Skralleverktøy til sykkel - håpløst eller en god idé?
Kan du ikke fordra tradisjonelle miniverktøy til sykkel? Vil du ha litt bedre ergonomi når du skal skru på sykkelen i felten? Da kan kanskje et sykkelverktøy med skralle være noe å vurdere.
VERKTØYSETT: Skralleverktøy kan være praktisk på sykkeltur! Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Med en sykkel som består av mange titalls komponenter som er skrudd sammen, er det bare et spørsmål om tid før noe må skrus på. Det kan like gjerne skje ute på tur, så da gjelder det å være forberedt.
Men hva skal du skru med? Og hva passer deg og din bruk best?
Utvalget av miniverktøy og multiverktøy til sykkel er enormt. De kommer både i forskjellige utforminger og med forskjellig funksjonalitet. Alt i fra klassiske miniverktøy, til integrerte verktøy som du smart kan oppbevare på sykkelen.
Her skal vi se nærmere på multiverktøy med skralle. En skralle er en mekanisk arm med frikobling, som gjør at skrallen bare skrur én vei.
Gleden av en skralle
Skraller er kanskje mest kjent på langt mer kraftige verktøy enn små unbrakonøkler til sykkel. Mekanikere eller ivrige hobbymekanikere har som regel slike liggende i verktøyskuffen.
Skrallen har den fordelen at hvis en skrue står kinkig til, slipper du å dra nøkkelen ut av hodet på skruen og så entre på nytt. Du kan ganske enkelt bare dreie skrallen, og skru til på nytt.
En annen fordel med slike skraller er at du gjerne får en mer markant vektarm mot verktøyet, og det blir ganske enkelt bedre å skru. Mange mini- og multiverktøy kan ha noe begrenset ergonomi, her er som regel skraller hakket bedre.
Dette høres da ut som bare fryd og gammen
Neida, også skraller har sine ulemper.
Hvis du for eksempel har en veldig lang skrue med mange gjenger, vil det ta noe tid før skruen entrer nok til å gi friksjon, slik at skrallen fungerer. Da må du kanskje uansett dreie skrallen hele veien rundt.
Siden det skal være en frikobling, vil også skrallen gi noe mer slark, og kan således oppleves litt mindre presis. Uten at det nødvendigvis trenger å være tilfelle.
Et siste moment er formatet og innpakningen. Verktøyene vi har testet her er større og tar mer plass enn konvensjonelle miniverktøy. Du må også bruke lenger tid på å få fram verktøyet, siden pakken må åpnes og du montere din foretrukne bit.
Hva bør du tenke gjennom?
Skal du først kjøpe deg et skralleverktøy, er det noen ting du bør vurdere.
Brukervennlighet
Hvordan er verktøyet å holde i, og bruke? Ligger det godt i hånden, eller er det knotete å bruke?
Utvalg av verktøy
Det kan være mange forskjellige skruer på en sykkel. Verktøyene kommer med et utvalg bits, er disse hensiktsmessig valgt?
Oppbevaring
Hvordan er oppbevaringsløsningen? Slike verktøy kommer ofte i mapper, men hvordan fungerer disse? Må du fomle mye for å få i gang mekkeprosessen?
Ingen er perfekte
Selv om man gjerne søker den hellige gral når man kjøper et miniverktøy til sykkel, er det ganske sjelden at alle ønsker går i oppfyllelse.
Det gjelder også her.
Verktøyene har litt ulik funksjonalitet, og utvalget av tilhørende bits varierer noe.
På slike verktøy kan du selv bytte ut bits for å skreddersy en pakke som passer skruene på din sykkel best. Det kan være verdt å huske på.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.