Skal du trene på sykkel gjennom vinteren, er en rulle et bra redskap. Uansett om du skal sykle på Zwift eller kjøre enkle rulleøkter, er det noen ting du bør ha på plass.
SETT OPP RULLA: Å sette opp ei rulle hjemme kan gjøre treningsarbeidet mer motiverende. Foto: Silje Holmsen
Lesetid: 4 minutter
Rullesykling er en fin måte å holde sykkelbeina i gang på gjennom høsten og vinteren hvis det er for kaldt og surt å sykle ute.
Du trenger heller ikke all verdens utstyr for å komme i gang – de aller fleste ruller kan du montere nær sagt hvilken som helst sykkel på.
Uansett om du skal sykle intervaller eller lange, rolige økter er rulla et fint alternativ hvis du ikke vil fryse utendørs.
Har du tenkt å prøve rullesykling er det lurt å ha følgende på plass:
1. Et sted å holde på
I prinsippet kan du sette opp en rulle hvor som helst. Men ikke alle finner det helt akseptabelt at sykkelrulla settes opp midt på stua foran TV-en.
Det er to ting å ta hensyn til når du skal finne et sted å sette opp rulla; støy og temperatur.
Selv om det er mye som kan tyde på at trening i høy varme ikke er så dumt, vil de aller fleste ha det komfortabelt med litt lav temperatur når pulsen går opp.
En annen ting er støynivået. Selv de mest moderne rullene lager litt støy, og spesielt om du bor i leilighet kan dette være sjenerende både for samboere og naboer.
Egnede rom for rullesykling kan for eksempel være en litt kald kjellerbod eller utstyrsbod, eller garasje eller garasjeloft. Bor du i leilighet, vil enten bod eller ledig plass i fellesareal i bod-rom kunne være egnet sted.
Da har du litt mer levelig temperatur å holde på i, og kan regulere temperaturen i rommet med vindu uten å kjøle ned hele huset.
Har du begrenset med tilgang på slike rom, vil en liten bordvifte kunne hjelpe på sirkulasjonen.
Husk at rommet du velger bør ha god ventilasjon. Du vil helst sitte nært et åpent vindu. Sitter du i et lite rom vil luften bli tett av Co2 ganske fort, selv om rommet oppfattes som kaldt.
2. Rulla
Sykkelruller får du i flere forskjellige prisklasser, med forskjellige funksjoner og løsninger.
Prisnivået spenner fra helt enkle, manuelle ruller hvor du justerer motstanden med en vaier, til såkalte «smart-ruller» som du både kan koble til- og styre med telefon, nettbrett eller datamaskin.
Vi har omtalt rullene i en egen artikkel. Men kort oppsummert så er det slik at hvis du har tenkt å prøve Zwift eller E-sykling, må du ha en såkalt smart-rulle som tillater dette.
Populære leverandører av sykkelruller er Wahoo, Elite, Tacx, Feedback med flere.
3. Matte/underlag
Uansett hvor bra avkjøling du har der du sitter og trår, vil du svette.
Er det vanskelig å holde temperaturen i rommet nede, vil du også svette mye.
Derfor kan det være fint å ta en gammel matte eller noe annet å legge under rulla og sykkelen slik at det ikke samles dammer med svette på tregulv for eksempel. Flere av rulleprodusentene produserer også egne matter som i tillegg skal være støydempende.
4. Underholdning
Om du har tenkt å hive deg på Zwift-kjøret vil du trenge en laptop eller nettbrett med appen på.
Men om du ikke har tenkt å drive med e-sykling, vil mange foretrekke å ha en skjerm eller annen underholdning.
Rullesykling uten digitale motstandere kan bli monotont i lengden. Hva som gir deg motivasjon er opp til deg å finne ut.
Noen velger seg dundrende hard EDM-musikk, andre hører på podcaster, noen rigger til laptopen med Netflix og pløyer gjennom flere sesonger med sin favoritt-serie.
Om underholdingen din innebærer formidling av lyd, kan et eget headset eller øretelefoner til bruken være smart.
5. Drikke
Sørg for å ha nok av drikke tilgjengelig til økta, og ikke minst husk å drikk godt før, under og etter.
6. Tilbehørsbord
Du vil sette pris på å kunne nå tak i alt du trenger fra sittende posisjon på sykkelen, slik at du slipper å gå av flere ganger gjennom økten.
Sett rulla inntil et bord, eller ha en stol like ved, hvor du kan ha både drikke, et håndkle til å tørke svette, og kanskje laptopen med din favoritt-serie rullende på skjermen.
Skal du se på noe på laptop eller nettbrett vil du sette pris på å ha skjermen rett foran deg.
Å ha denne skrått til siden vil kunne kludre til sittestilling, samt gjøre deg stiv i nakken.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.