeskader som oppstår ved glidebevegelser mellom hjernen og hodeskallen, kalt SPIN.
MIPS svarte på POCs lansering av SPIN med et søksmål i Tyskland i 2017, da de mente SPIN gikk på kant med flere av MIPS' patenter. MIPS og POC inngikk et forlik i 2018. Nå begraver de to svenske beskyttelsesselskapene stridsøksa og inngår igjen et tett samarbeid. Målet er å utvikle nye og innovative systemer for å best beskytte hjernene til oss som sykler, står på ski, kjører motorsykkel eller driver med andre fartsfylte aktiviteter som krever bruk av hjelm.
MIPS står for Multi-directional Impact Protection System. MIPS oppgir at deres Brain Protection System BPR, kan bidra til å begrense hodeskadene vi kan få i et fall ved at hjelmen kan gli over hodet på en måte som demper hjernens rotasjon inne i hodeskallen. MIPS-system gjør at hjemen kan rotere 10-15 mm rundt hodet i et fall og på denne måten forhindre at tilsvarende rotasjon foregår inne i hodeskallen.
«Sikkerhet står i senter hos POC og var tilnærming har alltid vært å tenke på alt som kan bidra til å forbedre sikkerheten, selv om det betyr å gjøre ting som aldri har blitt gjort før», sier Jones Sjögren, POCs administrerende direktør i en pressemelding om det nye samarbeidet.
«Dette var grunnlaget for samarbeidet vårt med MIPS i 2009 da vi ble de første til å integrere et roterende beskyttelses system i hjelmer for vintersport og sykling.»
MIPS’ administrerende direktør Max Strandwitz sier i den samme pressemeldingen
«MIPS har bestemt seg for å å beskytte en hver hjerne mot skade ved hjelp av vårt hjelmbaserte Brain Protection System. Vi har mer enn tjue års forskning og testing for å understøtte arbeidet vårt. Vi er veldig fornøyde med å samarbeide med POC, ikke bare fordi de er en annerkjent markedsleder når det kommer til sikkerhet og at de var det første hjelmmarkedet som solgte en hjelm med MIPS, men også fordi de har fortsatt utviklingen av nye sikkerhetsløsninger. Vår kombinerte innsats, der vi drar veksler på hverandres styrker vil føre til bedre sikkerhetsløsninger for alle.»
Norske Sweet har hatt et tett samarbeid med MIPS siden 2011, sier designsjef hos Sweet Protection, Ståle Møller. «Vi har allerede utviklet og lansert egne løsninger i samarbeid med forsknings- og utviklingsavdelingen til MIPS som f.eks vår helt unike 3L Mips i våre race hjelmer. Vi arbeider hele tiden med å forbedre vår teknologi på alle områder, og det tette samarbeidet med MIPS (hvilket er den eneste teknologien vi lisensierer, resten utvikler vi selv) vil fortsette. Vi kan ikke se dette vil påvirke oss på noen som helst slags måte.»