Test av Magicshines råeste sykkellykt med 12 000 lumen
Det er vanskelig å finne sykkellykter som gir like mye lumen for pengene som Magicshine sin Monteer 12000. Men spesielt to ting gjør at du bør tenke deg nøye om før du bestiller.
I det som nå kan kalles gamle dager, var Magicshine først og fremst en leverandør av billige lys. Flere opplevde problemer med sviktende batterikapasitet og dårlig kvalitet.
Selv om lyktene ikke er feilfrie nå heller, har de likevel blitt langt bedre, og de scorer fortsatt bra på lysmengde for pengene. Flaggskipet er et monster av en lykt på hele 12 000 lumen.
Og spørsmålet de fleste sikkert stiller seg når man passerer denne i butikkhylla eller på nett er nok «trenger jeg så mye lys, da?»
Godt spørsmål, egentlig.
Og det skal vi komme tilbake til.
Men altså, først:
Magicshine Monteer 12000 er et monster
Det er i grunnen ikke noen bedre måte å beskrive den på.
Lyktehodet er enormt, sammenlignet med alt annet vi har testet av lykter. I front sitter hele fem Led-pærer, som med ulik styring skal kunne gi både bredt og smalt lys.
Styrefestet er kledelig enormt det også - to svære metallklemmer skal festes på hver side av frontplata til styreframspringet. Det følger med adaptere både til 31.8 mm og 35 mm-styre. Lykta kan tiltes opp eller ned i klemma - og låses med en liten hendel.
Batteriet er heller ikke noe unntak. På vår kaffehipster-vekt klokker den inn på nesten en hel kilo - 906 gram for å være nøyaktig.
Med en sånn egenvekt er det bra Magicshine hvertfall har prøvd å sørge for god montering - nesten hele undersiden er gummibelagt for god friksjon, og det festes til ramma med to store borrelåsstropper.
Fjernkontrollen er relativt kompakt og lar deg operere lykta uten å fjerne hånda fra styret. Den festes til styret med borrelås.
Magicshine har også en egen app for lykta. Den har vi i denne omgangen ikke testet.
Vi har montert Monteer 12000 på styret på stisykkelen, og brukt den på tur i Oslomarka høsten 2023.
Magicshine Monteer 12000 ute på sti
Monteringen går sånn høvelig greit. Men når du først har fått montert den, er ikke dette ei lykt du tar av og på sykkelen i eininga. Batteriet er riktignok enkelt å montere av og på med borrelåsene, men lyktehodet sitter.
Fjernkontrollen opplever vi som litt mer kronglete å montere. Det går til slutt når vi bare får tvinnet borrelåsen rundt, men her kunne det vært gjort en bedre jobb. En gummistrikk á la det Gemini bruker på sine lykter ville vært vel så bra.
Heck, på ei lykt som veier så mye hadde det ikke gjort noe om den ble festa med skrue, en gang. Batteriet stropper vi fast, til overrøret eller underrøret på ramma, alt etter hva som passer best. Med så høy egenvekt kan det være smart å prøve å få tyngdepunktet så lavt som mulig.
Helt vanvittige lysmengder
Noen må enten ha tatt for mye lumen-tran, eller ramla i ei slags lumen-gryte når de var liten. For her har ikke MagicShine spart på kruttet. Det litt flåsete ordspillet «gjør natt om til dag» er så til de grader treffende når du skrur på denne lykta.
Det vil neppe overraske deg at inntrykket vi får ute på stien er enormt, det også. Med 12 000 lumen lyser du opp noe så vanvittig.
IKKE KØDD MED DENNE: Et eneste svært lyspanel i front på sykkelen er det du får med denne lykta. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
MONSTERFESTE: Skal du ha denne kladeisen på styret, må du også på med et skikkelig solid feste. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Foto: Kristoffer H. Kippernes.
«With great power comes great responsibility» er det vel noe som heter, og det er i aller høyeste grad aktuelt med denne lykta. Når du er ute og herjer på sti må du huske på å blende ned, hvis ikke risikerer du å omtrent ødelegge nattesynet til de du møter.
Du kan lett skifte mellom de to lysmodusene på lykta i fart - men ute i terrenget er det kun den bredeste som egentlig er interessant. Og den lyser opp så godt som alt. Både i bredden rett foran deg, men også langt framover. Hvis du sliter med å se i mørket med denne lykta, bør du antakelig booke time hos optikeren.
Den mer avgrensede lyskjeglen er heller ikke dum - når du kommer ut på veien er det utrolig kjekt å kjapt kunne blende ned lyskjeglen slik at du ikke kaster mange tusen lumen rett i fleisen på andre du måtte møte.
Batteriet løsner
Sykling gir generelt veldig mye godfølelse. Dette vet enhver entusiast. Men vet du hva som ikke gir godfølelse?
Når du sykler i skogen med 12 000 lumen i mørket, og så skrus lyset av. Typ i det som oppleves like fort som et nanosekund. For det skjedde nemlig flere ganger med oss. Grunnen? Det enorme batteriet løsnet, skled nedover ramma, og kabelen til lyktehodet ble røsket ut.
Heldigvis hadde vi nesten alltid en hjelmlykt på hodet, slik at det ikke ble stummende mørke, men om dette er det eneste lyset du har på sykkelen, kan det fort oppstå mildt sagt skumle situasjoner.
Dette skyldes nok den relativt ekstreme vekten på batteriet. Selv om vi stroppet til batteriet enda hardere, ville det ikke sitte helt fast, vi måtte etterstramme flere ganger. Dette kan ha en sammenheng med at batteriet stod montert i en skrå vinkel - kanskje ville det holdt bedre fast hvis det for eksempel var montert på overrøret. Men man vil uansett ikke at dette skal skje.
Fjernkontrollen må bli bedre
Med så mye lys til rådighet, er en god fjernkontroll nesten en nødvendighet for å kunne justere lyset raskt. Her treffer Magicshine bare nesten.
Selve knappene gir god respons, men bryteren er akkurat så stor at det kan oppstå utfordringer med å få plass til den på styret og samtidig opprettholde en god posisjon på bremse- og girhendler.
Den er også en anelse høy. Litt lavere profil hadde gjort det vesentlig enklere å treffe bryterne i fart. Det sagt, så er selve betjeningen av lykta intuitiv, og setter seg fort i muskelminnet.
LADEPORT: Monsterbatteriet lades med USB-C. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
STØRST I KLASSEN? Denne kladeisen på en kilo må monteres på sykkelen et sted. Vi anbefaler lavest mulig for å senke tyngdepunkte. Altså ikke som her, hvor det er montert for fotograferingen sin del. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
KUNNE VÆRT BEDRE: Fjernkontrollen er så bred at den ikke fikk plass mellom holken og girhendelen på vår testsykkel. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Hvem bør kjøpe en Magicshine Monteer 12000?
Du kjøper ikke denne lykta bare for moro skyld. Til det er den både for stor og tung. Og til helt vanlig sykling på sti(og ellers) finnes det både mindre og rimeligere, og ikke minst lettere alternativer. Som Magicshine sin egen Monteer 6500 V2 for eksempel.
Nei, denne lykta kjøper du hvis du tenker du har et behov for ekstremt mye lys.
Alternative produkter
Med 12 000 lumen er denne lykta i en klasse for seg selv.
Denne lykta er både et skikkelig «go», og et skikkelig «no». Den har bøttevis med lysstyrke, og smarte funksjoner. Men den enorme vekta er baksiden av medaljen, og ulempene det medfører.
Klart, hvis du dunker rundt på elsykkel vil den ekstra vekten av lykta ha mindre å si, og kanskje er den dermed nettopp spesielt egnet for dem som sykler med motorhjelp.
Tråkker du for egen maskin, vil nok over en kilo med ekstra vekt på sykkelen føles ganske kjipt, samme hvor mye lys du får.
Men du kommer ikke bort fra at Magicshine-lykta gir helt vanvittig mye lys for pengene. Så hvis du bare vil ha mest mulig lys, er dette et rimelig alternativ.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.