Slik velger du miniverktøy til terrengsykkelen

Har du ikke miniverktøy til sykkelen din? Skal du på sykkeltur bør alltid et godt multiverktøy være med. De fleste miniverktøy har unbrakonøkler, kjedekutter og andre nyttige funksjoner for å reparere sykkel på tur.

Sist oppdatert: 20. juli 2021 kl 10.16
miniverktøy sykkel
Foto: Produsenter
Lesetid: 3 minutter

Uansett hvilken type sykling du driver med, så kan det bli behov for reparasjoner underveis på tur.  

En terrengsykkel består av mange forskjellige deler, og disse er gjerne boltet fast til sykkelen. På en tur kan det oppstå behov for å både justere og reparere, noe som medfører at boltene må løsnes. Alle disse boltene har gjerne litt forskjellige dimensjoner, derfor kommer et miniverktøy godt med.

Derfor bør et godt miniverktøy alltid være med i sekken eller på lomma. Det kan være like essensielt som slange og pumpe for å fikse en punktering, noe vi blant annet skal se nærmere på.  

Hva trenger man et miniverktøy til? 

Det mest grunnleggende man kan ha behov for, er å ta av hjulene for å fikse en punktering. Mange moderne terrengsykler har akslinger uten hurtigkobling, det vil si at du må ha et verktøy for å løsne hjulet fra sykkelen. 

Selv om det er sjeldent kan man oppleve at skruer løsner, og da vil det være behov for å stramme dem. Kanskje skal man justere setehøyden eller oppsettet på sykkelen - igjen, du må ha et verktøy. 

Multiverktøy som de også kalles, kommer i mange farger, fasonger og med ulike funksjoner. 

1 Basismodeller 

Det finnes helt enkle, med bare et minimum av funksjoner, som unbrakonøkler og skrutrekkere. Typiske verktøy du vil finne på disse, er unbrakonøkler fra 2mm opp til 8 eller 10 millimeter, gjerne en Torx 25-nøkkel, og stjerne-/flat skrutrekker.  

Slike får du kjøpt på alt i fra Biltema til mer spesialiserte sykkelbutikker.  

Disse verktøyene er uansett bedre enn ikke noe verktøy. 

 
miniverktøy sykkel
ENKELT: Du kommer langt med et slikt miniverktøy for enkle justeringer og reparasjoner på sykkelen. Foto: Park Tool

 

2 Gode allroundverktøy 

Så har du noen varianter som har litt flere funksjoner. I tillegg til unbrakonøkler og skrutrekkere, har de ekstra utstyr som kjedekutter, dekkspak og eikenøkkel.  

Vi anbefaler definitivt sistnevnte, da du er mye bedre rustet for å gjøre reparasjoner på tur. Det som kjennetegner et slikt verktøy, er at det har:

  • 2 mm unbrako

  • 2,5 mm unbrako

  • 3 mm unbrako

  • 4 mm unbrako

  • 5 mm unbrako

  • 6 mm unbrako

  • 8 mm unbrako

  • 10 mm unbrako

  • Torx 25

  • kjedekutter

  • eikenøkkel

topeak miniverktøy
HAR DET MESTE: Dette multiverktøyet fra Topeak har de aller fleste funksjonene man trenger. Foto: Topeak

 

3 Spesialverktøy 

Det finnes også litt mer spesielle varianter med både skraller og momentnøkler. Disse er i- og for seg nyttige, men ikke nødvendigvis veldig mye bedre enn de enklere multiverktøyene til reparasjon på tur.  

topeak miniverktøy
SPESIAL: Verktøyet Ratchet Rocket Lite NTX fra Topeak har både skralle og egne moment-bits, som hjelper deg å stramme til riktig moment. Foto: Topeak

4 Integrerte miniverktøy 

Et nytt familiemedlem blant verktøyene, er de som festes på- eller er integrert i sykkelen. 

Å ha en seteveske er for eksempel ikke noe nytt, men leverandører som Specialized og flere har gått inn for å gjøre verktøyene integrert i sykkelen.  

Det er flere måter å løse dette på. Noen kan dyttes inn i akslingen i kranken, andre i toppen av kronerøret på gaffelen, eller ved hjelp av spesialbraketter på sykkelen andre steder.  

Det er fordeler og ulemper med dette. En åpenbar fordel er at du alltid har et verktøy på sykkelen, men samtidig åpner ikke alltid disse løsningene for at du kan velge akkurat det verktøyet du selv vil ha, da det gjerne har en egen passform.  

 

granite design verktøy
INTEGRERT: Verktøyet «Stash Multi-Tool» fra Granite Design er et av mange eksempler på verktøy som kan integreres i sykkelen. Foto: Produsent
Publisert 20. juli 2021 kl 10.16
Sist oppdatert 20. juli 2021 kl 10.16
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen