Mini- og multiverktøy
Det vanligste, og mest relevante sykkelverktøyet som de fleste kjenner til, er mini- eller multiverktøyet.
Begge navn passer, fellesnevneren er at dette er små sykkelverktøy sett med mange funksjoner, som kan hjelpe deg ut av knipe på tur hvis noe skjer.
Disse har som regel et lite utvalg unbrako- og torx-nøkler, og en kjedekutter.
Topeak Mini 20 Pro er både best i test og et godt eksempel på et slikt verktøy. Men her finnes det mange gode alternativer, som for eksempel Lezyne Super V 23 eller Blackburn Wayside.
Slike verktøy kan også komme i form av integrerte verktøy, som du kan stue bort i hulrom på sykkelen. Wolf Tooth EnCase Bar Kit er et godt eksempel på dette, men både Lezyne og Granite Design lager gode alternativer.
Et annet alternativ er skralleverktøy. Dette er skraller som du kanskje kjenner igjen fra mer tradisjonelle verktøy, men i mindre format som gjør at du kan ta dem med på tur. Her er Syncros sitt alternativ verdt å se på.
Spesialverktøy
Mange komponenter finner man kun på sykler, og derfor finnes det også spesialverktøy til disse. Dette kan være verktøy som både er ment for å ha i sekken på tur, eller i verktøykassen hjemme.
Skal du stramme skruer med presisjon, trenger du en momentnøkkel. Disse finnes både i større og tradisjonelle versjoner, eller i mer kompakt format som denne momentnøkkelen fra Lezyne.
Hvis du får behov for å åpne kjedelåsen på kjedet ditt, finnes det spesialverktøy til dette fra både Wolf Tooth og Lezyne som vi har testet.
Verktøy for verkstedet
Dette kan være vanlige verktøy, som ikke nødvendigvis er begrenset til sykler. Forskjellen er gjerne at verktøyene har god ergonomi og er behagelige å skru med.
Hvis du lurer på hva som er greit å ha liggende av sykkelverktøy i boden eller garasjen, har vi skrevet om dette her.
Hva må du se etter
Det viktigste du bør se på før du handler miniverktøy eller multiverktøy til sykkel, er om det aktuelle verktøyet har funksjoner som tjener deg og din sykkel bra.
Det hjelper lite om verktøyet både er lett og ser tøft ut, hvis du for eksempel mangler en essensiell unbrakonøkkel til din sykkel. Derfor har vi en sjekkliste til å hjelpe deg med å komme i gang:
Har verktøyet alle funksjonene du trenger?
Det er kjipt hvis en skrue med 2,5 mm unbrako-hode på sykkelen har løsnet, og du bare har 2 eller 3 mm unbrako.
Vil du komme til på alle steder du skal skru på sykkelen?
Sjekk om sykkelen din eller komponentene kan by på utfordringer rent fysisk når du skal skru. Typiske steder: bremsekaliper som kan ligge kinkig til mellom hjul og ramme, justeringsskrue på bremsehendel, justeringsskrue på gir.
Skal verktøyet tjene til flere formål?
Er det kun snakk om nødreparasjoner i felten, eller vil du helst slippe å ha verktøykasse hjemme og heller kompensere med et innholdsrikt miniverktøy?
Er verktøyet for stort/lite/lett/tungt?
De færreste gidder å drasse på utstyr som tar mye plass eller veier for mye. Kanskje skal du ha plass til miniverktøyet i en seteveske? Eller lomma på shortsen, eller kanskje til og med stroppe det fast til sykkelen?
Er verktøyet godt å bruke?
Ligger verktøyet godt i hånden, og får du godt grep/moment? Her kan det være store forskjeller, og spesielt når det gjelder spesialverktøy som for eksempel kjedekutter.
Det større bildet – har du andre/flere verktøy?
Miniverktøy hjelper deg med å fikse enkle, mekaniske oppgaver på stien.
Men selv om noen av dem har ekstrafunksjoner som dekkplugg og dekkspak, anbefaler vi likevel alltid at du alltid har med deg (og gjerne montert på sykkelen) en pumpe, slange, dekkspak og lappesaker.
På den måten får du både fikset punkteringer og plugget slangeløse dekk.
Hvis du monterer dette på sykkelen, slipper du å glemme av det hvis pakkingen går litt fort eller du har byttet drikkesekk. Du kan enten stroppe fast dette tilbehøret med en enkel stropp, eller pakke ting i en pakkpose.
Klikk deg inn for å lese mer om hvert enkelt verktøy. Kanskje finner du din favoritt, eller et verktøy som kan passe ditt bruk bedre?