Test av Lupine Betty X sykkellykt 2007

Vi har testet sesongens moderne LED-lykter. LED er ikke lenger bare røde blinkende baklys, eller energisparende trafikklys. Sesongens super-LED utkonkurrerer HID-lyktene glatt. Her Lupine Betty X

Sist oppdatert: 15. januar 2009 kl 15.48
Betty X med batteripakke og bryter.
Betty X med batteripakke og bryter.
Lesetid: 3 minutter

Huset på Betty er lite og kompakt. Fronten i titan og huset i aluminium virker solid. Festannordningen til styret er like enkel som den er genial. En tjukk gummistrikk hektes rundt styret og lykta sitter dønn. Festet for batteriet er ikke like lur. Vi sleit med å få batteriet til å sitte godt nok under overrøret. Når det svingte frem og tilbake ripet den grove nylonposen opp lakken på sykkelen. Det beste er å feste posen under stemmen. Batteriet er forøvrig lite og lett av typen Li-Ion med 6,8 Ah.

Lupine oppgir Bettys kapasitet til 22 watt på maks styrke. Lysstyrken oppgis til 1400 lumens. Ved full styrke oppgir Lupine at batteriet skal vare i tre timer. Vi fikk godt over 3 timer ut av lykta md fullt batteri. Da var de første par timene i 5-6 grader, mens resten av tiden foregikk i romtemperatur. Batteriet lader seg fullt igjen på 4 timer.

Lyset til Lupine Betty er sterkere og klarere enn noen lykt vi tidligere har prøvd. Det er en del renere enn HID-lyktene Light & Motion ARC og den tidligere Lupine-toppmodellene Edison. I Bettys lyskjegle er det ingen forstyrrelser, bare rent hvitt lys. Vinkelen på reflektoren i Betty er 16 grader. Dette gir et bredt lys som gir god oversikt over skogen og få overraskelser og skumle opplevelser med ville dyr i øyekroken.

Vi har ikke sammenligningsbilde med L & M ARC og Edison her, men sammneligning i felten viser at lysstyrken i Betty er et lite hakk over Edison og ett par-tre hakk over ARC. I tillegg er det klarer og helt uten svarte felter.

Ankepunkt

Det største ankepunktet med Lupine Betty X er selvfølgelig prisen. Lykta er rett og slett svinedyr. For 7999 kroner får du den digitale laderen, billader, batteri, hodestropp for skigåing, og ekstra ledning for batterioppbevaring på ryggen. Alt kommer i en polstret veske med separate rom for hver del.

Vi synes også at Lupine bør finne en bedre løsning for hvordan de fester batteriet på sykkelramma. Festet som Topeak har på sine lykter er til sammenligning genialt. Der fester du bare batteriet til bolten som holder topplata til styrelageret på plass.

Til slutt hadde vi kanskje ønsket oss en noe mer fokusert lysstråle. I stor fart kunne vi tenkt oss å se litt lenger frem.

Uansett er det lite negativt å si om Lupines Betty X. For 7999 kroner gjør du høst og vintersykling etter arbeidstid mye mer attraktivt, samtidig som du kan forlenge døgnet også nærmere kjernesesongen. Satser du på 24-timersritt kan du strekke brennetiden betraktelig ved å klare deg med litt mindre enn 22 watt. Programmeringen av fjernkontrollen kan gi deg akkurat den kraften du ønsker på nivå én og to. Tilgjengeligheten av knappen og det at LED-dioder ikke skades av å skrus av og på gjør også sitt til at du kan dra ut varigheten mye i forhold til HID.

 Se flere lyktetester.

Publisert 18. desember 2007 kl 00.00
Sist oppdatert 15. januar 2009 kl 15.48

Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen