Med nesten 4000 lumen for 4000 kroner skal Lumonite Navigator 2 gi deg plenty lys til sykling. Vi har testet multisport- og sykkellykten fra det finske selskapet.
Den finske lykteprodusenten Lumonite har flere lykter i sortimentet, og tidligere har vi testet lykter fra dem som har scoret bra på parameteret lys for pengene. Lumonite Navigator 2 er en videreføring av en modell vi har testet tidligere, som nå er ute i ny utgave. Vi har satt den på prøve med sykling.
Som de fleste andre lyktene fra Lumonite, er Navigator 2 også en såkalt multisportlykt, det vil si at den er laget for å kunne brukes til flere typer aktiviteter. Det betyr at det både følger med litt forskjellig tilbehør, men at du også kan kjøpe til annet tilbehør for å utvide bruksområdet.
Vårt testeksemplar inkluderte følgende:
Lyktehode
Gummibeskyttelse til lyktehodet
Batteri+stropp
Forlengerkabel på 50cm
Lader
Hodebånd
Hjelmfeste
Oppbevaringseske
Manual
I tillegg kan du kjøpe til en rekke forskjellig tilbehør, eller utvide bestillingen din med en av pakkene fra Lumonite. Skal du for eksempel løpe, vil det være aktuelt med en vest med batteriholder. Siden lyktehodet benytter seg av GoPro-innfesting, kan du bruke nær sagt alt tilbehør som bruker den samme innfestingen. Vi savner dog et styrefeste til sykkel med i esken. Hjelmfeste følger med, men er av typen med stropper. Kjapp prøving med ulike hjelmer avdekker fort at dette festet ikke er kompatibelt med alle hjelmer på markedet, så vurdér om du bør bestille med et hjelmfeste til GoPro som benytter seg av dobbeltsidig tape.
Lumonite Navigator 2 har et stort lyktehode, nesten dobbelt så stort som på modellen Air 2 fra samme produsent. Det gjør selvfølgelig at det vil stikke litt mer ut, uansett hvor du monterer det. Fargetemperaturen er oppgitt å være litt kaldere enn på Air 2 - Navigator 2 er oppgitt å avgi 5500 kelvin.
Batteriet er minst dobbelt så stort som på Air 2, og har en avlang utforming. Det benytter seg av det samme klikkfestet, som du kan stroppe fast til rammen med en medfølgende borrelås.
Lykten er oppgitt å avgi rundt 3500 lumen på maksimal styrke, uten at vi har ettergått den påstanden vitenskapelig. Lykten har følgende lysnivåer og oppgitt batteritid:
Maks: 3500+ lm* / 300 m / 3:00 h (*maksimal effekt målt i laboratorium 3864 lm))
Høy: 2200 lm / 230 m / 6:45 h
Med: 1000 lm / 160 m / 13:00 h
Lav: 280 lm / 80 m / 48:00 h
Lumonite Navigator 2 skrus på ved en gummibelagt knapp på toppen, og du trykker deg gjennom de forskjellige lysmodusene. Når du skrur lykten av og på, starter den opp i det lysnivået du skrudde den av i. Hvis du ønsker å gå rett til maks effekt, trykker du kjapt dobbelt på knappen.
Lumonite Navigator 2 i bruk
Vi har testet lykten høsten 2022 i Oslomarka.
Stor lykt
Navigator 2 er en stor lykt på flere måter. Lyktehodet er imponerende kompakt, men stikker ganske høyt opp. Den fysiske utformingen og vekten gjør at vi kjenner vekten av lyktehodet veldig godt når vi monterer lykten på hjelmen. Det går ikke mange minuttene på første testtur før vi tenker at denne lykta egner seg best for styret, og det inntrykket står seg testen ut.
Batteriet til denne lykta er enormt. Det er både stort, og veier mye, så det kan være tungt å ha i en sekk eller hip-pack. Den medfølgende, brede borrelåsen gjør at det sitter fast, men det tar stor plass, og er bredere enn flere rør på sykkelrammene på markedet i dag (med unntak av elsykler). Monterer du det på overrøret bak styret, er det en farge for at du kan skalle borti det med knærne. Vekten gjør også at det er ønskelig å montere batteriet så langt ned på sykkelen på sykkelen som mulig. Denne hjelmen er testet levert som sykkelhjelmlykt, og da er også en bærevest til batteriet inkludert. Det kan ha sin hensikt, selv om vi uansett endte opp med å putte batteriet i drikkesekken eller hip packen på tur.
Det medfølgende hjelmfestet rakler. Lumonite leverer to hjelmfester til denne lykta Stroppen med GoPro-festet sitter bra fast i kompatible hjelmer, men dessverre er selve klipsfestet mellom basen på GoPro-festet og platen på hjelmen så dårlig at lykten rakler. Å ha en lyskilde på 3500 lumen på hodet som rakler febrilsk når du sykler på rufsete grusveier eller krevende stier, er en opplevelse vi ikke unner noen.
Vi testet med en original baseplate fra GoPro, og her satt lykten vesentlig bedre fast. Alternativt kan man kjøpe 360-graders-festet fra Lumonite som klistres på hjelmen. Her skrus lykten direkte på, så man slipper hele baseplate-problematikken.
SITTER FAST: Vi anbefaler å bruke et hjelmfeste som er skikkelig solid hvis du skal ha denne lykten på hodet. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
LØST: Dette hjelmfestet som følger med i pakken, som strammes med stropper, ble for løst og vinglete for dette lyktehodet. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
ENORMT: Batteriet har enorm kapasitet, men er også fysisk stort. Det gjør det litt mer krevende å feste på sykkelen uten at det er i veien. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Så Lumonite Navigator 2 egner seg altså best for styret. Men det kan by på utfordringer. Styrefestet med GoPro-innfesting som Valostore tilbyr, er kun for 31.8mm-styrer. Mange moderne terrengsykler bruker styrer med 35mm i diameter, og dermed kan ikke dette festet brukes. Det finnes heldigvis alternativer å få kjøpt fra andre leverandører, men her kan vi anbefale at Lumonite får ordnet et ekstra styrefeste. Når man legger 4000 kroner på bordet for en sykkellykt, mener vi et godt styrefeste bør følge med.
Nok lys til alt
Når lykten er montert på styre eller hjelm, leverer den en imponerende mengde lys. På transportetapper på grus med høy fart, og på sti holder det lenge å kjøre den på nivå to. I mer krevende tekniske utforkjøringer holder nivå tre fint. Det kraftigste nivået brukte vi sjeldent. Selv på regnfulle, mørke høstkvelder lyser denne lykta opp grusveier på høyde med fjernlysene på en bil i kraftigste modus.
Lyskjeglen oppleves som sirkulær og jevn, med ganske markante kanter hvor lyset faller av.
Batterikapasiteten er også bra. Vi gjorde en testtur hvor vi syklet ute i cirka to timer, i rundt 7-8 grader. Vi skiftet primært mellom lysnivå to og tre, og brukte nivå fire i noen segmenter. Etter endt tur var bare én av fem lys på batteriet borte.
På en annen testtur syklet vi cirka 1,5 time i 7-8 grader med lykten på maks lysstyrke, når vi kom hjem da var 2 av 5 lys borte på batteriindikatoren.
Hvem bør kjøpe Lumonite Navigator 2?
Syklister som vil ha en skikkelig kraftig lykt til å ha på styret, med god batterikapasitet, bør vurdere Lumonite Navigator 2.
Alternative produkter
Rundt 3500 lumen er det flere gode alternativer blant lykter, og prisnivået varierer en god del. Er du på utkikk etter lykt i denne klassen, bør du blant annet se på:
Lumonite Navigator 2 er en skikkelig kraftig sykkellykt og hodelykt som kan brukes til flere aktiviteter. For den kravstore syklisten er det noen detaljer vi mener bør utbedres, men hvis du klarer å leve med disse, får du både mye lys og imponerende batteritid for pengene.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.