Sweet Protection er kjent for å produsere kvalitetshjelmer til både terreng og landevei. Firmaet med røtter fra Trysil har også sin egen helhjelm med avtagbar hakebeskytter. Vi har testet deres downhill-sertifiserte helhjelm, Arbitrator MIPS.
Hjelmen har vært på markedet noen år allerede og har i likhet med mange konkurrerende produsenter MIPS-teknologi integrert for å redusere rotasjonskreftene til hjernen ved fall. Den er fullstendig downhill-sertifisert (som helhjelm til utforsykling) og kan raskt og enkelt konverteres til en stihjelm ved å fjerne den nedre delen av hjelmen, også kalt hakebeskyttelsen. For å sikre at man får best mulig passform, følger det med to sett med kinnputer i varierende tykkelser.
Med på kjøpet får man også hjelmpose til transport og lagring.
Arbitrator MIPS kommer i seks forskjellige fargekombinasjoner (grå/sort, gul/sort, sort, grå/rød, blå/sort og hvit/sort) i to forskjellige størrelser. Vi testet hjelmen i blå/sort i størrelse M/L, hvor testrytter har en hodeomkrets på 58cm.
Vi veide hjelmen (str.M/L) til 985 gram, 5 gram mer enn oppgitt fra produsenten. Ønsker man å bruke hjelmen som stihjelm uten hakebeskytter veier den 548 gram, noe som er ganske tungt for å være en stihjelm.
Sweet Protection har utviklet hjelmen i en lengre periode, blant annet i samarbeid med utfor- og endurolegenden Trasey Moseley, og hjelmen er å se både i Enduro World Series-ritt og på mange hoder på enduroritt her i Norge.
Vi har testet hjelmen over to måneder med stiturer, heisbasert sykling og to enduroritt i alt fra 10 til 25 varmegrader. For det meste kjørte vi den som en helhjelm, men vi prøve også hjelmen uten hakebeskytteren på flere stiturer. Som helhjelm, med testpersonens hodediameter på 58 cm, altså i øvre sikte for størrelsen M/L, føltes den god å ha på, uten at den presset for mye på kinnene. Som stihjelm føles den litt tung og visiret føltes veldig stort i forhold til størrelsen på hjelmen
Lufting og polstring
Som stihjelm, altså uten hakebeskytter, har hjelmen 16 luftehull og 3 ventilasjonsporter i panneområdet. Med hakebeskytteren på, dekker denne over fire luftehull på baksiden av hjelmen, men har til gjengjeld tre store luftehull i hakeområdet.
Produsenten har benyttet to typer ventilasjonsteknologier som de kaller DOV og STACC. DOV er ventilasjonsteknologi som skal sikre at luften strømmer godt gjennom luftehullene og de interne kanalene i hjelmen. STACC-teknologien refererer til ventilasjonsportene i panneområdet som har en intern kanal som går langs øvre del av hodet og har som funksjon å avkjøle dette området uten å la det bli utsatt for skade.
Hakebeskytteren har god polstring i form av to kinnputer som kan byttes ut til en annen medfølgende størrelse slik at hjelmen får optimal passform til ditt hode.
Dobbelt sett med stropper og Occigrip
Mens de fleste helhjelmer med avtagbar hakebeskytter bruker ett sett med stropper, har Sweet Protection bestemt seg for å gjøre ting litt annerledes ved å ha ett sett med stropper for stihjelm og ett sett med stropper som kjøring med hjelmen som helhjelm. Dette hevder de er for at passformen skal bli best mulig samme hvordan man bruker hjelmen.
Stroppene for hjelmen i stihjelm-modus er vanlige plastikkstropper man typisk ser på mange andre hjelmer på markedet. I helhjelm-modus har de laget en spenneløsning, slik at den er rask å justere, men også at den kan frigjøres like fort ved å dra i et rødt tøystykke.
Bakre delen av hjelmen har treposisjons høydeinnstilling for å tilpasse rytterens hode best mulig. I samme området finner man også er strammehjul som produsenten kaller Occigrip. Dette strammehjulet gjør at man kan stramme en myk gummi- og plastring slik at hjelmen sitter godt til din hodeform.
Visiret er også godt plassert på hjelmen, utenfor synsfeltet og med god plass til å hvile briller og goggles på. Visiret er ganske langt sammenlignet med mange andre hjelmer, er justerbart, og det er god plass til for eksempel GoPro-feste. Vi benyttet produsentens egne goggles, Firewall, under heisbasert sykling og enduroritt, og de er spesialdesignet for å passe Arbitrator MIPS-hjelmen.
Fra hel til halv og vice versa
Å gå fra helhjelm til stihjelm-modus tar ikke mange sekundene, men man må ta av hjelmen da hakebeskytteren er sirkelformet og ikke U-formet som mange andre helhjelmer med avtagbar hakebeskytter. For å fjerne hakebeskytteren skyver man en liten lås bak på hjelmen fra høyre til venstre, for så å dra sikkerhetsspaken på hjelmen nedover og dra av hakebeskytteren. Denne sikkerhetsspaken er designet for å knekke av i et eventuelt fall.
TO SKALL: Sweet Arbitrator er konstruert i to deler som kan låses sammen; hjelm og hakebeskytter. Foto: Lars Frederic Nordbakken.
Å gå motsatt vei, altså fra stihjelm-modus til helhjelm tar litt mer tid, da det innebærer et ekstra skritt. Hakebeskytteren må først inn i to metallhakk i fronten av hjelmen og deretter treffe tre avlange hull i stihjelmen. Etter å ha kjørt de nevnte trinnene over i revers, må stroppene til stihjelmen legges i egne lommer i helhjelmens kinnområde for å holde dem skjult. Dette kan være litt knotete, spesielt med hansker på og med dårlig tid før en enduroetappe. Når man har gjort dette noen ganger bør det ikke ta mer enn ett minutt eller to å få helhjelmen klar. Det er tross alt bedre å ta av hakebeskyttelsen under en lang transport oppover enn å kjøre med den på.
Hakebeskyttelsen består av karbonfiber for å tilføre styrke i viktige områder, og er ganske stor av størrelse, noe som kan gjøre det litt vanskelig å stroppe den til sekken eller tasken din på transportetappene.
MIPS og sikkerhet
Som de aller fleste hjelmer på markedet i dag har også Arbitrator MIPS-teknologi integrert i hjelmen for å redusere rotasjonskreftene til hjernen ved fall. Under dette gule laget av MIPS og polstringen i hjelmen sitter et såkalt EPS-skall, som ifølge Sweet Protection skal gjøre jobben med å absorbere støt ved et fall. Hjelmen har ikke skredfunksjonen RECCO eller id-taggen twICEme som for eksempel POC bruker i sin helhjelm Otocon.
Som de mange andre hjelmer i denne kategorien oppfyller den de samme laboratoriebaserte sikkerhetsstandardene som kreves for enhver utforhjelm.
Hvem bør kjøpe denne hjelmen?
Arbitrator MIPS er et godt valg for deg som kun ønsker én hjelm for flere forskjellige bruksområder. Den har god ventilasjon, generøs polstring og fokus på sikkerhet. Men husk at det alltid er en fordel å teste hjelmen på før man kjøper, slik at du vet at den passer ditt hode. Vi vil si den passer best til endurosykling, da den blir litt tung for kun stisykling (uten hakebeskytter).
Alternative hjelmer på markedet
To av de mest populære helhjelmene på markedet med avtakbar hakebeskytter er Bell Super 3R MIPS og Leatt MTB 3.0 Enduro. Begge disse er vesentlig lettere. De veier henholdsvis 780 gram og 748 gram, men er ikke downhill-sertifiserte hjelmer slik som Arbitrator MIPS. Arbitrator MIPS gir også mer beskyttelse i helhjelm-modus enn de to andre, men koster mellom 600-1000 kroner mer.
Giro Switchblade MIPS er derimot også downhill-sertifisert og er 6 gram lettere og koster omtrent det samme som Arbitrator. Denne har U-formet avtagbar hakebeskyttelse, slik at man slipper å ta av hjelmen for å ta den av og på. Ulempen er kanskje at denne hjelmen i stihjelm-modus dekker ørene slik at den også naturlig nok blir varmere.
Konklusjon
Sweet Protection Arbitrator MIPS er en allsidig helhjelm med god lufting og strammemuligheter, samt solid og utskiftbar polstring. I tillegg er den sertifisert på lik linje med rene utforhjelmer. Om du vil ha kun én hjelm til både stisykling og enduro/utfor er dette hjelmen for deg.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.