Kate Courtneys verdenscupvinnende Scott Spark og Greg Callaghans enduro-sykkel fra Cube var blant de unike syklene vi fikk et glimt av i Friedrichshafen. Her er noen sykler som skilte seg litt ut.
NY RITTSYKKEL: Pivots nye Mach 4 SL var representert på Eurobike
Lesetid: 5 minutter
Årets Eurobike-messe bar preg av at mange av de største aktørene ikke var til stede. Flere av merkene som tidligere hadde store stander i messehallene i Friedrichshafen velger nå egne arrangement for å vise frem syklene sine. Specialized, Trek, Cube, Canyon, Scott m.fl er eksempler på store merker som glimrer med sitt fravær.
VERDENSCUPVINNEREN: Kate Courtneys verdenscupvinnende Scott Spark var tross Scotts fravær til stede på Eurobike. Den stod og skinte i SRAM sin stand. Det er flere detaljer på Courtneys sykkel som er verdt å legge merke til.
SPESIALVERSJON: Den sølvfargede Spark-sykkelen er en spesialutgave som både Nino Schurter, Andri Frischknecht og Lars Forster fikk til verdenscuprittet i Andorra i juli. Det røde lyset i SRAM-boden gjør ikke denne sykkelen helt rettferdighet, men.
HAIEN FRA MARIN: Kate Courtney har adoptert haien som sitt dyr. Den unge verdensmesteren og verdenscupvinneren kommer fra terrengsykkelsportens vugge, Marin County utenfor San Francisco. En instagram-konto som i denne forbindelse er morsom å følge er Kateisananimal
TRÅDLØST: Bakgiret til Kate er, nær sagt selvfølgelig av SRAMs nye trådløse Eagle AXS-type. Kassetten er standard 12-delt, 10-50.
TRYKKNAPP: AXS-systemet tillater kreativ bruk av knapper. Denne knappene aktiverer senkepinnen og frigjør dermed plass til Scotts Twin-lock bryter for demperne, under styret. Blip-knappen, som SRAM kaller ekstraknappene krever en liten ledning til en ekstra koblingsboks. Denne har Courtneys mekaniker gjemt et sted inni sykkelen.
SPESIALFARGE: Når du er verdensmester og verdenscupvinner strekker gjerne sponsorene seg langt for å gjør at du føler deg spesielt ivaretatt. Lyseblå kalipere på Level Ultimate-bremsene er ikke tilgjengelig for deg og meg over disc, dessverre.
SUPERBREIE: Både felger og dekk på Courtneys sykkel er i overkant breie av hva vi er vant til å se på rittsykler til rundbaneritt. Hele Scottlaget har siden i sommer syklet på DT Swiss sine nye XMC 1200 30-hjul, som har en innvendig felgbredde på hele 30 mm. Hjulsettet veier drøye 1500 i standard-utgave, slik som vi kan kjøpe i butikken.
TEST-PILOT: Både Kate Courtney og Nino Schurter har syklet mye av årets sesong på 2,4-tommers breie dekk fra Maxxis. Modellnavnet er ikke merket på dekkene, men mønsteret minner om et ekstra åpent og lavknastet Aspen. Aspen i 29x2,4 finnes offisielt ikke fra Maxxis ennå, men vi kan med sikkerhet si at dette er fremtiden. Neste sesong kommer nok de aller fleste rittsyklister på høyt nivå til å sykle med dekk fra 2,3-24-tommers bredde.
EFFERREMME: Italienske FRM er verdens mest italienske terrengsykkelmerke. Hvis vi trodde at vi nordmenn var nerdete når det kom til lav vekt på sykkelen vår tar Alpe-Italienerne det hele flere hakk opp. Fulldemperen som Star Wars-hekta FRM kaller Anakakin, er en komplett rittsykkel med en total vekt langt under 10 kilo. Italienerne har ikke latt mange steiner forbli usnudd på veien til denne vekten. Her er det meste laget av italienerne sjøl. Fra de Dyneema-forsterkede komponentene til de hyssingbygde hjulene - her er det ikke spart på noe.
OBI1-SENKEPINNE: Fortsatt i Star Wars-tematikken har FRM sin egen superlette senkepinne. Til forskjell fra all verdens andre senkepinner sklir øvre del av OBI1-pinnen utenpå den nedre delen. Vaieren festes på utsiden av pinnen.
HYSSINGHJUL: FRMs unike Wings 30-hjul er bygget opp med eiker i Dyneema-tekstil, lik Revelate Designs-styrevesken i tilbehør-saken. I følge FRM skal Dyneema-eikene være spesielt uelastiske. Også karbonfelgene har innslag av Dyneema-tekstil i fiberstøpen. Hjulsettet med innvendig felgbredde på 30 mm skal veie 1350 gram.
OLE HEMS LAGSYKKEL: Wilier hadde bare en terrengsykkel i standen sin. En teamreplica av 110 FX fulldemperen som maratonprofflaget Wilier 7Force-bruker. Vært å merke seg er låsebryteren til demperne som er en spesialversjon fra Fox som tilgjengliggjør alle tre trinnene på Fox-demperne, Open, Medium og Firm.
UNIK UTFORMING: Overgangen mellom sete- og overrør på Wilier 110 FX er litt utenom det vanlige.
ITALIENSK KASSETT: Leonardi leverer sin spesielle General Lee-kassett til Wilier-laget. Kassetten har hele 533 prosent spredning med ni tenner på minste tannhjul og 48 på største.
GLITTERLAKK: Merida har dyppet syklene sine i glittergryta foran 2020. Her endurosykkelen One-Sixty.
STIRITT: Meridas One-Twenty RC satser på å bygge bro mellom den tradisjonelle rittfulldemperen med 100 mm vandring og stisykkelen med 120 mm.
IRSK ENDURO: Greg Callaghans Cube Stereo C68 stod utstilt i Shimano-standen. Sykkelen som er lik Zackarias Johansens endurosykkel er utstyrt med Shimanos 12-delte XTR-gruppe.
HELSPREKK: Cube-sykkelen til Callaghan hadde en tydelig sprekk i skjøten i bakfelgen.
HARDLINE-VINNEREN: Bernhard Kerr har syklet hele 2019-sesongen på Pivots helt nye utforsykkel, Phoenix 29. I 2020 kommer den i vanlig salg.
FOX-ELEKTRONIKK: Pivot har virkelig gått inn for Fox’ elektroniske dempermagi på rittsykkelen Mach 4 SL. Live Valve, som Fox kaller det elektroniske systemet, justerer demperne kontinuerlig etter underlaget du sykler på og farten du holder.
HJEMMEBYGG: Nederlenderen Michael Lemstra har rammebygging som hobby, men tok likevel med seg et knippe av sine sykler til Eurobike. Med en bakgrunn som mekanisk ingeniør og gullsmed lager Lemstra sykler litt utenom det vanlige. King-navnet er kanskje ikke det mest fengende, men navnet skjemmer ingen.
NINER TILBAKE: 29er-spesialistene Niner gikk dukken en periode, men nå er de tilbake. Stisykkelen RIP9 RDO har 140 mm vandring, slak styrevinkel på 65 grader. Pussig nok kommer den også i en modell med 27,5-hjul.
Bakramma og brønnen som demperen festes i er noe av det kraftigste vi har sett på en stisykkel. Det bør ikke være mye uønsket fleks i denne stisykkelen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.