Outbound Lighting er en nykommer på det norske sykkellykt-markedet, og Trail Evo er den kraftigste lykten de har. Og spesielt én detalj på denne lykta vil være interessant for mange syklister.
Blant mer etablerte merker på market, er Outbound Lighting en relativt ny aktør, men har på kort tid rukket å utvikle flere lykter. Per januar 2022 har de tre modeller på markedet, og vi har testet modellen Trail Evo, som er den kraftigste.
Vi har også testet hjelmlykten Hangover fra samme produsent, som du kan lese om her.
Lykten(e) kan man bestille både direkte fra Outbound Lighting, og den norske importøren Probike.
Integrert design
Outbound Lighting har tre lykter i sortimentet per januar 2022, og alle baserer seg på samme prinsipp - lyktehode og batteri er én integrert enhet. Her skiller Outbound Lighting seg litt ut - slike løsninger ser vi som regel bare med lykter opp til cirka 1500 lumens styrke. Dette er det både fordeler og ulemper med, som vi vil komme tilbake til. Trail Evo oppgis å ha rundt 2100-2200 lumens styrke.
Installasjon
Monteringen er befriende enkel - på styrefestet er det bare to skruer du må forholde deg til. En strammer festet til styret, og den andre justerer vinkelen. Når du har satt opp disse, kan styrefestet stå permanent på sykkelen, og det eneste du trenger å forholde deg til er hurtigkoblingen til lykten. Den eneste funksjonen til et styrefeste er å holde lykten fast til styret, og her er det nesten oppsiktsvekkende hvor kronglete noen produsenter gjør det for seg selv.
Her mener vi flere sykkellykt-produsenter har noe å lære av Outbound Lighting og for eksempel Lupine sine minimalistiske, men dønn solide styrefester.
Lading skjer via en USB-C-kabel, og skal kunne lades til 80% på 3 timer. Lykten har også såkalt pass-through-lading, som vil si at du kan koble til en eksternt strømkilde som en powerbank, og drive lykta av den energien.
Vi har syklet flere turer i stummende mørke på snø- og islagte vinterstier med Outbound Lighting Trail Evo-lykten. Vi har også testet den i kombinasjon med hjelmlykten Hangover fra samme produsent.
Lyskjegle/styrke
Outbound Lighting opplyser på nettsiden sin at de ikke er opptatt av “jage lumens, men lage brilliante lykter”. De opplyser likevel at denne lykten skal gi rundt 2100-2200 lumen på maks. Dette holder i bøtter og spann til sykling
Lysskjeglen er både bred og jevn, slik en sykkellykt på styret ideelt sett bør levere. Ønsker du mer, anbefaler vi å pare lykten med en hjelmlykt - for eksempel Outbound Lighting Hangover, Lupine Piko eller andre lette varianter.
Moduser og batteritid
Trail Evo har fire nivåer med lysstyrke, og batteritiden er oppgitt til:
Adaptive: 2,6 timer
High: 1,7 timer
Medium: 4,2 timer
Low: 8,5 timer
Adaptive er en fiffig funksjon; Her starter lykten på maks styrke, men dimmes gradvis ned etterhvert som du venner deg til nattemørket- og lyset, slik at du får mer batteritid og mindre fikling. Du kan med andre ord “set and forget” hvis du ønsker. Men all den tid man er ute og sykler der andre folk ferdes, blir det justeringer likevel - de færreste man møter ute på kvelden liker å få 2200 lumen rett i fleisen.
Befriende enkel
Betjeningen er like enkel som monteringen - her er det én stor knapp på toppen av lykta du bruker for å skru av/på, og gå gjennom innstillingene. Knappen har bra størrelse, men trenger en del trykk - dette kan være litt krevende spesielt med tykke vinterhansker. Løsningen er å ta grep rundt selve lyktehodet for å gjøre det enklere.
Outbound Lighting gjør et humoristisk nummer ut av at de har lagt inn fire moduser, og “no SOS or seizure inducing strobes stuck in between”. Vi kan si oss enig - en så kraftig lykt vil primært være for dem som sykler sti og turer i nattemørket. Til pendling og jobbsykling kan blinke-funksjon være nyttig i trafikken. På Trail Evo får du også dette, ved å holde ned knappen i tre sekunder.
Av og på
Å bruke Trail Evo er befriende enkel, ikke bare når man er ute på stien. Her er det ikke noe stort batteri som må surres rundt ramma på sykkelen med borrelås, eller ledninger som må surres - lykten klikkes simpelthen bare av og på. Lyktesykling foregår gjerne om vinteren, og med alt av påkledning og pakking det innebærer, er det befriende å bare nappe lykta ut av laderen, og klikke den fast på styret. Du kan faktisk klipse lykten av og på med én hånd. Legg til i miksen at det ikke er et batteri som må stroppes fast eller kobles til, så har du en lykt som scorer høyt på brukervennlighet.
Etter litt bruk ser vi antydning til slitasje på lyktekroppen der den kobles til styrefestet. Vi har ikke fått brukt lykten over lengre tid, men opplevde ikke at festet fikk dårligere grep eller ble slarkete.
Batteritid
Vi opplever batteritiden som er oppgitt, til å være realistisk selv i noen minusgrader. Vi har ikke fått testet lykten i ekstremt lave temperaturer.
Ingenting å ta den på?
Fordelene med denne lykta er mange, men er den feilfri? På ingen måte. Den mest åpenbare ulempen, er at med egenvekt på snaut 300 gram er ikke dette noe man vil ha på hjelmen - om det så fantes et hjelmfeste. Mange som sykler driver også med andre aktiviteter som langrenn eller løping hvor man vil ha en hodelykt, og det vil ikke denne fungere som på grunn av vekten.
Du vil også få mer vekt framme og høyt oppe på sykkelen. Med tradisjonelle lykter kan man plassere et lett lyktehode på styret, og et kraftig batteri nede ved rammen.
Alternative produkter
Exposure Six Pack er en lykt som baserer seg på samme prinsipp som Outbound Lighting gjør. Av andre lykter med omtrent samme lysstyrke, er det verdt å se både på Lupine Piko og Moonlight BAD 2000.
Hvem bør kjøpe denne lykten
Den ivrige terreng- og stisyklisten som trenger en enkel og kraftig lykt, og som primært kommer til å bruke lykten til sykling, og bare dét.
Konklusjon
Outbound Lighting Trail Evo er en spennende kandidat på lyktemarkedet vi mener flere bør vurdere. Den har kraftig lys til både en akseptabel pris og vekt, og befriende enkel betjening.
Litt mindre allsidighet og bruksområde trekker litt ned, men spesielt for sti- og terrengsyklister bør Trail Evo være høyt på lista over aktuelle sykkellykter, og da spesielt i kombinasjon med Hangover fra samme produsent.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.