Oppgitt batteridata: 18650-batterier, 5.2 Ah, 7,2 V
Å sykle med lykt er noe som kan gjøres vanvittig dyrt, eller ganske billig. Mange entusiaster velger å svi av mange tusen kroner på high-end-produkter, men det finnes også en rekke rimeligere alternativer på markedet, som gjør at du kan prøve denne aktiviteten til en brøkdel av prisen.
Magicshine er et av disse, og leverer flere lykter som på papiret leverer mye lys for prisen du betaler. Tidligere har vi testet Monteer 8000 med vanvittige 8000 lumen. Monteer 3500 er som navnet tilsier et slags mindre søsken. Designet og løsningene er like, men lysstyrken er redusert med over halvparten - oppgitt til 3500 lumen
Monteer 3500 selges som sykkellykt, men kan brukes til flere typer aktiviteter.
Dette får du i pakken:
Lykt
Batteri
USB-Ladekabel
Forlengerkabel
GoPro-adapter
Styrefeste
Hjelmfeste
Nylon-stropper
Hjelmstropper
3 mm unbrakonøkkel
Lykten har disse nivåene:
Economical (350 lumen)
LOW (900 lumen)
MID (1800 lumen)
HIGH (3500 lumen)
FLASH (0-1800 lumen)
Lyktehodet bruker samme type innfesting som Garmin-computere, med en baseplate. Det følger også med en adapter som gjør at du kan bruke GoPro-innfesting hvis du allerede har dette på hjelmen. Det muliggjør også bruk av hodebånd med GoPro-feste.
Batteriet er avlangt og smalt, og festes med borrelås mot ramma.
Vi har testet Magicshine Monteer 3500 på mørklagte stier i Oslo, i oktober 2022.
Etter å ha testet en rekke forskjellige lykter gjennom årene, har vi både latt oss overraske og skuffe over hvor komplisert og dårlig noen av produsentene lager løsninger for å montere lykter på sykkelen.
Spesielt innfestingen av batteriet har Magicshine løst på en utrolig enkel, men god måte. Batteriet er avlangt og smalt, har en gummibelagt anleggsflate mot sykkelen, og to enkle borrelåser. Så såre enkelt og bra kan det altså gjøres. Batteriet sitter dønn fast under testing, det er ikke antydning til bevegelse.
Styrefestet er også enkelt å montere, og klikk+vri-løsningen er enkel i bruk. Vi opplever dog noe slark mellom baseplaten og lyktehodet. Dette var ikke et praktisk problem - lyktehodet rister ikke når vi sykler i teknisk terreng, men det gjør noe med kvalitetsinntrykket. Hjelmfestet som følger med er heller ikke veldig imponerende. Vi ville brukt den medfølgende GoPro-adapteren og bare brukt et vanlig GoPro-feste som både bygger lavere i høyden og oppleves stødigere.
KOMPAKT: Lyktehodet er relativt kompakt til å huse så mye lysstyrke. Det gjør at lykten kan montere både på hjelm og styre. Knappen for å betjene lykten sitter på toppen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
SPESIALKONTAKT: For å koble batteri og lykt sammen bruker man denne kabelen - som er litt i overkant lang til enkelte typer bruk. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
LADEPORT: Lykten lader du via en USB-port. Her har du også USB-utgang fra batteriet slik at du kan lade andre enheter. Du kan også trykke på en knapp og få opp batteristatus på lykta. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Litt unødvendig
Lyktehodet monteres enkelt til styret med den medfølgende stroppen og en 3 mm unbrako. Vi hadde ingen problemer med risting og rakling fra styrefestet i vår testperiode. Å montere batteriet på ramma på sykkelen er en drøm - det er både enkelt å gjøre, og det sitter bom fast. Men så stusser vi på én ting:
Kabelen som går fra batteriet til lyktehodet er en slags adapter - med ulike koblinger i hver ende. Denne kabelen med koblingene er ganske lang, og det resulterer i at vi må surre det overskytende stykket med strømkabel rundt styrerøret. Bruker man Monteer 3500 som hjelmlykt er det bare bra med ekstra lang kabel, men som styrelykt blir dette litt rotete.
Allsidig lys
Lyskjeglen er noe mer spisset enn på Lumonite-lyktene Navigator 2 og Air 2 som vi nettopp har testet. I praksis har ikke dette veldig mye å si, men det oppleves litt mer som at Monteer 3500 har et litt mer konsentert lys mot senter, og med litt mer avfall ut til sidene.
Lysmengden er det ikke noe å si på. Mørke, våte høstdager er noe av det mest krevende å lyse opp, og her gjør lykten fra Magicshine en bra jobb. Både på sykling langs smale stier og grusveier leverer den mer enn nok lys.
I svakeste modus på rundt 350 lumen har lykten en oppgitt batteritid opp mot 17 timer - så her er det gode muligheter for å spare batteri på transportetapper hvor det ikke er behov for så mye lys, og så heller kjøre kraftigere innstilling når det er behov for det.
Betjeningen av lykten er enkel - knappen på toppen av lyktehodet er grei å bruke også med hansker. Det vi ikke helt skjønner, er hvorfor Magicshine har blandet inn en diodefunksjon i denne lysmiksen. Når du trykker deg gjennom lysmodusene fra svak til kraftig, kommer en kraftig, blinkene diode rett etter maksnivået.
Dette oppleves bare irriterende de gangene vi møter andre i skogen eller langs veier og prøver å blende ned kjapt. Med så mye lys er dette uansett en lykt først og fremst laget for å se med, ikke bli sett med. En løsning hvor man holdt knappen inne for å aktivere en diodemodus hadde vært smartere.
Hvem bør kjøpe denne sykkellykten?
Syklister som vil ha en billig og god styremontert lykt. Lykten kan også brukes på hjelmen, selv om vi ville foretrukket et litt mindre lyktehode til dette.
Alternative produkter
3500 lumen er mer enn nok lys til de aller fleste aktiviteter - også sykling. Vi har testet flere lykter i denne kategorien som du bør sjekke ut:
Skal du sykle med lys, og vil ha rikelig lysmengde uten å tømme lommeboka, er det vanskelig å komme utenom Magicshine. Monteer 3500 er kraftig nok i bøtter og spann til alle typer sykling - og det til en bra pris.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.