Høyttrykksvaskere kan gjøre rengjøring av sykkelen enklere, men er det noe poeng med en høytrykksspyler laget spesielt for sykkelvask? Kanskje, sier vi. Les hvorfor i denne testen.
SYKKELVASK: Oppgaven er enkel, men det finnes mange måter å gjøre det på. Du kan for eksempel vaske sykkelen med en høyttrykksspyler fra Muc-Off som vi har testet. Foto: Gunhild Aaslie Soldal.
Muc-Off Pressure Washer Bicycle Bundle
Pris: 2399 kroner
Vasketrykk: 70 bar (oppgitt)
Motor: 1200 watt (oppgitt)
Maks vanntemperatur: 50 grader
Lengde på strømledning: 5 meter
Vekt: 5,7 kilo (veid av oss, uten skumdyse/flaske)
Muc-Off er en produsent av rengjørings- og vedlikeholdsprodukter til sykler, elsykler og motorsykler. De lager både kjedeolje, væske til slangeløse oppsett av dekk og mer.
I tillegg til vaskesåpe/shampo, svamper og børster, lager også Muc-Off en høyttrykksspyler. Denne kommer i tre forskjellige sett - vi har testet en variant hvor du får med diverse sykkelspesifikt tilbehør.
I settet vi har testet får du:
Høyttrykksvaskeren med slange og lanse
Tre forskjellige dyser
Shampo-dyse
Shampo/såpe
Shampo-konsentrat
Polerings/beskyttelsesspray
Vaske/tørkeklut
Oppbevaringspose
På vaskepistolen kan du koble en egen skum-dyse, og fire forskjellige spyledyser. Dette gjøres med en klikk-og-vri-prosess. De forskjellige dysene gir noe forskjellig vannstråle. En av dysene er tiltenkt motocross-sykler, de andre er ment til sykler.
Kompakt
Sammenlignet med høyttrykksspylere til allsidig hjemmebruk er Muc-Off-varianten både kompakt og lett. Den er oppgitt å veie 5,5 kilo . Selve vaskeenheten er godt under 50 centimeter høy, litt avhengig av hvordan vaskepistolen plasseres. Det er også klikk-fester for de forskjellige dysene slik at oppbevaringen blir mer ryddig. Bra!
Praktisk bruk
Vi har testet sykkelvaskeren fra Muc-Off ved å vaske både egne sykler og testsykler som har vært i rotasjon over noen dager. Vi har ikke testet sykkelvaskeren over lengre tid.
Enkel i bruk
Tilkoblingen er enkel, her er det bare å koble til hageslange med vann, og strøm, og skru på bryteren. Støyen er ikke utpreget høy. (måle desibel med telefon-app?)
Skumvaske-funksjonen er like enkel å bruke som dysene forøvrig. Du skrur spesialtoppen fast på flaska med vaskeshampo, kobler på vanntilførsel og strøm, og starter skumleggingen. På toppen av skum-dysen er det et justeringshjul hvor du kan regulere skum-mengden.
Vi tok en forholdsvis skitten grusracer, skumla den, og lot den stå noen minutter uten å tørke med svamp/børste, før vi spylte av. Sykkelen ble overraskende ren bare av det, men du får selvfølgelig enda bedre resultat og renere sykkel om du bruker svamp eller børste. Spørsmålet som melder seg, er kanskje: må man ha en slik skumvasker for å få sykkelen ren?
Selvfølgelig ikke. Du kommer langt med en vanlig hageslange og en bøtte med såpevann. Men du kommer deg nok unna med litt mindre søl og styr ved å bare høyttrykksvaske sykkelen. Du slipper også å fylle en vaskebøtte, og du slipper å gnikke og gnu og dyppe hendene i vannbøtta.
Å bytte fra skumdyse til vanlig spyledyse er en kort og enkel prosess når du har gjort det et par ganger - klikk og vri. Når vaskedysen er klikket på plass i vaskepistolen, kan du vri den trinnløst for å justere vinkel på strålen, for å komme bedre til. Når alt er skrudd sammen er vaskepistolen kort. Vi opplever at det er enklere å holde på rundt sykkelen enn med tradisjonelle høyttrykksspylere.
Trykket på vannstrålen er ikke vanvittig, men oppleves som mer enn kraftig nok til at sykkelen blir ren. Du får med tre forskjellige dyser: en med påskriften «bicycle», en med «motorcycle», og en uten påskrift som er justerbar. Av de tre er bicycle-dysen den som er bredest og svakest, motorcycle gir deg noe kraftigere stråle, mens den justerbare oppleves kraftig, og kanskje litt mer allsidig. Du vil nesten garantert uansett finne en dyse som passer til den sykkelvasken du skal gjøre.
Det er som kjent ikke anbefalt å bruke høyttrykksspyler for nære på deler som har mye fett og smøring, som styrelager og hjullager. Det fine med «bicycle»-dysen, er at den er ganske mild, og dermed reduserer litt faren for at du vasker ut smøring og fett fra viktige deler på sykkelen din.
Vi målte støynivået i et vaskerom hvor gjennomsnittlig lydnivå lå på 50dB - under vasking peaket det på rundt 80-90 desibel, målt cirka 1,5 meter fra vaskeren.
Hvem bør kjøpe dette produktet?
Ivrige syklister som helst vil vaske sykkelen med høyttrykksspyler, men ikke vil ha en enorm sykkelvasker som tar opp masse plass i garasjen eller boden. Denne er så liten at den kan være praktisk om man bor i leilighet, så lenge man har tilgang på strøm og vannslange der vaskingen skal foregå.
Alternative produkter
Det åpenbare alternativet for mange vil være en «vanlig» høyttrykksspyler. Den vil selvfølgelig fungere bedre til andre gjøremål som vask av bil, oppkjørsel etc. Av mer sykkelspesifikke produkter vi har testet, kan vi nevne Kärcher C3 og Bosch Fontus.
Det finnes rimelige løsninger hvis du vil ha en høyttrykksspyler - du får dem fra cirka tusen kroner og oppover fra både Bosch og Kärcher, men også Biltema og andre produsenter.
Konklusjon
Hvis det eneste kriteriet ditt er at du trenger en rimelig høyttrykksvasker eller vil vaske sykkelen din på billigst mulig måte, finnes det rimeligere alternativer. Dette er et nisjeprodukt, men Muc-Off-vaskeren har noen funksjoner som vi liker godt. Den har en kjekk skumvask-funksjon, tar lite plass og er hendig i bruk. En slik høyttrykksspyler for sykkel kan mange finne praktisk!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.