Unparallel Up Link er en sko mange stisyklister vil finne seg godt til rette med.
Giro Chamber II er en av favorittene våre til stisykling hvis du vil ha en solid og komfortabel sko.
Specialized 2FO Cliplite er en stilig sko med avansert Boa-stramming.
Giro Ventana er en stilig og allsidig sykkelsko som vil treffe mange sporty stisyklister godt.
Bontrager Rally er en rimelig, komfortabel og tøff sko til stisykling.
Crank Brothers Mallet er en kjempestilig sko med pene detaljer som vi trygt kan anbefale til stisykling.
Shimano ME7 er en klassiker som har vært med i mange år - vår nyeste test viser at den holder seg godt også i 2022.
Sykkelsko til trening, tur og mosjon:
Fizik Vento Ferox Carbon er en rå og litt annerledes toppmodell.
Fizik Terra Atlas er en allsidig sykkelsko hvis du synes noen av skoene til stisykling blir litt store og tunge.
Giro Sector er en stiv og råtøff sykkelsko som vil passe bra hvis du liker rask og effektiv stisykling, og gjerne sykler tekniske sykkelritt.
Bontrager Quantum er en rimelig innstegsmodell hvis du ikke har mye penger å bruke på sykkelsko.
Sykkelsko til høst og kalde dager
I hovedsak er det to forskjellige sko til sykling i terrenget.
Rittsko: Disse skal være så lette og stive som mulig, samtidig som det ikke bør gå utover komforten. Rittsykling er hardt, men du bør ikke slite med vonde føtter i tillegg. De skal også være bra til korte løpepartier.
Stisykkelsko: Er mer gjerne mer robuste enn rittsko, og laget i et slitesterk materiale. De har en såle med god friksjon til de gangene du må gå. Har en stiv såle som gir god støtte på pedalene, men er også komfortable å gå i.
Det finnes også tursko. Dette er gjerne som en vanlig, middels høy fjellsko, som har mulighet for montering av SPD-klosser. Disse er gjerne vanntette også.
Toppmodeller
Testvinner er Shimano sin S-Phyre XC9. De har et jålete uttrykk i glitrende blå, men kvalitetene vi ser etter er absolutt tilstede. Komfortabel, stiv og meg godt grep, for å nevne noe.
Hakk i hæl følger Scott sin MTB RC SL. Det som trekker ned er imidlertid prisen, som trolig er hårreisende for de fleste og ikke får så bra valuta for pengene. Men det er en rå sko.
Specialized sin Recon S-Works er også nær toppkarakter. Norske Birk sin Pro MTB Carbon kan ikke helt måle seg med de internasjonale merkene, men har en veldig fin pris.
Rimelige sko
Shimano er ringrevene innenfor terrengsykkelsko, og også innenfor den rimelige kategorien kommer de ut på topp i Terrengsykkels test. Shimano XC5 har det desidert beste sålegrepet.
Giro Cylinder og Birk Team MTB er de aller rimeligste, men får mer enn godt nok til ståkarakter hos oss.
Vil du ha en sko som har litt bredere såle, kan Gaerne G Laser være skoen for deg. Til smalere føtter er det Fi'zi:k sin X5 Terra som gjelder.
Hva skal jeg etter i en sko?
Alle merker skiller seg litt på en eller annen måte, og det tar deg kanskje litt prøving og feiling å finne drømmeskoen.
Det er imidlertid noen parametere man bør ta hensyn til, som gir en grei pekepinn.
På generell basis er det greit å vite om man har bred eller smal fot, og sjekke hvor modellen man ser på hører hjemme.
En annen irritasjon kan også være over ankelen. Noen terrengsko kommer med veldig lav ankel, som gjør at det for enkelte kan bli et trykkpunkt. Dette kan man nødvendigvis ikke løse med å slakke strammingen, for da blir skoen sittende løst.
Hvordan sålen er, er også greit å vite. Toppmodellene kommer med veldig stive karbonsåler, og det kan bli ukomfortabelt for enkelte. De billgere modellene kommer gjerne med litt mykere, mer komfortable såler.
Det finnes også forskjellige strammeløsninger. Noen sko kommer med lisser, som faktisk er bedre enn du tror. Du kan ikke justere i fart, men lissene har høy presisjon når du knytter dem.
Det mest vanlige er enten borrelåsstramming eller BOA, som er et strammehjul som enkelt man håndteres på farten.
Vi ønsker oss også sko som har et godt grep når vi må løpe, og at skoene er slitesterke nede langs kanten, siden en støtt og stadig skraper borti ting.