AMBASSADØR: Nino Schurter er rundbanesyklingens store stjerne. Statusen blir ikke mindre av å trikse fra første runde foran 30 000 tilskuere i sitt lokale VM-ritt som han kontrollerer fra start til mål. Foto: UCI.
Lesetid: 7 minutter
Årets terrengsykkel-VM i sveitsiske Lenzerheide ble tidenes publikumsfest i terrengsykkelsammenheng. Sveitserne gikk mann av huse for å se sine favoritter kjempe om medaljer i det som nærmest er for Sveits’ nasjonalsport å regne. I hvert fall når det gjelder rundbaneritt. Alpelandet med den rike terrengsykkeltradisjonen har ingen medaljekandidater i utfor-disiplinen, men publikum møtte likevel opp i titusenvis også til utforfinalene på søndagen. I rundbane hadde til gjengjeld vertsnasjonen klare gullkandidater i alle elite- og U23-rittene. De klare da også å ta med seg to gull og en sølvmedalje fordelt på de fire rundbanerittene for U23 og elite.
Det er alltid knyttet en viss spenning til utstyret til verdens beste syklister på den viktigste rittdagen i året. Mange av de beste syklistene får laget spesialsykler til VM-rittene. Disse er gjerne i farger som matcher landslagsdraktene eller i spesielt glorete farger til dem med størst selvtillit.
Noen merker gir mer gass enn andre når det kommer til spesial-sykler til VM og i år var Specialized blant merkene som både dro til med spesiallakkeringen, men som også fikk best uttelling.
Rundbanesyklene
Nino Schurters Scott Spark RC ble det også lagt mye energi i. Årets VM var spesielt for Schurter. Ikke bare foregikk det i hjemlandet til både ham selv og sykkelsponsoren Scott, men Lenzerheide er også mindre en tre kvarters kjøring fra Schurters hjemby Flims.
Schurters sykkel var også en av få som var utstyrt med SRAMs ennå ikke lanserte trådløse elektroniske girsystem Eagle Etap. Schurter tok med seieren i Lenzerheide sitt 7. VM gull i rundbane siden hans første i 2009. Ingen har flere rundbanegull enn teknikeren fra Flims og kun to andre enn han har vunnet VM-gull i disiplinen siden Schurter vant sitt første i Canberra i Australia. Jaroslav Kulhavy vant gull i 2011 - forrige gang VM gikk i Sveis, da i Champery, mens Julien Absalon tok sitt femte gull i karrieren i Hafjell i 2014.
Det var kun sør-tyroleren Gerhard Kerschbaumer som kunne følge Schurter noe av veien i rittet i Lenzerheide. Kerschbaumer sykler på det italienske sykkelmerket Torpada, som er mer kjent for rimelige sykler enn for medalje-vinnende toppmodeller.
Med et dårlig startutgangspunkt ble det tøft for multitalentet Mathieu Van Der Poel. Årets vinner av de nederlandske mesterskapene i både terreng og landevei, og medalje-vinner i EM på landeveien viste likevel sitt gigantiske talent ved å sykle seg opp fra langt bak i feltet til en solid bronse på sin spesiallakkerte Canyon Lux.
Med sveitsiske Scott på gullplass, italienske Torpada på sølvplass og tyske Canyon på bronseplass var det blant gutta en hel-europeisk pall blant sykkelmerkene.
I rundbanerittet for kvinner fikk Specialized på sin side sitt beste mulige resultat. Ikke bare tok de dobbeltseier med den danske tannlegen Annika Langvad på sølvplass, unge Kate Courtney tok sin første seier som senior i årets viktigste ritt. Fjorårets verdensmester i U23 er ekstra verdifull for Specialized ved at hun kommer fra terrengsykkelsportens vugge, Mill Valley i California, ikke så langt fra Specializeds hovedkontor i Morgan Hill. En amerikansk gullvinner betyr ekstra kroner i kassa og økt markedsverdi for Specialized.
Trek kan også se seg fornøyd med at publikumsfavoritten Emily Batty igjen viste solid gøts og vilje ved å ta seg helt ut til en bronsemedalje. På sykkelfronten var det altså en hel-amerikansk pall her.
Også i herrenes U23-ritt tok Specialized dobbeltseier. Her med amerikanske Christopher Blevins på sølvplass og Sør-Afrikanske Alan Hatherly på gullplass. At USA nå virkelig er på gang i rundbanedisiplinen er ikke bare gode nyheter for Specialized, det er nok også gode nyheter for terrengsykkeldisiplinens oppmerksomhet internasjonalt.
I utforløypa var den britiske publikumsyndlingen Rachel Atherton overlegen. Med sin Trek Session slo hun nærmeste konkurrent med nesten 10 sekunder. Med sitt femte VM-gull befestet hun sin posisjon som den overlegent beste utforsyklisten av sin generasjon. Sykkelen til Rachel er utstyrt med britisk-bygde deler fra Hope.
Myriam Nicole reddet VM for Commencal. Merket fra Andorra har hatt en dominerende rolle i årets verdenscup med sammenlagtseier på herresiden til Amaury Pierron. I VM-rittet stod de uten medaljer på herresiden.
Loic Bruni fortsatte den franske dominansen i årets utforsesong blant gutta. Super-Bruni er bare 24 år, men har allerede rukket å vinne VM tre ganger som senior. Specialized-syklisten har vist seg som en rå mesterskapssyklist med en helt unik evne til å hente ut det lille ekstra som skal til for å vinne årets viktigste konkurranse, så også i år.
Sølvmedaljen i årets VM gikk ikke overraskende, men likevel oppsiktsvekkende, til belgiske Martin Maes. 21 år gamle Maes har de siste årene fokusert mest på enduro-disiplinen der han jevnt over er blant de to-tre beste i nesten alle EWS-ritt. GT-syklisten har likevel deltatt i noen utforritt når kalenderen har gitt plass til det. Senest i franske La Bresse for to uker siden, der han på sensasjonelt vis vant verdenscuprittet i utfor få dager etter å ha vunnet Enduro World Series-runden i Whistler i Canada. Martin Maes syklet på den helt ferske GT Fury karbon-sykkelen som kun ble lansert for få uker siden.
Danny Hart, en annen syklist som vet å hente ut helt spesielle runs i VM tok bronsemedaljen på sin Saracen Myst. Saracen er et britisk merke som tidligere har vært mer kjent for sine billige sykler. De har de siste årene satset hardt på utfordisiplinen med Danny Hart som frontfigur siden i fjor.
Mille Johnset tok bronse i junior-rittet for jenter. Også hun syklet på Trek Session - lik den Rachel Atherton vant sitt gull på. Les om Milles medaljefangst her: https://www.terrengsykkel.no/nyheter/vm-medalje-til-johnset
Bronse: Danny Hart (GBR): Saracen Myst Team, Shimano Saint, Maxxis Minnion DHF og DHR 2
BELGIAS RASKESTE: Martin Maes var både outsider og favoritt foran VM-rittet i Lenzerheide.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.