Få ting kan skape større irritasjon innen terrengsykling enn å stå langt inni skogen med en sykkel som ville trillet glad og lykkelig videre, om det ikke hadde vært for det røkne kjedet.
Spesielt når alt kunne vært fikset lett med en liten dings så liten at den kan ligge i shortslommen eller sekken.
Vi har testet åtte slike dingser, også kjent som miniverktøy eller multiverktøy til sykkel. De lever opp til begge navn, der de både består av mange verktøy uten at det går ut over størrelsen.
Hvilket verktøy som er best for deg må du selv vurdere. Om du skal sykle årets store rittbegivenhet bør du nok kunne fikse alle potensielle mekaniske trøbbelpunkter, og å bare ta med et unbrakosett blir i overkant minimalistisk.
Har du en sykkel i god stand, og bare ferdes på raske stiturer i skogen bak huset, er det kanskje ikke behov for et verktøy så tungt at shortsen det ligger i sagger ned til leggen for hver hump du sykler over.
Og om du ikke har større mekanisk innsikt enn at du setter sykkelen på verksted om du punkterer, vel, da trenger du å ta et kurs, men i alle fall; du forstår den billige retorikken.
Tolk våre testresultater ut ifra behovene dine.
Men vi har altså satt verktøyene opp mot hverandre. Objektive kriterier har vært vekt, pris, størrelse og antall verktøy.
Subjektive kriterier brukervennlighet og kvalitetsfølelse. Den ene gruppen er målbar, den andre ikke, selv om vi gjør vårt beste i å se for oss andres bruk, behov og synspunkter.
Så om du leser det vi har å si om verktøyene, og ikke bare konklusjonen, så mener vi du bør finne det best egnede verktøyet for akkurat deg og din bruk.
Topeak Mini 20 Pro
Pris: 399 kroner
Vekt: 153 gram
Antall verktøy: 20 Import: merida.no
Om du ønsker å kunne gå over de fleste mekaniske eventualiteter på tur, er Topeak Mini 20 Pro et godt valg, med dets tjue forskjellige verktøy. Med utførelse i metall føles verktøyet solid, uten at vekten må ta støyten for hardt. Faktisk har Mini 20 Pro flest verktøy i forhold til vekten av alle verktøy i testen.
Topeak har jobbet hardt med å få inn mest mulig per kubikkcentimeter, slik som kjedekutteren, som også rommer en unbrako, en kjedeskjøt og ikke mindre enn fire eikestrammere, blant annet til Shimano- og Mavic-eiker. Når verktøyet også er godt å bruke, med unntak av den lille unbrakoen på kjedekutteren, er det vanskelig å finne noe å trekke på.
Om du har behov for alle verktøyene, er dette testens beste pakke for deg.
+ Allsidig, lett og behagelig i bruk
- Verktøyet kommer i en unødvendig neoprenlomme
BBB Microfold BTL-42 XXL
Pris: 509 kroner
Vekt: 194 gram
Antall verktøy: 20
Import: deler.no
Den tidligere testvinneren fra BBB når ikke helt til topps denne gang. Det er dermed ikke sagt at det er et middelmådig verktøy. Den kompakte formen kan appellere til mange, og om du har et kranglete dekk, har du her to dekkspaker til rådighet. Grepet er mykt og komfortabelt, og kjedekutteren er blant de beste i testen.
Allikevel lider verktøyet av måten det er delt opp på. Når vi har brukt kjedekutteren har vi enten måttet ta av platen med eikestrammere, samt den ekstra dekkspaken, eller risikere å miste disse i bakken, hvor det kan være vanskelig å finne dem igjen.
Men om du klarer å huske på dette når du splitter verktøyet, er BBB-verktøyet en god forsikring mot mekanisk trøbbel å ha liggende i sekken.
+ Komfortabelt verktøy
- Ikke den beste løsningen for så mange verktøy
Rose T20
Pris: cirka 320 kroner
Vekt: 164 gram
Antall verktøy: 20
Import: rosesykler.no
Det tar ikke mange sekundene å se at Rose og BBB produseres på samme fabrikk. T20 og BBBs XXL er nærmest identiske frem til du splitter dem opp. T20 er i litt hardere plast, og på kjedekutteren er det heller satt en kjedeskjøt enn ekstra dekkspake. Vi synes dette er mer hensiktsmessig, og det kappes noen gram på det også.
Rose har derimot ikke endret på platen med eikestrammere, som også her festes med en magnet og en liten plastklips, og lett faller av. Verktøyet føles også litt mindre behagelig i hånden enn BBBs versjon, som har et mykt belegg på hovedkroppen. Små forskjeller, og i sum oppleves disse tvillingverktøyene likt.
Siden Rose kun selges over nett, er dog prisen - ikke overraskende – lavere.
+ Kompakt form
- Kan være vanskelig å beholde alle delene over tid
Crankbrothers Y16
Pris: 499 kroner
Vekt: 258 gram
Antall verktøy: 15
Import: beach-mountain.no
Testens desidert tyngste verktøy likner ikke på noe annet, og det er gjerne slik Crankbrothers vil ha det. Om du regner på hvert gram, er det bare å se et annet sted etter miniverktøy. Det samme om du stadig må stramme opp hjulene dine, for her finner du ikke eikenøkler. Men det skal absolutt ikke sies noe stygt om Y16, for det har noen svært sterke sider.
Først og fremst er Y-nøklene testens beste i bruk., om det er unbrako eller skrutrekker du trenger. Den flate formen ligger også behagelig mot ryggen om du har de i en lomme på trøyen. Vekten kjennes, og det er ikke sikkert du trenger munnstykket til CO2-patroner.
Det er også vanskelig å komme til krøkkete steder med Y-nøklene. Men når du først bruker Y16 der det passer, er det av de mest brukervennlige i testen
+ Svært godt i bruk, kan velges bits etter behov
- Mangler eikestrammere og dekkspaker. Tung!
Park Tool IB-3
Pris: 349 kroner
Vekt: 177 gram
Antall verktøy: 14
Import: shimano-nordic.no
Om man skal prate om sykkelverktøy er det umulig å ikke nevne de blå verktøyene fra Park Tool. Riktignok er det ikke miniverktøy amerikanerne er kjent for, men IB-3 viser at de får til det også. Her er verktøyene sentrert rundt en liten, blå bjelke, og kvalitetsfølelsen er som man bør forvente fra en så velrenommert leverandør.
Dekkspaken er verdt å nevne, dette er den beste i testen. Mens de andre er enten plast eller metall, er denne metall dekket i plast. Altså ødelegger den ikke felgen din, men knekker heller ikke selv om du står og banner til et vanskelig dekk. Dessverre har den en tendens til å gli av bjelken, og det er verdt å se de to som separate verktøy. Kjedekutteren opereres ved å vri med dekkspaken, men denne glipper når det tas i litt.
Allikevel, dette er et verktøy du kan ha tillit til, og forvente lang levetid på.
+ Bygget som en stridsvogn
- Kjedekutteren er litt veik i bruk
Pro Mini Tool 8
Pris: 199 kroner
Vekt: 81 gram
Antall verktøy: 8
Import: shimano-nordic.no
Om du klarer deg med lite, eller bare trenger et unbrakosett, er Pro Mini Tool 8 en pen liten sak. Spesielt den tykkeste unbrakoen, på åtte millimeter, skiller verktøyet fra den gemene hop, ved å være en tynn profil heller enn en tønne som settes oppå sin seks millimeter store lillebror.
Hvordan denne ser ut etter noen hundre stramminger av krankbolter vites ikke, men etter noen titalls stramminger fra oss viser den ingen tegn til å bøye av. Unbrakostørrelsene vi trenger er dekket, men vi skulle ønske det kom med en torx i tillegg. Med det ville dette vært et verktøy som kunne sparres opp med en lett kjedekutter, en CO2-patron og utgjort en superlett verktøypakke.
Det er allikevel ikke alle som trenger torx, og Mini Tool 8 bør glimre pent til den som er ute etter et lite og elegant unbrakosett.
+ Elegant verktøy med lav vekt
- Skulle gjerne hatt torx, og kunne kostet mindre
Bontrager Multi Tool
Pris: 99 kroner
Vekt: 111 gram
Antall verktøy: 9
Import: trekbikes.no
Der Pro har laget et pent, lite verktøy med anodiserte detaljer, har Bontrager gått grovere til verks, med et miniverktøy som ikke utgjør mer enn det må, og ikke unnskylder seg for utseendet sitt. Her finnes de samme unbrakostørrelsene, med åtteren liggende i midten av kroppen på verktøyet.
Til halve prisen av Pros Mini Tool 8, og med et flatjern og tretti gram i bonus, kan det være en minst like praktisk sak å ha liggende i sekken. Men også her skulle vi ønske at det fantes en torx T25, spesielt kunne Bontrager byttet flatjernet mot en slik. Flatjernet kan dog – med forsiktighet - brukes til å skyve bremseklosser fra hverandre, dersom man har vært klumsete og presset inn bremsehendelen mens man har tatt av hjulet etter en punktering.
Er du like klønete som oss, kan dette dermed være en grei kompis å ha med seg. Men verktøyet krever selskap av flere verktøy.
+ Lav pris
- Mangler torx
Specialized EMT Pro MTB - BEST I TEST!
Pris: 409 kroner
Vekt: 108 gram
Antall verktøy: 14
Import: specialized.com
Det er en strømlinjeformet sak Specialized har formet i EMT Pro MTB, med blant annet testens beste kjedekutter. Her finner du de essensielle verktøyene, inkludert en T25 og to eikestrammere, i en svært veldesignet totalpakke. Skrutrekkeren er plassert oppi 8mm-unbrakoen, 2mm-unbrakoen er bøyd for å komme til bak bremsehendler, og verktøyet ligger godt i hånden, også når man bruker mer makt enn bruksanvisninger sier man skal.
Det som likner på et flatjern definerer Specialized som en bremsekloss-adskiller, i mangel av en bedre oversettelse. På denne finnes også to eikestrammere og en flaskeåpner for egnet kald drikke. På EMT Pro MTB er det få ting du ikke trenger, om noen.
Men mange du garantert vil trenge, og når den tid kommer, er dette kompakte verktøyet det mest behagelige vi testet.
+ Lett, kompakt og komfortabelt
- Har ikke dekkspake