FOR KALD SYKLING: 45NRTH har spesialisert seg på å lage sko til kalde forhold. Så hvordan fungerer Ragnarok Boa til en kald, norsk høst og vinter? Foto: Kristoffer H. Kippernes.
45NRTH Ragnarok Boa
Pris: 2 499 kroner
Vekt: 532 gram (én sko, størrelse 42, veid av oss)
Ingen liker å være kald når man sykler. Ikke på kroppen, ikke på fingrene, og hvertfall ikke på tærne. Og sykler du bare litt mer enn utenom kjernesommeren i Norge, så er dette en høyst aktuell problemstilling.
45NRTH fra Minnesota i USA har i alle år spesialisert seg på sko og annet tilbehør spesielt rettet mot de kaldere delene av året, og har nå sluppet en ny sko: Ragnarok Boa.
Tidligere har vi testet Ragnarok Tall, som er gaaanske lik, mens samtidig er disse skoene også forskjellige.
Er Ragnarok Boa en høst- eller vintersko?
Det litt festlige med å teste sykkelprodukter for norske forhold, er at det er komisk å se hva produsenter i andre land definerer som høst- og vinterprodukter. Ikke sjelden har vi fått inn såkalte vintersko på test som i beste fall egner seg en litt kjølig høstdag.
Så hva sier 45NRTH selv?
“Late-fall and early-spring weather” står det i produktteksten, og at de skal passe til rundt -4 grader eller varmere.
Om dette stemmer, skal vi komme tilbake til. Men først altså, selve skoen:
For det første har du ikke den enormt høye mansjetten rundt ankelen og leggen som du har på Ragnarok Tall. Den mansjetten digga vi, men her er den altså lavere.
For det andre har også Ragnarok Boa en helt annen såle. Du har ikke knastesålen som på Ragnarok Tall, men en mer typisk flat såle vi ser på andre stisykkelsko.
Strammingen skjer, ikke overraskende, med BOA-snelle. Strammingen går godt oppover vristen, og mansjetten overtar rundt ankelleddet.
Skoen er laget for klikkpedaler, men du kan også etterbestille en spesialplate som gjør skoen kompatibel med flate pedaler hvis du ønsker det.
ALLSIDIG SÅLE: Den flate, brede gummierte sålen gjør at skoen er skikkelig komfortabel å gå med, de gangene du må av sykkelen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
REFLEKS: Baksiden av skoen har refleksbelegg for å bidra til økt synlighet. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Praktisk bruk
Vi har testet Ragnarok-skoen til stisykling på kalde høstdager i oktober i Oslomarka. Skoen ble også tatt med på noen grusturer.
En helt annen Ragnarok
Det største utslaget gir seg i sålen. Den er mer formet som en flat stisykkelsko, og mindre som en mer klassisk ritt/treningssko som Ragnarok Tall har. Det gjør at den er langt mer komfortabel å gå med de gangene du må av sykkelen.
Skoen fremstår verken som superstiv eller supermyk - men sånn akkurat passe. Den gir god støtte når du står og tråkker i pedalene.
Boa-strammingen er også et smart valg på denne skoen, som på mange andre. Spesielt på vintersko er det et viktig moment å ikke stramme skoen for hardt så du struper til for blodgjennomstrømming og mister varmen raskere.
Med stramme-snellen på skoen er det lett å justere dette på mikronivå, så skoen sitter akkurat passe.
Men er den varm nok, da?
Ja, og tja.
Vi har ennå til gode å teste den i skikkelig vintervær.
Men vi har definitivt testet den i temperaturområdet den er laget for å tåle, altså rundt 0 grader og ned mot -4 grader, og da både i våt, slapsete snø, og tørrsnø.
På sti, når intensiteten er relativt høy, er det null problem. Skoen oppleves god og varm, og selv etter tur ute i to timer rundt 0 grader var det null antydning til å fryse.
Men sykler du grus eller til og fra jobb blir ofte den effektive temperaturen lavere, så vi tok med skoene på slike turer også. Og vi ble ikke skuffet.
STRAMMING: Boa-strammingen på sykkelsko er ganske så gjennomprøvd og idiotsikker. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Passform på Ragnarok Boa
Testrytteren har en høyrefot som måler 25,5 centimeter, bruker størrelse 41 i både Shimano og Giro sykkelsko ellers, og fikk et testeksemplar i størrelse 42 til test. Testeksemplaret sitter akkurat passe med en mellomtykk ullsokk fra Devold, og oppleves verken utpreget smal eller trang i passform i frontpartiet.
Om noe så oppleves hælkappen som en anelse smal, men her vil det være store individuelle forskjeller fra syklist til syklist.
Hvis du tenker at du vil bruke en tykkere ullsokk, bør du definitivt prøve skoene før kjøp. At du treffer med riktig størrelse kan være ganske avgjørende for om en vintersko er god og varm, eller ikke.
Hvem bør kjøpe denne skoen?
Stisyklister som trenger en varm sko til kalde høstdager, og kanskje til og med milde vinterdager på sykkelen.
Alternative produkter
Vi har testet oss gjennom det meste av høst- og vintersko til terrengsykling. Noen er vesentlig varmere enn disse.
Men hvis vi først ser på sko i samme kategori som denne, er nok Shimano sin MW702-sko ganske så nærliggende å prøve. 45NRTH sin egen Ragnarok Tall bør du også se på hvis du vil ha en sko litt mer rettet mot trening og turer langs grusveier.
Skal du ha en skikkelig varm sko, er det vanskelig å komme unnaLake sin MXZ304.
Konklusjon
Sjelden har vi blitt så glad i en sko til høst- og vinterbruk så fort som med denne. Hvorfor? Vel, undertegnede er av typen som fryser lett på tærne, men som heller ikke kan fordra å sykle med store og klumpete sko.
Nei, den vil neppe være varm nok til de aller kaldeste dagene på vinteren.
Men fra oktober og utover når temperaturen ligger rundt 0 og du helst ikke vil ta på deg skikkelig tykke vintersko, men heller ikke vil fryse, vil nok disse skoene være midt i blinken for ganske mange.
Men den er både komfortabel, taktil på foten, og varm nok til at dette er en av de beste høst- og mildt vinter-skoene vi har prøvd.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.