/ Sykler

Disse syklene kan brukes til eventyr både på grus og asfalt

Gruskontroll: Sykling på grus blir moro igjen med bukkestyre og smale dekk.

Sist oppdatert: 3. juni 2020 kl 09.38
MAKE GRUS GREAT AGAIN: Omveier til eller fra jobb, eller bare en tur til en markastue på søndagen. Moderne grussykler gjør blandeveisykling både trygt og trivelig. Alle foto: Kristoffer H. Kippernes
MAKE GRUS GREAT AGAIN: Omveier til eller fra jobb, eller bare en tur til en markastue på søndagen. Moderne grussykler gjør blandeveisykling både trygt og trivelig. Alle foto: Kristoffer H. Kippernes

Det gamle blir nytt, og trender kommer og går. Tar du en spasertur ned Grünerløkka i Oslo en lørdag formiddag vil du se en salig blanding av frisyrer, solbriller og ikke minst klesplagg som er «nye», men antakelig ble lansert for første gang før du selv ble født.

Om du er fersk i terrengsykkelsporten og har betydelig behov for å distansere deg fra sykling på grus og asfalt, og til og med litt bukkestyreallergi – hold deg fast; Det var slik alt begynte.

Syklistene i Mill Valley utenfor San Fransisco i USA så seg lei på begrensningene smale dekk la på turene og mulighetene til å utforske terrenget, og begynte sakte men sikkert å modifisere det gjeldende utstyret. Nå, snart 50 år senere er vi på mange måter tilbake til terrengsyklingens barndom. Gravelbike, grussykkel, eller eventyrsykkel som våre venner i Landevei kaller det – kjært barn har mange navn.

GRUSSYKKEL: Med en grussykkel åpner mange naturskjønne og bilfri muligheter seg. Les våre tester og guider før du velger deg sykkel! Foto: Henrik Alpers
Les også
OGSÅ PÅ STI: På fine barnål- og skogbunnstier kan du også bruke grussykkelen.
OGSÅ PÅ STI: På fine barnål- og skogbunnstier kan du også bruke grussykkelen.

Grussyklene er ikke bare en reaksjon på økt trafikk langs veiene og en søken om fred og ro for landeveissyklister. Det er heller ikke bare et resultat av utviklingen på landeveissykler som tillater bredere dekk og mer robuste rammer. Den ferske grussykkeltrenden vi nå står midt oppi, er like mye et resultat av og en reaksjon på den utviklingen terrengsyklene har gjennomgått de siste 30 årene. Dekk- og demperteknologi har gjort stisykling i teknisk terreng enklere, men det har også gjort sykling langs grusveier tryggere, tregere og kjedeligere.

Grussyklene her gjør grussykling gøy igjen, mye ved å hente tilbake noe risiko, en viss følelse av å drifte ukontrollert i svingene og en kvikk og rask følelse som raskt parkerer sykler med 2,3-tommers dekk og flate styrer på over 70 centimeter.

KOSETUR: Bukkestyre gir gode muligheter til variering av grep og sittestilling. Det kan gjøre lange grusturer enda bedre. Alle foto: Kristoffer H. Kippernes
KOSETUR: Bukkestyre gir gode muligheter til variering av grep og sittestilling. Det kan gjøre lange grusturer enda bedre. Alle foto: Kristoffer H. Kippernes

Vi ser ingen grunn til å fnyse av trender med nesa i sky. At leverandører strever for å gi oss syklister nye og bedre sykkelopplevelser vil vi applaudere. På samme tid i fjor kunne du lese vår første test av sykler med bukkestyre i Terrengsykkel. Nå er vi tilbake med en ny, og alt tyder på at det heller ikke blir den siste. Der hvor vi i fjor kalte inn et bredt spekter sykler med forskjellige typer stil og utstyr, har vi valgt å be om et litt mer spisset utvalg i år. Alle syklene i testen kommer med 28/700c hjul og dekk – selv om mange av dem har mulighet for å kjøre 27,5 tommers hjul og enda bredere dekk. Der hvor vi hadde ytterpunkter i fjor, er årets sykler en mer unison samling raske grussykler samlet rundt midtpunktet.

Vi har kalt inn sykler vi mener er interessante for terrengsyklisten som vil utforske konseptet med en egen sykkel til bruk på grusveier. Dette er sykler som egner seg til rolige søndagsturer både på vei og grus og til lengre ekspedisjoner over flere dager med egnede pakkesystemer. Et par av syklene her kan du godt delta med i vinterens krossritt, og du kan sitte med tetgruppa i et turritt på landeveien. Ønsker du å gjenfinne Birken-gleden ved å delta i neste års kross-pulje finner du også egnet verktøy her.

SPURTING: Å stå i bukken og spurte føles bra, også på grus.
SPURTING: Å stå i bukken og spurte føles bra, også på grus.
annonse

Vi har begrenset tro på at det virkelig finnes én sykkel som løser alle problemer, men at disse syklene har et stort potensial for variert jobbsykling er heller ikke til å stikke under en stol. Skal du bytte ut jobbsykkelen eller kjøpe ny vil vi absolutt anbefale deg å ta en titt i denne kategorien. Her får du sykler som vil oppleves stødige og komfortable og flere av dem har god plass til både skikkelige piggdekk og skjermer. Du trenger på ingen måte å være redd for at disse syklene ikke skal føles kvikke nok.

Testen ble gjennomført i august og september i Oslomarka og omegn. Vi har brukt syklene til nettopp det de er beregnet på: korte og lange turer i marka i både raskt og bedagelig tempo, landeveisturer med innslag av grus, og til og fra jobb. Allerede fra første tråkk i testen satte vi pris på denne dimensjonen sykling.

Grussykler gjør grussykling moro igjen. At de går fortere på grusveiene enn det lette terrengsykler gjør, er dog fortsatt uklart. Årets bukkestyre-klasse i Birken hadde ikke noe raskere tid enn tilsvarende klasse for sykler med flatt styre. Mange faktorer bidrar til raske tider i Birken og puljestørrelser og -sammensetning kan ha hatt en effekt her som talte negativt for raske tider med bukkestyre, men bukkestyre-klassen i Birken beviste i hvert fall ikke at det går vesentlig raskere med bukkestyre enn uten. 

På vår søsterside Landevei leser du alle testene (krever abonnement):

LES OGSÅ
Rondo Ruut CF2 gravelsykkel
Whyte Gisburn gravelsykkel
gravelsykkel Scott Speedster Gravel 10
gravelsykkel Merida Silex 6000 test
BAKDEMPET: Trek Checkpoint har IsoSpeed-ramme som lar seterøret flekse mer enn normalt. Geometrien er landeveislik og allsidig.
Specialized Diverge Comp carbon gravelsykkel
DEN GODE SAMTALEN: Stisykling er action og sosialt i pausene. På grusen kan dere prate i ro og mak, uten biltrafikk.
DEN GODE SAMTALEN: Stisykling er action og sosialt i pausene. På grusen kan dere prate i ro og mak, uten biltrafikk.
Publisert 3. juni 2020 kl 09.38
Sist oppdatert 3. juni 2020 kl 09.38
annonse

Relaterte artikler

annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen